Kvalifikacije za OI

Ivan Čupić: Imamo kvalitetu i možemo izboriti Rio de Janiero

Igor Duvnjak

Koncentrirani na prvu utakmicu - Ivan Čupić / Snimio Damir Škomrlj

Koncentrirani na prvu utakmicu - Ivan Čupić / Snimio Damir Škomrlj

S pozitivnim mislima idemo na ove kvalifikacije. Ovo  je veliki izazov, igrati na Olimpijskim igrama je nešto za što se živi  – kaže mladi Domagoj Pavlović

Hrvatska rukometna reprezentacija se okupila u svojoj bazi u Ivanić Gradu hvatajući zalet prema željenom cilju, Olimpijskim igrama u Rio de Janieru. Nasljednici slavnih prethodnika, olimpijskih pobjednika iz Atlante 1996. i Atene 2004. godine, imali su svega nekoliko dana na raspolaganju kako bi se igrači, iza kojih su zahtjevne klupske obaveze na raznim stranama, opet stavili »pod zajednički nazivnik« nakon uspješne epizode  na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Tada su izazvali veliko oduševljenje navijača, sada žele nastaviti u istom stilu. Izbornik Željko Babić i njegovi suradnici danas vode momčad put danskog Herninga, gdje ih čekaju odgovori na delikatna pitanja kako u konkurenciji Danske, Bahreina i Norveške izboriti jedno od prva dva mjesta koja donose olimpijske vize.

– Igrali smo završnicu SEHA lige pa smo bili malo umorni. Pripremali smo se i gledali snimke utakmica Danaca i Norvežana – kaže Domagoj Pavlović, lijevi  bek »PPD Zagreba«, jedna od mladih snaga hrvatskog rukometa, rođen 1993. godine. 


Pritisak


– Dobro smo radili, sve je bilo super. Raspoloženje je dobro i na klupskim utakmicama »PPD Zagreba«. Nakon Europskog prvenstva u Poljskoj narod je poludio za rukometom. Klima je dobra i s pozitivnim mislima idemo na ove kvalifikacije. Ovo  je veliki izazov, pogotovo za nas mlađe igrače. Igrati na Olimpijskim igrama je nešto za što se živi, za što se radi. 


Ždrijeb kvalifikacija se neslano našalio sa sudionicima ovog turnira u Herningu, domaćin Danska je jedna od velesila, koja je unatoč kiksu na Europskom prvenstvu u Poljskoj treća na vječnoj listi europskih prvenstava, a Hrvatska je u tom poretku na sedmom mjestu. Nema dvojbe da će domaćini zapeti iz petnih žila na startu turnira u utakmici sa suparnicima iz Hrvatske.




– U tri dana čekaju nas tri teške utakmice. Otvaramo protiv domaćina Danaca, čekat će nas puna dvorana, pritisak će biti na nama, ali i na njima. Koncentrirani smo na prvu utakmicu, ali općenito moramo odraditi dobar turnir i plasirat se na Olimpijske igre. To nam je glavni i osnovni cilj.


Imamo kvalitetu i možemo do Rija, a vjerujem da ćemo u ove tri utakmice pokazati da smo spremni za velike stvari. Realno gledajući, mislim da će se dosta toga odlučivati u posljednjoj utakmici protiv Norveške, ali mislim da smo u Poljskoj, u utakmici za medalju, pokazali i dokazali da smo bolji od njih – kaže Ivan Ćupić, jedan od najiskusnijih rukometaša u vrsti izbornika Željka Banića. 

Norveška odlučuje


Babićeve izabranike vežu lijepe uspomene za Norvežane, koje su svladali u Poljskoj u utakmici za »broncu« s uvjerljivih 31:24 a u nedjelju s »vikinzima« se »stavlja točka na i« ovog zanimljivog trodnevnog natjecanja. Lako je moguće da taj dvoboj bude odlučujući za jednog od ovih dvaju takmaca.


 – Ta utakmica bi mogla biti odlučujuća, smatram da su susreti s Dancima i Norvežanima puno bitniji od onog s Bahreinom, kojeg nismo baš puno gledali. Očekujem da će nam prva i zadnja utakmica biti presudne – smatra Pavlović. 


Između ovih dvaju vrlo teških ispita Hrvatsku očekuje navodni autsajder Bahrein u subotu, međutim zadaću nikako ne treba shvatiti olako jer je sport kao i život pun raznih iznenađenja, stara mudrost kaže kako u »sportu nema reprize, svaka utakmica je premijera«.


– Naravno da toj utakmici ne treba pristupiti olako jer nam se onda može sve okrenuti krivum smjeru. Na ovom turniru u biti nitko od nas nije autsajder, svatko ima svoje šanse.  Ne treba ni njih shvatiti olako već valja ozbiljno pristupiti utakmici, naravno da se i tu nadam pobjedi.