SP rukomet

Goluža: Nitko nije želio pobjedu više od nas

Hina

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nemam dečkima što zamjeriti, dali su sve od sebe. Mislim da nitko nije više od mene i igrača htio da prođemo u polufinale i finale, no svi su naučili da su, kada pobjeđujemo i kad osvajamo medalje, uz nas i da su nam prijatelji, ali kada gubimo koriste priliku da nas pljuju. To je dio hrvatskog folklora. Mislim da smo ispali veliki u porazu, čestitali smo boljima u susretu i trebamo se okrenuti onome što dolazi«, izjavio je Goluža



DOHA  Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Slavko Goluža dan nakon 22-24 poraza od Poljske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru izjavio je kako su on i igrači najviše željeli pobjedu, ali se sada moraju okrenuti preostalim dvama susretima u borbi za plasman od petog do osmog mjesta od kojih je prvi protiv Njemačke na programu u petak od 14 sati po hrvatskom vremenu.


»To je sport. Nekada pobijediš, nekada izgubiš. Žao mi je što smo razočarali naciju, neki su nas možda već vidjeli u finalu, no možda na kraju ni drugo mjesto ne bi bilo dovoljno. Mjesta za kritiku sigurno ima, bilo je pogrešaka, no najlakše je kritizirati uz kokice i daljinski upravljač. Nemam dečkima što zamjeriti, dali su sve od sebe. Mislim da nitko nije više od mene i igrača htio da prođemo u polufinale i finale, no svi su naučili da su, kada pobjeđujemo i kad osvajamo medalje, uz nas i da su nam prijatelji, ali kada gubimo koriste priliku da nas pljuju. To je dio hrvatskog folklora. Mislim da smo ispali veliki u porazu, čestitali smo boljima u susretu i trebamo se okrenuti onome što dolazi«, izjavio je Goluža, te nastavio:


»Sve bi bilo drugačije da nije bilo nekih ozljeda. Ovdje nismo imali pravog šutera, nekoga tko bi nam udarcima izvana s deset, jedanaest metara mnogo olakšao situaciju. No, imat ćemo ga u skoroj budućnosti i bit će nam od velike pomoći jer će rasteretiti Duvnjaka. Sve ćemo učiniti da sutra izvučemo maksimum iz sebe i da ove dvije utakmice odigramo najbolje što možemo. Zdravstveno stanje ekipe bit će dobro«.




S izbornikom se složio i kapetan Igor Vori koji je otkrio koliko je igračima teško, ali je i najavio kako moraju dignuti glave i pobjedama zaključiti SP.


»Vjerujte, nama je najteže u ovom trenutku, no najvažnije je da se probamo dignuti u glavi. Bit će jako teško, gotovo i nemoguće zaboraviti utakmicu protiv Poljske. Sigurno je da smo mi sami najviše željeli pobjedu i sami znamo koji smo put prošli da bi došli do borbe za polufinale. Nažalost, nismo uspjeli, ali ono što nas čeka u petak to moramo u ovom trenutku smatrati našim finalom jer borba za domaćinstvo kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre je važna i bilo bi lijepo osigurati to. Turnir nije isto završiti porazom ili pobjedom, ne trebamo se predavati i spuštati glavu dolje, trebamo se još više primiti posla i nadam se najboljem«, izjavio je Vori.


Vori je izjavio kako Hrvatska u četvrtfinalu nije djelovala kao momčad.


»Jučer nismo bili momčad svih 60 minuta. Odigrali smo 20 minuta drugog poluvremena stvarno odlično, nedostajao sam ja kao najiskusniji i najstariji, nedostajao je i Duvnjak, žao nam je zbog toga. No, ovaj turnir za nas nije gotov, još imamo dvije jako važne utakmice i pobjedom se trebamo oprostiti od Katara. Sigurno je da su Nijemci u lakšoj poziciji, oni su došli s pozivnicom i praktički su skoro došli u borbu za medalju. To je mlada momčad koja je ima novog trenera, mnogo je napredovala i u ovome vidi priliku za dizanje svog reprezentativnog rukometa koji posljednjih nekoliko godina nije bio na razini. U petak to žele dokazati i protiv nas, no nadam se da im mi to nećemo dozvoliti«, zaključio je kapetan hrvatske reprezentacije.


Nastup u kvalifikacijama za odlazak na OI koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru izborit će sedam najboljih momčadi sa SP u Kataru, a za taj domet našim je igračima potrebna još jedna pobjeda u preostala dva susreta. U slučaju pobjede protiv Njemačke u petak, u subotu će od 17.15 sati igrati utakmicu za peto mjesto protiv boljeg iz dvoboja Danska – Slovenija, dok će u slučaju poraza od Njemačke igrati u subotu od 14.30 sati protiv poraženog iz tog dvoboja.


Hrvatska je na posljednjih šest svjetskih prvenstava osvojila četiri medalje, zlato 2003. srebra 2005. i 2009., te broncu 2013., dok je na preostala dva SP (2007, 2011) bila peta.