Hrvatska porazilaa Srbiju 34:30

Goluža: Uvijek ćemo zabiti 30 golova, ali u obrani moramo biti čvršći

Kristian Sirotich

Foto Damir ŠKOMRLJ

Foto Damir ŠKOMRLJ

Iz obrane se ide krvavih koljena i tako se obrana igra, i to sam rekao dečkima nakon utakmice. Zbog toga sam najviše bio ljut. A mi smo jučer definitivno olako primali golove, bez obzira na kvalitetu vanjskih igrača Srbije, koja je neosporna – kritičan je bio hrvatski izbornik Slavko Goluža

RIJEKA » Hrvatska muška rukometna reprezentacija uspješno je odradila i drugu provjeru protiv Srbije, unatoč činjenici da igra u Rijeci nije bila na razini one iz Umaga ne može se reći da generalka za Katar nije uspjela. Izabranici izbornika Slavka Goluže u utorak putuju na poprište Svjetskoga prvenstva, iz Rijeke su put Dohe ispraćeni ovacijama gledatelja željnih spektakularne rukometne predstave. Doduše, izbornik nakon utakmice nije baš blistao od zadovoljstva prikazanim na Zametu, ali nije bio niti nezadovoljan. Sastanak s igračima bio je nešto duži negoli u petak u Umagu, a razlog je pojasnio sam Goluža.  

  – Iz obrane se ide krvavih koljena i tako se obrana igra i to sam rekao dečkima nakon utakmice. Zbog toga sam najviše bio ljut. A mi smo jučer definitivno olako primali golove, bez obzira na kvalitetu vanjskih igrača Srbije, koja je neosporna. Prelagano smo primali golove – nastavio je hrvatski izbornik nakon utakmice u kojoj njegovi izabranici nisu dominirali svih 60 minuta, kao što je to bio slučaj s predstavom u Umagu. Uostalom, u 17. minuti su imali dva gola minusa (7:9), a do same završnice prvog dijela i Vorijeva pogotka dvadesetak sekundi prije sirene niti u jednom trenutku nisu imali više od jednog gola prednosti.


 


 Nagomilani umor


– Moramo pustiti tu loptu, moramo ubrzati igru. Dobro, umor jest prisutan, ali i kada smo umorni moramo odigrati u pokretu i ne smijemo statično primati loptu. No, ja vjerujem u ovu reprezentaciju jer su naporno trenirali i taj rad će doći do izražaja. Žao mi je što mi se nije ostvarilo ono što sam priželjkivao, da ove dvije utakmice odigramo sredinom priprema pa da imamo nekoliko dana više za korekciju, ali i ova dva dana što su nam preostala kvalitetno ćemo iskoristiti – nastavio je Goluža, koji je vjerojatno najmirnije jučerašnju utakmicu pratio u razdoblju od 36. do 42. minute. U tih šest minuta hrvatski su izabranici odradili sve ono što se od njih traži. I odlična, pokretljiva i čvrsta obrana i brza tranzicija. Od 19:19 golovima i asistencijama Duvnjaka te golovima Vorija, Štrleka i Horvata odvojili su se na četiri pogotka prednosti (25:21) i niti u jednom trenutku Srbiji više nisu dozvolili da poravna rezultat.



Prijateljska međunarodna utakmica rukometnih reprezentacija: Hrvatska – Srbija 34:30 (16:14). Dvorana Zamet. Gledatelja: 2300. Suci: Matija Gubica (Petrijevci), Boris Milošević (Osijek).  

  HRVATSKA: Duvnjak 5, Stepančić 1, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Ivić (3), Pešić, Horvat 5 (3), Obranović, Karačić, Bičanić 2, Štrlek 6, Čupić 5 (2), Alilović (3), Musa, Ninčević 1, Slišković 4, Brozović.


  SRBIJA: Basarić, Vujin 6, Marjanović, M. Ilić 8 (4), Gugleta 2, N. Ilić 5, Rnić 2, Stanković, Zelenović 2, Dal. Čutura, Dav. Čutura 2, Abutović, Mitrović, Marsenić, Kocić (1), Marjanac (12).  Sedmerci: Hrvatska 5 (5), Srbija 4 (4). Isključenja: Hrvatska 4, Srbija 6 minuta.


  – Nagomilalo se umora, a znali smo da će ova utakmica biti bitno drugačija od one u Umagu. Očekivao sam odličnu reprezentaciju Srbije, s brzim protokom lopte i znao sam da će protiv nas vrhunski odigrati. Imaju nekoliko igrača koji znaju kazniti svako pa i najmanje opuštanje – nastavio je Goluža i još se jednom vratio na ono što ga je, očito, najviše zasmetalo u igri njegovih izabranika.


  – Bez obzira na naš umor, ono što je nas krasilo, jest obrana. Na tom planu sinoć nismo bili na onoj razini na kojoj bih ja želio da mi igramo. Doduše, umor se nagomilao i to svi moraju znati. Mi ćemo uvijek zabiti naših 28-30 golova, ali moramo u obrani biti čvršći – priznao je Goluža.    

Sparing po mjeri


Stručni stožer reprezentacije, ali i gledatelji na tribinama, definitivno su mogli odahnuti tek u posljednje dvije minute, kada su Kopljar, Duvnjak, i u konačnici Štrlek, potvrdili pobjedu koja će sigurno puno značiti na polju samopouzdanja uoči prve utakmice u Kataru. A Hrvatsku već za pet dana očekuje otvaranje protiv Austrijanaca.


  – Iskoristio bih priliku da se još jednom zahvalim reprezentaciji Srbije što nam je bila jedan pravi suparnik, onakav kakvog sam priželjkivao. Uostalom, znao sam da će to tako biti i zbog toga sam ih i odabrao za ove dvije pripremne utakmice. Razlog? U Kataru igramo s momčadima koje imaju izvanredne lijeve i desne bekove, srednjaci kojih su velike radilice za momčad i koje imaju pivotmene koje je jako teško čuvati. Sve to je Srbija prezentirala na terenu i na tome sam im zahvalan – zaključio je Goluža prije nego što je reprezentaciju poveo natrag u umašku bazu. Danas će odraditi još jedan trening u Umagu, u ponedjeljak su u Zagrebu, u utorak kreću put Dohe. Na krilima dviju pobjeda protiv čvrste Srbije, koja se u Rijeci zaista prikazala u vrlo kvalitetnom izdanju.