EP rukomet

Islandski rukometaši svladali Šveđane, Francuzi nadjačali Norvežane

Hina



U prvoj utakmici skupine A Europskog prvenstva za rukometaše koje se održava u Hrvatskoj Island je u Splitu svladao Švedsku sa 26-24 (15-8). 


Islanđani su sjajno otvorili utakmicu, poveli sa 8-2, a deset minuta prije kraja prvog poluvremena stigli i do prednosti od devet golova (14-5). Prednost Islanđana rasla je sve do 10 razlike (22-12) 20-ak minuta prije kraja. No, potom su Šveđani postigli šest pogodaka zaredom i stigli do 22-18, no na manje od četiri gola zaostatka stigli su tek u posljednjoj minuti kada su smanjili na konačnih 26-24.


Najefikasniji kod Islanda bio je Olafur Gudmundsson sa sedam golova, dok je Jim Gottfridsson postigao šest pogodaka za Švedsku.




U prvom susretu skupine B u Poreču Bjelorusija je svladala Austriju sa 27-26 (14-12). Bjeloruse je predvodio Vladislav Kuleš sa sedam golova, dok je Mikola Bilik postigao osam golova za Austriju.


U derbiju 1. kola skupine B na Europskom prvenstvu za rukometaše koje se igra u Hrvatskoj Francuska je u Poreču svladala Norvešku sa 32-31 (15-17).


U vrlo zanimljivoj utakmici niti jedna momčad tijekom utakmice nije uspjela ostvariti prednost veću od tri gola. Francuska je imala prednost na početku, povela sa 5-2 te držala vodstvo do 8-5, no potom su Norvežani s tri uzastopna gola poravnali na 8-8, a do kraja prvog poluvremena i preuzeli kontrolu rezultata.


Većim dijelom drugog poluvremena Norveška je imala prednost od tri gola, posljednji put 27-24 u 49. minuti. Ipak, u samoj završnici utakmice u francuskog junaka pretvorio se Luc Abalo koji je postigao dva uzastopna gola za smanjenje na 27-26, da bi minutu i pol prije kraja doveo svoju reprezentaciju u vodstvo od 31-30. Nakon što je Kristian Bjornsen minutu prije kraja poravnjao na 31-31, pobjedu Francuskoj u njezinom posljednjem napadu donio je Michael Guigou.


Kentin Mahe je s osam golova predvodio Francusku, dok je Kent Robin Tonnesen postigao sedam golova za Norvešku.