Hrvatski rukometaši danas protiv Makedonije

Goluža: Respekt postoji, ali nema razloga za strah

Kristian Sirotich

Hrvatski rukometaši slave jednu od pobjeda na svjetskoj smotri / Foto: A. ČIZMIĆ/CROPIX

Hrvatski rukometaši slave jednu od pobjeda na svjetskoj smotri / Foto: A. ČIZMIĆ/CROPIX

O protivniku ne razmišljamo, želimo se fokusirati na zadatke koje ćemo postaviti pred igrače. Zaista se nemamo razloga bojati. Dosadašnji dio smo odradili onako kako smo priželjkivali – kaže Slavko Goluža



DOHA » Dobitak je velik, prvo mjesto u skupini B, a pripast će onome tko današnju utakmicu u Dulhail Areni odradi s manje pogrešaka, boljom obranom, boljom realizacijom… Od 17 sati na rasporedu je balkanski derbi, kako će današnju utakmicu nazvati hrvatski izbornik Slavko Goluža, ogled s Makedonijom nakon kojega će definitivno postati jasno jesu li hrvatski rukometaši s pravom svrstani u najuži popis favorita za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Utakmica protiv Makedonije je utakmica protiv reprezentacije koja je mahom sastavljena od igrača Vardara i Metalurga, dva kluba koja su izborila pravo nastupa u osmini finala Lige prvaka, okosnica makedonske momčadi je iskusni desni vanjski Kiril Lazarov, ali ništa manje opasni nisu niti na drugim pozicijama. U rukomet puno ulažu i to im polako daje rezultate. Sigurno je da će danas biti izuzetno motivirani i gladni uspjeha. A to bi za njih mogao biti mač s dvije oštrice. 


  – Ono što me kod Makedonaca impresioniralo, ali kada pogledam tko ih trenira u Metalurgu baš me i ne čudi, jest jedna sportska disciplina, tehnička i taktička – ocjenjuje hrvatski izbornik Slavko Goluža. – Naročito u prvoj utakmici protiv Tunisa, koju su odigrali izvanredno i koja je možda njihova najbolja utakmica u posljednjih nekoliko godina. Imamo veliki respekt prema Makedoniji, znamo jako dobro da će u utakmicu ući dosta nabrijani na nas jer je to ipak derbi nas s Balkana, poštujemo ih. Međutim, ne bojimo se, ulazimo opušteni, želimo odigrati najbolje što možemo. 


  Na klupi Makedonije sjedi hrvatski stručnjak Ivica Obrvan, koji smatra da bi Makedonija napravila veliku senzaciju uspije li pobijediti Hrvatsku.  

Pravi »fight«


– Očekujem tešku utakmicu svih šezdeset minuta. Nervoznu utakmicu, pravi »fight«. Uvjeren sam da će obje ekipe dati sve od sebe za pobjedu. Dobro se poznajemo, nema tu puno skrivanja. I nijanse će odlučivati. Možda jedan raspoložen igrač, možda vratar, možda samo jedna lopta. U pitanju je jedna utakmica i zbog toga mislim da su šanse podjednake. Sve je otvoreno. 




  Na putu do najvažnije utakmice u skupini B Hrvatska je redom slavila protiv Austrije, Tunisa i Irana. Protiv Austrije je bilo ponešto problema, protiv Tunisa je igra bila kudikamo bolja, Iran je – deklasiran. Makedonija je, pak, imala teško otvaranje protiv Tunisa, koje je savršeno odradila, potom dvije utakmice u kojima baš i nije blistala. Namučila se protiv Irana te Bosne i Hercegovine, što samo po sebi apsolutno ništa ne znači. Jer pravo je pitanje kakvu Hrvatsku možemo danas očekivati? Golužin forte je obrana, kojom u pojedinim dijelovima pojedinih utakmica baš i nije bio zadovoljan. Odrade li hrvatski rukometaši obrambene zadatke na visokoj razini, pola posla bit će obavljeno. Ponajviše zahvaljujući kontri i polukontri, koja je u tim trenucima savršeno funkcionirala. 


  – Ponovit ću ono što čitavo vrijeme ponavljam. O protivniku ne razmišljamo i igrači to mogu potvrditi. Naravno da svakoga respektiramo, ali toliko smo koncentrirani na sebe i želimo se fokusirati isključivo na zadatke koje ćemo postaviti pred igrače. Zaista se nemamo razloga bojati. Dosadašnji dio prvenstva smo odradili onako kako smo priželjkivali, imamo šest bodova, dali smo priliku mlađim igračima i odlično su je iskoristili, a u isto smo vrijeme starije igrače, koji su iznijeli teret prvih dviju utakmica, malo odmorili.  

Navijači


U današnjoj utakmici puno će toga ovisiti i o tome kako će hrvatski rukometaši odgovoriti na izazov zvan Kiro Lazarov. Lazarov stariji je ključna makedonska rukometna figura, oko njega se u igri Makedonije mnogo toga vrti. Za Lazarova će vjerojatno biti zadužen Domagoj Duvnjak, iako su otvorene i neke druge mogućnosti. Recimo da se izbornik, što je malo manje vjerojatno, u jednoj fazi utakmice odluči na najboljeg makedonskog igrača staviti flaster. Nekakve pouke mogle bi se izvući i iz utakmice protiv BiH. Primjerice, protiv Bosanaca Lazarov nije blistao, ali to im ipak nije pomoglo. Platili su danak pogreškama (dvadesetak izgubljenih lopti) koje bi Hrvatska danas morala svesti na minimum. 


  – Kiru predobro poznajem. Igrao sam s njim i znam da će imati veliki motiv dobro odigrati baš protiv nas. Međutim, Kiro nije Makedonija, iako će on dati svoje bez obzira postizao li golove ili ne. On je takav igrač, iskusan, pametan, lucidan. Uvijek zna podvaliti loptu, i kada ne daje pogotke on igra za momčad. Njegov je doprinos golem. I to je samo dokaz o kakvom se vrhunskom igraču radi. 


  Za kraj – podrška s tribina. Gdje god igrali Makedonci uvijek imaju gromoglasnu podršku s tribina. Hrvatska također. I zbog toga je Goluža osjetio potrebu još jednom zahvaliti navijačima. 


  – Moram pohvaliti hrvatske navijače koji žive i rade u Kataru, koji nas iz utakmice u utakmicu dolaze bodriti u sve većem broju. Veliko im hvala, nadam se da će i u idućim utakmicama doći u još većem broju, a na nama je da ih učinimo sretnima – zaključio je hrvatski izbornik.