Kvalifikacije za EP

Hrvatski rukometaši predvođeni Domagojem Duvnjakom u Osijeku dočekuju Švicarsku

P. N.

Domagoj Duvnjak/Foto REUTERS

Domagoj Duvnjak/Foto REUTERS

 Švicarci su za neke neopasan, ali za nas vrlo zahtjevan suparnik. Igrali su s Norveškom, jednu utakmicu pobijedili, jednu izgubili - napominje izbornik Lino Čevar



OSIJEK Gradski vrt je rasprodan! Pohvalio se Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, na jučerašnjoj konferenciji za novinare uoči početka kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine, čiji su zajednički organizatori Švedska, Norveška i Austrija. Utakmica sa Švicarskom na rasporedu je večeras od 20.15 sati. Osim Švicarske, hrvatskim rukometašima na putu prema EP-u stoji još i Belgija s kojima će snage odmjeriti u nedjelju u gostima te Srbija s kojima će igrati u proljeće iduće godine.


Hrvatski izbornik Lino Červar apostrofirao je da je pred njegovim izabranicima treći cilj koji moraju ostvariti nakon neuspješnog EP-a u Hrvatskoj. Nakon toga reprezentacija je krenula u pomlađivanje. Redizajnirana reprezentacija već je ispunila dva cilja. Prvi u Osijeku kada je u lipnju svladala Crnu Goru i trasirala put prema Svjetskom prvenstvu, što će se u siječnju iduće godine održati u Danskoj i Njemačkoj.


– Prvi zadatak smo riješili u Osijeku, plasman na SP 2019. godine. Nakon toga smo u ljeto išli s mladom reprezentacijom koja je nakon 14 godina osvojila zlatnu medalju na Mediteranskim igrama. I sada smo u Osijek došli po treći zadatak. Vratili smo se u Slavoniju da bismo se plasirali na Europsko prvenstvo 2020. godine, odnosno započeli kvalifikacije. Sve to radimo u okviru projekta Tokio 2020. godine, odnosno Olimpijskih igara – rekao je izbornik hrvatske rukometne reprezenacije Lino Červar, koji je otkrio da je reprezentacija izrazila želju opet igrati u Slavoniji.


Gladni uspjeha




– Velika je želja igrača da ovako važne utakmice igramo igramo Osijeku gdje nas dočekuje publika koja ima istančan osjećaj za sport i domoljublje. Prema nama se odnose kao da smo njihovi najbliži. I to je ono što nas inspirira.


Za ovu akciju Červar je pozvao dosta novih-mladih igrača. Koliko bi se ova reprezentacija razlikovala da se Hrvatska kojim slučajem sada priprema za Svjetsko prvenstvo?


– Reprezentacija nije zatvorena kutija. Uvijek postoji potreba za drugim i drukčijim igračima. Osim rukometnih igrač mora imati i druge kvalitete. Mora imati sustav vrijednosti, pozitivne stavove. Svako malo u reprezentaciju treba pozvati nove igrače koji su gladni uspjeha i nadogradnja kod ovih starijih igrača. Još jedna stvar je bitna. A to nisam stigao napraviti uoči EP-a. Mijenjati sustav igre. Želim agresivniju i kreativniju igru da se osjeća novi model reprezentacije. Hrvatska je uvijek bila prepoznatljiva po nečemu novome. Zato tražim igrače koji brzo misle i brzo igraju. Moramo biti cijelo vrijeme moderni. Pokušavat ćemo nešto novo već za Svjetsko prvenstvo na kojem, ako budemo zdravi i ako se ispune moje zamisli, mislim da možemo podariti puno zadovoljstva našim navijačima.


Slavonski štih


U sadašnjem sastavu jak je slavonski štih. Tu su Đakovčanin Domagoj Duvnjak, Vukovarac Damir Bičanić i Našičanin Alen Blažević. Naravno, i dvojica sadašnjih igrača NEXE-a Marin Šipić i odnedavno Halil Jaganjac. Naravno, Červar se najviše razveselio povratku u reprezentaciju Domagoja Duvnjaka.


– Imamo u reprezentaciji puno Slavonaca, a posebno mi je drago da je tu naš i vaš Slavonac, lider, kapetan. Vratio se. Znamo koliko nam je nedostajao na Europskom prvenstvu.


Červar uvažava Švicarce.


– Za neke neopasan, ali za nas vrlo zahtjevan suparnik. Igrali su s Norveškom, jednu utakmicu pobijedili, jednu izgubili. Kada je vratar Bergerud bio najbolji u norveškim redovima onda je jasno kako je bilo. Mogu vam reći kako su se Norvežani veselili jako premda su izgubili utakmicu. Vratio im se glavni lider Andy Schmid, igrač Löwena. Imaju jako dobrog vratara Portnera mogu odlično u tranziciji igrati. Uvjeren sam da ćemo mi imati osmog igrača. Publiku koja zna osjetiti i prepoznati naše dečke.