Kvalifikacije za EP

Hrvatske rukometašice danas na Zametu dočekuju Makedoniju

Igor Duvnjak



RIJEKAHrvatska ženska rukometna reprezentacija danas na Zametu teži punom  pogotku s Makedonijom  pri ostvarenju konačnog cilja, potvrde osvajanja drugog mjesta u skupini 4 i plasmana na ovogodišnje Europsko prvenstvo u Švedskoj. U najgorem slučaju, Hrvatice će na prvenstvo kao najbolja trećeplasirana ekipa, no izabranice izbornika Gorana Mrđena žele pobjedu nad Makedonijom. Događaj se u potpunosti uklapa na ovdašnje brojne zapažene rukometne epizode među kojima su protagonisti riječka imena a pozornica im je baš dvorana na Zametu, kao što je riječ baš o ovom slučaju. Rijeka  i šira okolica imaju brojnu ali probirljivu rukometnu publiku, željnu međunarodnih zbivanja poput ovog večerašnjeg nadmudrivanja Hrvatica i Makedonki. Bit će to ujedno i najljepši rastanak s uspješnom riječkom rukometnom sezonom.


Hrvatska  posljednji nastup očekuje na drugom mjestu u skupini bodovno poravnata s trećeplasiranom Slovenijom, zaostajući za dva koraka iza prvoplasirane Crne Gore. U domaćem taboru razmišljaju o sigurnoj pobjedi nad Makedonijom, o čemu je bilo riječi i na konferenciji za novinare, na kojoj su nastupili izbornik Goran Mrđen, »udarna igla« njegove ekipe Andrea Penezić, te Ćamila Mičijević, donedavna visoka šuterica Zamećanki.


– Htjeli smo sami odlučivati  o svojoj sudbini – rekao je Mrđen osvrčući se na prijeđeni put kroz ovu kvalifikacijsku skupinu 4, uoči posljednje, riječke postaje. Njegova ekipa je ostvarila tri pobjede i doživjela je dva poraza. – Počeli smo pobjedom od osam golova nad Slovenkama, to nam je bila neka vrsta rezerve za ono što smo željeli ostvariti, a vrata Europskog prvenstva u Švedskoj smo odškrinuli minimalnom pobjedom u Splitu nad Crnom Gorom. Nismo trebali izgubiti od Crne Gore i Slovenije, u obje te utakmice se nismo predavali – naglasio je izbornik Goran Mrđen, koji je svjestan da akcije njegove ekipe na rukometnoj burzi vrijede mnogo više od onih makedonskih, ali ne želi da to uspava njegovu ekipu već  igračice poziva na punu mobilizaciju.




– Moramo se maksimalno spremiti i biti koncentrirani za večerašnju utakmicu. Logično je da je naša ekipa u ulozi favorita protiv Makedonije u Rijeci. Želimo to i dokazati, namjera nam je završiti ove kvalifikacije na najbolji mogući način, sigurnom pobjedom.


Hrvatske rukometašice, već pomalo umorne, razmišljaju samo o tome kako izvući posljednje atome snage i završiti sezonu na najbolji mogući način.


– Kraj je sezone blizu i već smo polako na izmaku snaga – kaže Andrea Penezić, najistaknutije hrvatsko ime, šuterica svjetske klase u Mrđenovoj postavi. – Pred nama je ova posljednja utakmica, želimo kvalitetno završiti sezonu, ostvariti pozitivan rezultat. Pritom valja napomenuti da Makedonija ima odličnu mladu ekipu, nikako je nećemo podcijeniti.  Neupitno je tko je  favorit u ovoj utakmici,  međutim mi moramo biti maksimalno koncentrirane. Borile smo se mi i sa Slovenijom, ali  ispada da su one malo više željele tu pobjedu.  U našoj ekipi je odlična atmosfeera, napravit ćemo sve da danas sretno završimo ove kvalifikacije.


U hrvatskoj vrsti snažno kuca srce visoke Mostarke Ćamile Mičijević, koja je nakon dugih pet godina u »Zametu« odlučila otići u Mađarsku. Danas se želi na svečani način oprostiti od riječke publike, pred kojom se nazabijala golova.


– Vjerujte mi nitko sretniji od mene što se ova posljednja hrvatska utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo odigrava u Rijeci – poručila je Ćamila Mičijević.  – To je moj oproštaj od riječke publike, svih onih divnih ljudi koje sam upoznala u proteklih pet godina. Pozivam sve ljubitelje sporta neka dođu i neka nas podrže večeras u dvorani na Zametu, mi ćemo napraviti sve kako bismo ih pozdravile pobjedom.


Organizatori očekuju itekako dobro popunjene tribine, najavljen je organizirani dolazak brojnih navijačica i navijača iz Rijeke i šire okolice. Utakmicu što počinje od 18 sati vodit će švedski sudački par,  Blanck i Isen.