Predsjednica ŽRK Zameta

IVA LESJAK: Imamo viziju kako krenuti u bolje dane i održati Zamet

Igor Duvnjak

Iva Lesjak/Foto V. KARUZA

Iva Lesjak/Foto V. KARUZA

Plan je razrađen, mislim da ćemo ga ispoštovati te da će se uz pomoć Grada i ostalih sponzor klub održati. Imamo viziju kako krenuti u bolje dane, ponavljam, plan postoji i sada krećemo u njegovu realizaciju - kaže nova čelnica riječkih rukometašica



RIJEKA »Tko čeka, taj dočeka«, stara, uvijek aktualna poruka vrijedi i za rukometašice »Zameta«, koje su po odlasku Sandre Stojković Hinić dugo čekale i dočekale novo vodstvo kluba na čijem je čelu Iva Lesjak. Novu predsjednicu i članove upravnog odbora, u kojem su još Ariana Nikolić Linić, Živko Vejnović, Tamara Karbić Košpić i Tea Morsi Mesić, očekuje puno posla. Treba skinuti nagomilane naslage financijskih dubioza i konačno krenuti u toliko zazivane bolje dane.


– Nakon višemjesečnoga pregovaranja, više same sa sobom nego s drugima, odlučila sam prihvatiti obavezu. Obavezu jer ne mislim samo nositi titulu predsjednice, već doista riješiti probleme kluba koji su ponajprije financijske prirode. Volja postoji, kako u mene, tako i kod članova upravnog odbora. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama riješiti probleme kluba – kaže Iva Lesjak, poduzetnica rođena 1979. godine, majka troje djece. Davno je još zakoračila u svijet rukometa i to u poznatom bazenu ovog sporta, u onom labinskom.


– Rukomet sam trenirala u Labinu. Kada sam se zbog srednje škole preselila u Italiju, nastavila sam trenirati u Trstu. Nažalost, nakon toga sam ozlijedila rame te sam prekinula karijeru, ali rukomet je moja prva ljubav. Volim taj sport, dragi su mi i drugi sportovi, ali kod mene je rukomet visoko rangiran.




Sama dogovaranja i pregovaranja oko preuzimanja kluba nisu nimalo jednostavna zbog stanja u koje je klub dugo vremena sve više ulazio korak po korak.


Analize


– Nisam to prihvatila samo onako, preko noći. Dobro sam razmislila, analizirala sam probleme da bih vidjela mogu li ja to jer je izazov velik. Nekako mislim da mogu, ne samo ja nego uz pomoć svih u upravnom odboru te svih skupina, roditelja, trenerica, igračica. Smatram da stvarno možemo održati ovu tradiciju. Šezdeset godina nije malo i treba nastaviti život kluba te se vratiti na staze stare slave.


Iza »Zameta« je dug period više životarenja nego života, a ta duga stagnacija na svim je poljima naplaćivana ne samo odlaskom najistaknutijih igračica i gubitkom bodova te silaskom na ljestvici, već i sve brojnijim financijskim problemima. Brod se nasukao i operacija odsukavanja tek predstoji.


– Plan je razrađen, mislim da ćemo ga ispoštovati te da će se uz pomoć Grada i ostalih sponzor klub održati. Imamo viziju kako krenuti u bolje dane, ponavljam, plan postoji i sada krećemo u njegovu realizaciju.


Novoj čelnici je jasno da je klubu koji je dugo bio po strani, nešto kao »tuđe zlo«, nužna svaka ruka pomoći.


– Treba nam što šira pomoć, ne može to samo jedan čovjek jer za to nema niti sposobnosti. Ne može jedna osoba sve znati. Netko zna nešto stručno o sportu, netko je dobar u odnosima s javnošću, netko u neko m drugom području. Ja ću, koliko mogu, pomoći u financijskom dijelu, u tom segmentu sam »doma«. Ali, zajedno možemo. Entuzijazma svakako ne nedostaje, bitna je dobra volja. Uglavnom, treba zasukati rukave i idemo raditi.


Kvaliteta


»Zamet« uz trenericu Adrijanu Prosenjak sad ima i čelnicu iz Labina. Što se ekipe Zamećanki tiče, ona se sezonama osipala, što se odrazilo na rezultate. Prošlo je već pola prvenstva, a vrlo mlada riječka ekipa je na dnu prvoligaške ljestvice sa samo dva boda.


– Koliko sam shvatila, dobre igračice su otišle zbog tih toliko spominjanih financijskih problema. Znači, uvijek se vrtimo u tom krugu, vraćamo se na istu stvar. Kvaliteta ne nedostaje, primjerice, pet-šest igračica »Zameta« su hrvatske reprezentativke u raznim uzrastima. Naše ekipe mlađih uzrasta su također visoko rangirane te stoga tu nije problem, već je problem u financijama. Kada se to riješi, onda ćemo zadržati kvalitetne igračice i »Zamet« vratiti tamo gdje mu je i mjesto.


Klub je bogate tradicije, iza njega je šezdeset godina postojanja te je na skupštini najavljen izlazak monografije povijesti Zamećanki, pri čemu je bilo mnogo uspona i padova. Nadajmo se da će budući kroničari jednoga dana o ovom razdoblju pisati kao o okretanju stranice i početku svijetlijega perioda kluba.