Hrvatski stručnjak na klupi Makedonije

Ivica Obrvan: Hrvatska je moja zemlja, ali danas želim bodove

Kristian Sirotich

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Meni kao izborniku je želja da zabilježimo povoljan rezultat, naravno, koliko ti suparnik dopusti. Probat ćemo iskoristiti sve ono što nam se pruži da dođemo do pobjede. Možemo i izgubiti utakmicu, ali nema kalkulacija



Makedoniju vodi – Ivica Obrvan. Karijeru je započeo u Metkoviću, baš kao i hrvatski izbornik Slavko Goluža. Dijelili su svlačionicu kada je Zagreb osvajao naslove klupskih prvaka Europe, vodio je Metković kada je jedan od ključnih igrača u momčadi koja je osvojila Kup EHF-a bio Slavko Goluža, koji ga je pak naslijedio na klupi Zagreba kada nije osvojio prvo izdanje SEHA lige. Obrvanu i Goluži rukometni i životni putevi nastavili su se ispreplitati i u Kataru. 


  – Vidim se svakodnevno s igračima u liftu, recepciji, restoranu, pozdravimo se, izmijenimo nekoliko rečenica. S Golužom sam se pozdravio, ali nemamo neke specijalne točke druženja. On ima svoj posao i svoj život, ja svoj i to je tako – kazat će Obrvan, koji tvrdi da je Hrvatska po svemu, odnosno igračima, logistici, samopouzdanju koje su igrači stekli igrajući na visokoj razini posljednjih 15 godina, jedan od najozbiljnijih kandidata za naslov prvaka svijeta. 


  – Meni kao izborniku je želja da zabilježimo povoljan rezultat, naravno, koliko ti suparnik dopusti. Probat ćemo iskoristiti sve ono što nam se pruži da dođemo do pobjede. Možemo i izgubiti utakmicu, ali nema kalkulacija. 




 Imate li posebnih emocija uoči današnje utakmice? 


  – Nemam nikakvih emocija. Radim trenerski posao koji je moje životno opredjeljenje. Moja reprezentacija je u ovom trenutku Makedonija, moji igrači su za mene najbolji igrači. Kao izbornik dat ću sve od sebe da ih što bolje pripremim i bit ću sretan ako pobijedim. Hrvatsku cijenim i poštujem, to je moja zemlja koju volim, ali svim srcem i dušom želim pozitivan rezultat s Makedonijom. 


 Hrvatsku ste dobro proučili? 


  – Hrvatska je dominirala s obranom iz koje su ogroman postotak golova dali iz individualne ili kolektivne polukontre. Imaju super brza krila, što je prirodan način igre. To će nam stvarati poteškoće jer moramo biti maksimalno spremni. Hrvatska je u uzlaznoj liniji, ali ništa od toga me ne zavarava. Hrvatska je u zadnjih 12 godina bila najslabije plasirana na petom mjestu i javnost nikada nije bila zadovoljna. Da ima medalja iznad zlatne tražili bi je. Makedonska javnost vjerojatno sada razmišlja slično, posebice nakon utakmice protiv Tunisa gdje smo odigrali iznad svojih mogućnosti. No, normalno je da se traži više i više, a koliko je to realno najbolje znamo mi iznutra. Kritike javnosti su nekad opravdane nekada neopravdane, ali možda su i pozitivne da te guraju naprijed – zaključit će Obrvan.