Obrana ključ uspjeha

IVAN STEVANOVIĆ ‘Poseban je osjećaj igrati veliko natjecanje pred svojom publikom’

Igor Duvnjak

Naravno da je veliki poticaj igrati kod kuće, bit će lijepo nastupati pred punim dvoranama kao što je to bilo u prijateljskoj utakmici s Crnom Gorom. Ljudima koji nas vole i podržavaju moramo se revanširati borbenošću i poletnom igrom da bismo došli do pravog rezultata – ističe Stevanović



RIJEKA Najbolji hrvatski rukometaši su već poslovično u prvim zimskim danima u žiži zanimanja ovdašnje javnosti, traje to već godinama još od kada je Lino Červar poveo svoje proslavljene »portugalce« 2003. godine do naslova svjetskih prvaka. Zanimanje je veliko i u ovim danima nakon blagdana kada hrvatska reprezentacija još samo stavlja »finu glazuru« nadajući se da će brojnim navijačicama i navijačima na skorašnjem Europskom prvenstvu koje igra na svom terenu servirati još jednu sportsku poslasticu.


Svi su u hrvatskom taboru nestrpljivi, sintagma »zapeta puška« odgovara iščekivanju uoči velikog događaja, najveće ovogodišnje sportske manifestacije u Hrvatskoj u kojoj javnost očekuje da baš domaći dečki budu slavljeni protagonisti. Igrači od kojih mnogi za sobom imaju niz nastupa na velikim natjecanjima nastoje u miru odraditi posljednje treninge kako bi u petak u Splitu u svom najboljem izdanju otvorili Europsko prvenstvo u duelu sa Srbijom.


Opet na okupu


– Dobro smo. Pripreme privodimo kraju – referira Ivan Stevanović, proslavljeni Trsaćanin u dresu švicarskog »Schaffhausena«, iskusnik rođen 1982. godine. Iz »Trsata« i »Pećina« se preko niza sezona u »Zametu« vinuo do »PPD Zagreba« iz kojeg je pošao u Švicarsku, u međuvremenu se istaknuo brojnim uspješnim reprezentativnim nastupima.




– Onaj najteži dio rada svi smo završili uglavnom zdravi, u ovih par dana nastojat ćemo usavršiti neke finese na kojima nismo radili i onda krećemo u turnir.


Igrači su se s raznih strana vratili kući, zadovoljni što su se opet našli u prijateljskom okruženju.


– Naravno da je ovo poseban osjećaj, prvenstvo igramo kod kuće. Ulog je jako veliki. Svi smo se žrtvovali. Jedina smo reprezentacija koja je tako rano počela sa pripremama. Svima nam je drago da smo opet na okupu, a trebalo nam je dosta vremena da se skupimo, jer su neki igrači imali nastupe u klubovima. U razdoblju do prve utakmice pokušat ćemo popraviti ono čime izbornik nije bio zadovoljan. Prvenstvo otvaramo protiv Srbije, najvažnije je da od prve utakmice dobro krenemo u turnir kako bismo se riješili pritiska i da bi nam kasnije možda bilo malo lakše.


U Hrvatskoj je svojedobno itekako zvučno odjeknula vijest da se trofejni trener Lino Červar vratio za kormilo reprezentacije.


Velika očekivanja


– O tome se nema što previše komentirati. Naš izbornik je uglavnom sve osvojio, zna kako se dolazi do najviših mjesta. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti u naumima s obzirom da je ovo prilika koja će se teško ponoviti. Želimo se revanširati publici koje će sigurno biti puno. Puno stvari nam se treba posložiti da bi rezultat bio dobar, a i svi trebamo biti zdravi da bi nastup priveli kraju kako želimo.


Momčad je skup mladih igrača i iskusnika koji su do sada na velikim natjecanjima uglavnom igrali vani, izuzev Igora Vorija i Jakova Gojuna, sada Hrvatska poslije Svjetskog prvenstva 2009. godine nastupa kod kuće. To je i poticaj, ali i pritisak igračima.


– Naravno da je veliki poticaj igrati kod kuće, bit će lijepo nastupiti pred punim dvoranama kao što je nedavno bilo u prijateljskoj utakmici s Crnom Gorom. U Splitu kažu da su karte rasprodane. Bit će lijepo, ljudima koji nas vole i podržavaju moramo se revanširati borbenošću, poletnom igrom da bismo došli do rezultata koji će zadovoljiti i nas i naše navijače.


Javnost puno očekuje od reprezentacije na Europskom prvenstvu, a jasno je da su i sami igrači itekako ambiciozni.


– Naravno da svi ciljamo domoći se polufinala i onda pokušati osvojti jednu od medalja. Zna se da je Europsko prvenstvo rukometaša najteže, sve ekipe su jako dobre. Šest ili sedam reprezentacija konkurira za visoka mjesta i zaista se puno stvari treba posložiti da bi se došlo do najvišeg cilja.


Zahtjevna skupina


Stevanović i društvo u skupini »probijaju led« sa Srbijom, nakon toga će se još nadigravati s Islanđanima i Šveđanima.


– Utakmica sa Srbijom je izuzetno bitna, jer nosi i neke druge stvari, ali mislim da su one za nama i da bi to trebala biti utakmica kao i svaka druga. Bitno je dobro ući u turnir, poslije nas čeka utakmica s Islandom s kojim prije nismo imali problema. Ekipa su s igračima koji mahom igraju u Bundesligi, a imaju i nekoliko ekstra igrača poput Palmarssona iz »Barcelone«. Biti će također teško. Na kraju nas čeka Švedska i mislim da će to biti najteža utakmica u skupini. Šveđani igraju poletno, bili su jako dobri i na prošlom Svjetskom prvenstvu, izgubili su tijesno protiv Francuza. To će možda biti ključna utaikmica u skupini u nastojanju da u iduću fazu prenesemo sva četiri boda s ciljem jednostavnijeg križanja. Ono je također jako teško jer znamo da će tamo biti vjerojatno Francuzi i Norvežani te možda Bjelorusi. Međutim, optimisti smo, idemo utakmicu po utakmicu. Najvažnije je da dobro uđemo u turnir, poslije će sve biti lakše.


Obnovljena reprezentacija je u stvaranju nove fizionomije pri čemu se ističe da joj je najbitnije što bolje čuvati svoju mrežu.


– Obrana bi apsolutno trebala biti naš forte. Na tome smo radili jako puno. Bitno je da primamo mali broj golova, recimo 21, 22 ili 23 pogotka protiv dobrih reprezentacijama da bismo onda polukontrama i kontrama pokušali zabiti što više lakih golova.


U ostvarenju tog nauma vrlo je važna vratarska uloga, očekuje se značajan doprinos Ivana Stevanovića i njegovih kolega, Ivana Pešića i Mirka Alilovića.


– Naravno da se puno očekuje od nas vratara, ali ako je obrana dobra, onda je i vratarima puno lakše. Na nama je tada da dajemo sigurnost obrani kako bi nam potom bilo lakše i u napadu.