EP rukomet

Hrvatski rukometaši danas protiv Poljske jure pobjedu od 11 golova razlike

Ivica Cerovac

Foto A. Čizmić / Cropix

Foto A. Čizmić / Cropix

Igramo protiv reprezentacije koja ima sjajne individualce, poput Bieleckog koji daje golove s 11 metara. Neće nas pobijediti jedan igrač, ovo je utakmica u kojoj će slaviti momčad – tvrdi izbornik



PULA Danas će na Europskom prvenstvu u Poljskoj biti odigrano šest susreta, šest dvoboja kojima će biti zaključena druga faza natjecanja i nakon kojih će se znati imena četiri reprezentacije koje će se potom međusobno razračunati u borbi za medalje. Ostatak društva razigravat će za pozicije koje ne donose penjanje na jednu od stepenica pobjedničkog postolja, a među njima će se, po svemu sudeći, nalaziti i Hrvatska. Istina, postoji još teorija koja daje nadu da bi se »kauboji« mogli ugurati među četiri najbolje reprezentacije europske smotre, ali da bi se tako nešto dogodilo najprije Norveška mora svladati Francusku, a potom hrvatski rukometaši nadjačati domaćina Poljsku s, barem, 11 pogodaka razlike.


U hrvatskom se taboru ne zamaraju previše kombinacijama. Fokusirani su samo na to kako da danas odrade svoj posao najbolje što znaju, a onda će se podvući crta i vidjeti da li su nastup u skupini I okončali na drugoj, trećoj ili četvrtoj poziciji.


– Čvrsta igra u obrani, jak pritisak u tranziciji i odlični udarci s vanjskih pozicija, to su karakteristike poljskih rukometaša – analizirao je hrvatski izbornik Željko Babić reprezentaciju protiv koje će »kauboji« zaigrati danas, s početkom u 20.30 sati, pred 15 tisuća domaćih navijača u Tauron Areni u Krakowu. – Mi igramo uvijek isto, počet ćemo s »5-1« obranom i vidjet ćemo kako će funkcionirati te ako to ne bude dobro, odnosno ako budemo imali problema s udarcima izvana, preći ćemo na rezervnu »6-0« obranu s više kontakta. Teško je bilo što sad prognozirati, jer igramo protiv reprezentacije koja ima sjajne individualce, poput Bieleckog koji daje golove s jedanaest metara. Pitanje je trebamo li izlaziti na njega tako duboko i otvarati formaciju ili igrati pozicijski i čekati da on ima učinak pedeset posto, što bi bilo zadovoljavajuće, ali on je i tako samo jedan igrač. Nas neće pobijediti jedan igrač, ovo je utakmica u kojoj će slaviti momčad.


Kozina kružni




U odnosu na prijašnje susrete, danas će hrvatski sastav pretrpjeti jednu izmjenu i umjesto Ilije Brozovića na poziciji kružnog napadača zaigrat će Krešimir Kozina.


– Odlučili smo i našem trećem pivotu pružiti priliku da pokaže što zna i može. U nezahvalnoj je poziciji i ne znam koliko je to pametna odluka u ovom trenutku, ali smatramo da je zaslužio pokazati kvalitete koje mi znamo da ima i tako potvrditi da razmišljamo i o budućnosti, jer mi tek gradimo momčad. Što se tiče Brozovića, nisam napravio analizu učinka, jer nemamo vremena to ovdje raditi, ali ono što se mogu sjetiti iz utakmica je da je igrao diskretno i da sigurno može bolje te vjerujem da će uskoro postati igrač spreman sve što se postavi pred njega odraditi na visokoj razini – istaknuo je Babić, osvrnuvši se i na atmosferu koja će danas dočekati njega i njegove izabranike. – To je nešto jedinstveno u karijeri i osobno se nadam da ću uživati u utakmici.


Hoće li u utakmici uživati i kapetan Marko Kopljar ostaje nam da vidimo, no i on se slaže da ako bi već mogao birati, uvijek bi odabrao igranje pred punim umjesto pred praznim tribinama, bez obzira što će navijači biti naklonjeni protivniku.


Obrane presudne


– Igranje protiv domaćina je uvijek dodatan motiv te će tako i nas užarena atmosfera koja će nas dočekati motivirati da pokažemo sve što znamo i odigramo odličnu utakmicu, ako ni zbog koga drugih, onda zbog nas samih. Možda bi bilo bolje da smo nastavili igrati u ritmu svaki drugi dan jedna utakmica, ali s obzirom na ozljede koje nas muče, ova tri dana odmora su nam dobro došla – naglasio je Kopljar, osvrnuvši se malo i na protivnike. – Istina je da je Poljska dobra reprezentacija sa sjajnim individualcima, ali ne ovise samo o jednom ili dvojici igrača. Primjerice, Bielecki može imati odličan dan i pogađati s 14 metara, ali isto tako ima i utakmica na kojima mu ništa ne polazi za rukom, pa se to previše ne odrazi na njihovoj igri, naročito ne ovdje gdje im domaći parket daje dodatnu prednost.


Kao prevagu koja bi danas mogla presuditi pobjednika, Kopljar prvenstveno vidi igru u obrani.


– Bez obzira da li vratar ima svoj dan ili igrači loše pucaju, smatram da će na kraju sve ovisiti o dobro postavljenoj obrani. Protiv Francuske se nismo dovoljno dobro posložili, odnosno nismo poštivali ranije dogovore i kasnili smo u postavljanju. Znamo da imamo kvalitetu koju smo pokazali protiv Makedonije i Islanda i na tome moramo raditi te vjerujem ako uspijemo ponoviti ta dva izdanja, da ćemo danas puno bolje izgledati na parketu – uvjeren je hrvatski kapetan, zdravstvenim problemima usprkos. – Trenutačno smo u situaciji da imamo puno ozljeda, no one su sastavni dio sporta. Ja sam većinu svoje karijere bio neozlijeđen, ali se u jednom trenutku i to moralo dogoditi te sad osjećam veliko opterećenje svaki put kad skočim i kad se dočekam na noge. Kad igraš ozlijeđen, narušavaš ravnotežu tijela i samim tim dolazi do novih ozljeda, no izgurat ćemo ovo nekako do kraja.