Čvrsto na zemlji

Goluža: Spremni smo! Ako i ne uspijemo protiv Francuza, neće biti smak svijeta

Igor Duvnjak

Dat ćemo sve od sebe da ovu utakmicu riješimo u našu korist jer smo onda jednom nogom u polufinalu. Imamo nakon toga još dvije utakmice koje moramo odraditi na najbolji mogući način – kaže Goluža



RIJEKA  Iza hrvatskog izbornika Slavka Goluže i njegovih igrača odlično je odrađen posao u Kopenhagenu, gdje je načinjena prava baza za put u Aarhus. U danskoj prijstolnici je uhvaćen pravi zalet za Skupinu II i željeno polufinale. U večerašnji sudar prvoga kola drugoga dijela s Francuskom (20.15 sati) Hrvatska donosi maksimalna četiri boda što izaziva itekakvo zadovoljstvo u taboru »kauboja«. Izbornik Slavko Goluža je stoga bio vrlo zadovoljan nakon pobjede nad Švedskom, koja je na značajno pogonsko gorivo za hrvanje s Galima. Bodovi sa Skandinavcima osim za poredak na ljestvici puno znače i za samopouzdanje najboljih hrvatskih rukometaša u novom velikom iskušenju na Europskom prvenstvu.


  – Dojmovi su se polako slegli, mislim da smo napravili veliku stvar pobijedivši nakon dugo godina jednu skandinavsku ekipu u Skandinaviji. Samim tim je ta utakmica bila od još većeg značaja – rekao je Slavko Goluža o vrijednosti uspjeha nad slavnom švedskom reprezentacijom. U ratu živaca on i njegovi izabranici bili su bolji u svakom pogledu. – Prema tome, mi smo ostvarili naš prvi plan, uzeli smo četiri boda, što smo si bili i zacrtali. Selimo se mislima u Aarhus, okrećemo se utakmici koja nam dolazi, Francuskoj.


   Obrambene zadaće


Slavko Goluža se naigrao s raznim generacijama Francuza, sada ih nastoji nadmudriti s klupe. Svjestan je delikatnosti te zadaće, dobro je prostudirao igru svojih večerašnjih suparnika.




  – O suparniku ne treba trošiti puno riječi. Nastupa bez dva igrača koja su se oprostila – konstatirao je kormilar hrvatske reprezentacije koji itekako cijeni francusku reprezentaciju. – Međutim, po meni zbog toga uopće nisu lošija ekipa, naprotiv, možda su čak i bolji nego što su bili dosad. Očekuje nas jako težak susret. Mislim da su nam šanse podjednake. Na ovome prvenstvu su Francuzi puno pokazali samim time što osim što obavljaju dobro obrambene zadaće, dosta dobro trče u kontru i polukontru. Tu su puno opasniji nego što su to bili dosad. Igrali su čvrstu obranu »6-0«, koja se u nekoliko situacija pretvara u nekih »3-3«.


  Strateg hrvatske momčadi je odmah ponudio i recept za suprotstavljanje nastojanjima rukomentih tricolora.    

Dobro raspoloženje


– Mi ćemo im se suprostaviti našom čvrstom, agresivnom obranom »6-0«. Pokušat ćemo dati što više pogodaka iz kontre i polukontre – najavio je Slavko Goluža. – Na njihovu pozicijsku igru moramo odgovoriti s dva pivotmena. Bit će dosta ulazaka na linijsku poziciju, znači da ih želimo što više natjerati da igraju pliće nego što su igrali do sada. 


  Goluža smatra da nitko nije u prednosti u ovome duelu velikih rukometnih momčadi.


  – Ukupno gledajući, mislim da su nam šanse podjednake – ponavlja Goluža. – Dat ćemo sve od sebe da ovu utakmicu riješimo u našu korist jer smo onda s tom pobjedom jednom nogom u polufinalu. Ako i ne uspijemo, neće biti smak svijeta. Imamo nakon toga još dvije utakmice koje moramo odraditi na najbolji mogući način. Ekipa je spremna i s obje je noge na zemlji – poručio je izbornik o stanju u momčadi koja je dobro raspoložena, ali nema euforije.