"Kauboji" poraženi u beogradskoj Areni

Hrvatska bez finala: sa Španjolcima u borbu za broncu

Hina

 Olako smo propustili priliku u prvom poluvremenu, u drugom smo im poklonili pobjedu i žao mi je što nismo dali sve od sebe, kazao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža nakon poraza od Srbije (22:26) u polufinalu EURA



U punoj Beogradskoj areni hrvatski rukometaši nisu uspjeli potvrditi veću kvalitetu od srpskih, domaći igrači su u drugom poluvremenu na krilima gromoglasnog navijanja pronašli dodatnu snagu i uspjeli ostvariti pobjedu.



 Olako smo propustili priliku u prvom poluvremenu, u drugom smo im poklonili pobjedu i žao mi je što nismo dali sve od sebe, kazao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Slavko Goluža nakon poraza od Srbije (22:26) u polufinalu EURA. 


»Nismo igrali najbolje, nismo bili pravi kada je trebalo. U drugom poluvremenu nismo bili strpljivi, brzopleto smo šutirali i razbranili smo njihova vratara Stanića. Previše smo promašivali u izglednim situacijama i, ponavljam, najviše žalim što nismo dali sve od sebe, pogotovo zbog naših navijača. Protiv Španjolaca moramo ići na pobjedu, treba ovo što prije zaboraviti«, kazao je Goluža. 




»Ključ je bilo prvo poluvrijeme, kada su oni bili u grču i velikim pod pristiskom, a mi to nismo iskoristili. U drugom dijelu nismo imali rješenja za njihovu obranu. Treba im čestitati na pobjedi, a mi moramo u borbu za broncu. Ipak, teško je ne primijetiti da su im suci dopustili da igraju jako duge napade, od barem dvije minute. Tako je nemoguće igrati, uspavaju te, a onda još primiš zgoditak«, kazao je kapetan Igor Vori.  


Blaženko Lacković također misli da je Hrvatska u nastavku upala u ritam srpske igre, upravo ono što su htjeli izbjeći.– Dozvolili smo im da igraju kako su oni htjeli – spori napadi, i mi smo upali u tu zamku. U prvom smo poluvremenu još dobro igrali, imali nekoliko laganih golova, brze napade, ali u nastavku smo pali. Razbranio se i Stanić, a naša obrana nije bila na pravoj razini. Jednostavno nismo uhvatili pravi ritam u nastavku. Žao mi je, svima nam je teško, ali trebamo se podići i u nedjelju pokušati izboriti medalju.


Početak utakmice proveo je u izjednačenoj igri, a Hrvatska je vodila većim dijelom prvoga poluvremena. Prvu prednost od dva pogotka naša je reprezentacija stigla u 22. minuti (11-9), ali potom je propustila iskoristiti zbunjenost u srpskom napadu za povećanje prednosti.



Drugo poluvrijeme počelo je na najlošiji način, srpski vratar Darko Stanić, koji je u prvom poluvremenu uspio obraniti samo jedan udarac, obranio je nekoliko udaraca naših igrača, a domaći su to uspjeli materijalizirati i u 35. minuti povesti sa 16-14. Prednost Srbije u nastavku je samo rasla, u 41. minuti bilo je 19-16, u 45. 21-17, a u 53. 25-20 i susret je bio riješen.


Junak srpske pobjede bio je vratar Stanić sa 12 obrana, od čega 11 u drugom poluvremenu, dok je jedini raspoloženi u našoj reprezentaciji bio Marko Kopljar sa sedam golova.Hrvatska će u nedjelju od 14 sati igrati za treće mjesto protiv Španjolske, dok će u finalu od 17 sati igrati Srbija i Danska.

Utakmicu u beogradskoj Areni prati oko 200 hrvatskih navijača od kojih je većinu od granice prepratila srpska policija, a da pritom nije bilo nikakvih izgreda. 


Navijači iz Hrvatske nalaze se na posebno ograđenom sektoru Arene, na gornjoj razini zapadne tribine, okruženi brojnim redarima, a procjenjuje se da susret osigurava oko 5000 policajaca. Srpski mediji javili su kako se u dvoranu smiju unijeti samo službene zastave Hrvatske i Srbije, dok nisu dopušteni nikakvi šalovi i transparenti, a odstranuju se i osobe pod utjecajem alkohola. Utakmicu prati 20.000 gledatelja koji su glasno izviždali hrvatsku himnu. 


Hrvatski navijači su u koloni pod pratnjom policije od granice kod Šimanovaca došli do Arene, gdje je posebno čuvani parking odvojen samo za njih. na autoputu do Beograda raspoređen je veliki dio policijskih snaga, posebice na nadvožnjacima i raskršćima. Srpski mediji javljaju da je granicu prešao i određeni broj srpskih navijača iz Vukovara i drugih dijelova Slavonije, ali oni nisu pod pratnjom otišli do dvorane. Prema informacijama policije jedan veći dio navijača zaustavljen je na granici, te vraćen u Hrvatsku, a organizatori i Hrvatski rukometni savez su apelirali da navijači bez karte ili vaučera za ulaznicu ne dolaze u Beograd.