Europsko prvenstvo

Hrvatski rukometaši večeras s Makedonijom: Samo jedan cilj – pobjeda

Ivana Vaupotić

PONOVILO SE – Slavlje hrvatskih rukometaša nakon ustakmice s Islandom / Snimio A. ČIZMIĆ/CROPIX

PONOVILO SE – Slavlje hrvatskih rukometaša nakon ustakmice s Islandom / Snimio A. ČIZMIĆ/CROPIX

Bit će teško, no vjerujem da ćemo pronaći način. Imam veliki respekt i za njihovog izbornika Ivicu Obrvana. S njim sam igrao, a jednu sezone mi je bio i trener. Poštujem ga do neba i sretan sam što je prošao u drugi krug – kaže hrvatski izbornik Željko Babić



KRAKOW Fantastično razbijanje Islanda ispralo je gorak okus koji je izazvalo pedeset nijansi ispodprosječnog rukometa iz utakmice s Norveškom i pojačalo optimizam u hrvatskim redovima uoči druge faze Europskoga prvenstva u Poljskoj. Ritam natjecanja, pak, ne dozvoljava previše vremena za uživanje jer je već večeras (20.30 sati) na rasporedu novi izazov u obliku sučeljavanja s Makedonijom.


Naime, stanje na tablici skupine I više nego jasno pokazuje da su izbornik Željko Babić i njegovi štićenici ispucali svoje pravo na kiks. U ovom dijelu Europskog prvenstva hvataju se pozicije koje vode u polufinale, i to u konkurenciji domaćina Poljske i rukometne velesile Francuske, a to znači da je svaki bod izuzetno vrijedan. Pogotovo u utakmicama sa suparnicima kalibra Makedonije, čije šanse za ulazak u bitku za medalje mogu oživjeti samo ako se ide na sve ili ništa.


– Naši dečki su bili odlični protiv Islanda. Međutim, sada ne smijemo previsoko poletjeti. S Islandom smo izgledali odlično u taktičkom segmentu, obrana nam je bila na visokoj razini i sve je prošlo onako kako smo se dogovorili – tumači Babić uoči sraza s reprezentacijom koju vodi njegov sugrađanin iz Metkovića, Ivica Obrvan.



Skupina C, 3. kolo: Njemačka – Slovenija 25:21, Španjolska – Švedska 24:22. Poredak:  Španjolska 5, Njemačka 4, Švedska 2, Slovenija 1 bod.Skupina D, 3. kolo: Rusija – Crna Gora 28:21, Danska – Mađarska 30:22. Poredak: Danska 6, Rusija 4, Mađarska 2, Crna Gora bez bodova.


Oscilacije


Makedonci su se do skupine I provukli kroz ušicu igle, i to doslovno. Nakon poraza od Poljske i Francuske trebao im je bod u utakmici sa Srbijom, a do njega ih je doveo Dejan Manaskov golom zabijenim tri sekunde prije isteka šezdesete minute.


Taj remi (27:27) došlepao je Makedonce do borbe za polufinale, s time da su im izgledi za novi podvig prilično tanki. Zapravo, Obrvanove trupe mogu se nadati čudu samo u slučaju da na početku druge dionice natjecanja uknjiže pobjedu nad Hrvatskom. U nekim drugim okolnostima ne bi bilo previše razloga za brigu. Međutim, velike oscilacije u rasponu od očajnog do besprijekornog pokazuju da nitko živ ne zna što se može očekivati od hrvatskog ansambla.


– Teško mi je odgovoriti što bismo trebali napraviti da održimo kontinuitet igara na razini onoga što smo prikazali s Islandom. Mi svakom suparniku pristupamo na isti način, analiziramo način na koji igra i određujemo svoju taktiku. Stvarno ne znam kako možemo postići kontinuitet. Dat ćemo sve od sebe da protiv Makedonije nastavimo u istom pozitivnom ritmu – dodaje Babić.


Kada je riječ o Makedoniji, jasno je da se sve vrti oko neuništivog Kire Lazarova. Iako je na pragu 35. rođendana zagazio u dobnu skupinu koja definira veterane, neumoljivi šuter i dalje je prva violina svoje reprezentacije. Jednostavno, čovjek je rukometna klasa.



Danas: Makedonija – Hrvatska (20.30), Francuska – Bjelorusija (18.15).POLJSKA   2   2   0   0   55:48   4NORVEŠKA    2   2   0   0   63:58   4HRVATSKA   2   1   0   1   58:55   2FRANCUSKA   2   1   0   1   55:54   2BJELORUSIJA   2   0   0   2   48:56   0MAKEDONIJA   2   0   0   2   46:54   0Sljedeće utakmice (23. siječnja): Poljska – Norveška (18.15), Francuska – Hrvatska (20.30). 25. siječnja: Makedonija – Norveška (18.15), Poljska  – Bjelorusija (20.30). 27. siječnja: Poljska – Hrvatska (16), Francuska – Norveška (18.15), Makedonija – Bjelorusija (20.30).


Protok lopte


– Makedonija je karakterna momčad koja preferira obranu 6-0 u plitkoj formaciji. Imaju jednog izvanserijskog igrača, a to je Kiro Lazarov. On je čovjek kojeg moramo zaustaviti. Bit će teško, no vjerujem da ćemo pronaći način da uspijemo u tome. Imam veliki respekt i za njihovog izbornika Ivicu Obrvana. S njim sam igrao rukomet, a jednu sezone mi je bio i trener. Poštujem ga do neba i sretan sam što je prošao u drugi krug s Makedonijom – tumači izbornik Hrvatske.


Suvišno je isticati da večeras postoji samo jedan cilj, pobjeda. Prije Hrvatske i Makedonije na teren dvorane Tauron Arena istrčat će Francuska i Bjelorusija, a nije teško naslutiti tko ima status apsolutnog favorita u tom dvoboju. Povrh toga, u subotu je na rasporedu klasik europskog rukometa, sraz Hrvatske i Francuske. Eventualni gubitak bod(ov)a s Makedonijom gurnuo bi Babićevu momčad na rub ispadanja iz bitke za medalje i nametnuo ogroman psihološki pritisak uoči ogleda s Nikolom Karabatićem i društvom.


Najvažniji segment igre u srazu s Makedonijom nedvojbeno će predstavljati protok lopte. Budu li dodavanja hrvatskih reprezentativaca na razini prvoga poluvremena s Bjelorusijom i cijele utakmice s Norveškom, komotno se može očekivati još jedno šezdesetominutno kidanje živaca. No, ako Babić opet pronađe formulu koja je njegovu vrstu odvela u zonu moćnog rukometa koji je samljeo Island, uvertira za dvoboj sa Francuzima ne bi smjela ponuditi ništa drugo nego novu porciju pumpanja samopouzdanja.