Rukometna premijera

Izazov Topa deset: Zamećani danas u Poreču

Igor Duvnjak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Liga 10 nam je još veći izazov da damo još više i da se zadržimo u vrhu hrvatskog rukometa, u koji smo se vratili poslije dugo godina. Došli smo tamo gdje je »Zametu« i mjesto – kaže Mateo Hrvatin



RIJEKA Dolaskom jeseni temperatura zraka je u padu, a u hrvatskom muškom rukometu temperatura raste uoči večerašnjeg početka natjecanja u Premijer ligi. Riječ je o elitnom društvu sporta koji je Hrvatskoj kroz dugi niz godina donosio odličja s najvećih međunarodnih natjecanja, a njegova najjača liga ove sezone je zaista »Top 10« budući da će u utrci za bodove biti samo deset klubova. Među izabranima, u bitno smanjenoj ligi je i »Zamet«, više od tri desetljeća nositelj kvalitete riječkog rukometa.


Klub koji večeras započinje utrku u Poreču (18.30 sati) je u tom dugom periodu dao niz osvajača odličja na najvećim natjecanjima, među kojima je i Mateo Hrvatin, viceprvak svijeta na prvenstvu igranom 2009. u Hrvatskoj. Zajedno sa suigračima slavio je europski uspjeh, nedavno iznenađujuće eliminiranje francuskog »Creteila« u prvom kolu kvalifikacija za Kup EHF-a. On i ostali aduti trenera Marina Miškovića i Valtera Matoševića nisu mogli poželjeti bolji osvit sezone.


– Krenuli smo u pripreme tijekom ljeta a onda smo, prije početka domaćeg prvenstva imali taj nastup u Europi – kaže Mateo Hrvatin, dugogodišnje lijevo krilo Zamećana. – Na sreću svih nas, tu međunarodnu obvezu smo odradili na najbolji mogući način. Mislim da su nam te utakmice dosta dale, puno nam znače. Sada spremni dočekujemo prvo kolo u Poreču.




Zamećani su prošle sezone bili mlada ekipa, rezimirajući promjene tijekom prijelaznog roka, taj epitet će s još većim pravom nositi i u novom prvenstvu. Uz Hrvatina, kapetana Milana Uzelca te Vedrana Kružića, koji zatvaraju krug iskusnika Zamećani imaju niz golobradih mladića u postavi. Sve njih zajedno čeka vrlo zahtjevno nadmetanje za bodove.


– Imamo dobar spoj mladosti i iskustva. To se do sada pokazalo kao dobra stvar, dobro funkcioniramo, odlično balansiramo. Liga 10 nam je još veći izazov da damo još više i da se zadržimo u vrhu hrvatskog rukometa, u koji smo se vratili poslije dugo godina. Došli smo tamo gdje je »Zametu« i mjesto. Moramo napraviti sve da se tu zadržimo.


Mateove riječi govore o dobrom raspoloženju u momčadi, o povoljnoj atmosferi u riječkoj ekipi i o znatnom samopouzdanju Zamećana.


– Svakako da prolazak u Europi jedne prave ekipe kakav je francuski »Creteil«, puni samopouzdanjem. Pobjede nas dižu. Sada u dobrom raspoloženju dočekujemo prvo kolo, nadamo se da ćemo otvoriti prvenstvo kako treba.»Zamet« je prošle sezone pretekao Porečane osvajanjem četvrtog mjesta pretekavši suparnike u redovnom tijeku natjecanja za šest bodova. Svjestan je da će sada u tradicionalnom susjedskom derbiju morati pružiti puno toga da bi se mogao nečemu nadati.

– »Poreč« je tradicionalno težak suparnik, pogotovo na svom terenu, ali nama je bitno da odradimo svoj dio posla, da se damo u tu utakmicu pravim pristupom i željom. U tom slučaju mogli mogli bismo se nadati bodovima. Hvala Bogu, svi smo zdravi – poručio je Hrvatin.