EP rukomet

FANTASTIČAN STIVI Hrvatska briljantno slomila viceprvaka svijeta Norvešku

Hina



Hrvatska rukometna reprezentacija u Areni odigrala je briljantnu utakmicu protiv Norveške i pobijedila sa 32-28.


Nakon prvog poluvremena Hrvatska je vodila 17-15, a za pobjedu je bio ključan Ivan Stevanović koji je imao 14 obrana.


Hrvatska rukometna reprezentacija je pobjedom protiv Norveške 32-28 (17-15) nastavila pobjednički niz u drugom krugu Europskog prvenstva pred 15.000 gledatelja u zagrebačkoj Areni te tako ostala u igri za plasman u polufinale.




Nošeni glasnom podrškom navijača, koji su napunili tribine zagrebačke Arene, hrvatski rukometaši sjajno su otvorili utakmicu protiv Norveške. U prve tri minute Ivan Stevanović je obranio dva ‘zicera’, Željko Musa je dvaput bio precizan, a Manuel Štrlek jednom pa je Hrvatska povela 3-0.


Na brzu igru Norvežana naša je reprezentacija odgovorila na identičan način. Norveška je do osme minute smanjila zaostatak na jedan pogodak (4-3), ali je opet uslijedilo dobro napadačko razdoblje Hrvatske za prvo vodstvo od četiri pogotka (8-4) u 14. minuti.


Hrvatska je na poluvrijeme otišla sa dva gola prednosti (17-15), nakon što je Zlatko Horvat pogodio sedmerac u posljednjim sekundama prvog dijela. Ivan Stevanović je odigrao najbolje poluvrijeme, sakupio sedam obrana, zaustavljao Norvežane u čistim kontrama, šuteve s krilnih pozicija i sa šest metara.


U prvih pet minuta nastavka Norvežani su se držali na gol zaostatka, a onda je u sedam minuta naša reprezentacija postigla četiri, a primila samo jedan pogodak i prvi put u 43. minuti došla do +4 (24-20). U igri pogodak za pogodak Hrvatska je održavala prednost do 28-24 u 49. minuti. Tad su rumunjski suci isključili Igora Vorija zbog oštrog starta, a Luku Stepančića zbog prigovora.


Norvežani su napadali s dva igrača više, ali je Manuel Štrlek presjekao dodavanje i u kontri podigao prednost na pet golova (29-24). Cindrić je pogodio u 51. minuti za 30-25, ali su Norvežani s dva vezana pogotka smanjili zaostatak na tri gola (30-27) u 53. minuti. U 55. minuti Zlatko Horvat je postigao prvi gol iz igre za četiri razlike (32-28), a pobjedu je zapečatio Ivan Stevanović sa tri obrane u sljedeća tri norveška napada.


Uz Stevanovića koji je imao 14 obrana (37 %), Hrvatsku su do velike pobjede i uzvrat za prošlogodišnji poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva predvodili Manuel Štrlek sa šest pogodaka, Luka Cindrić sa pet i i Marko Mamić sa četiri. Željko Musa, Zlatko Horvat, Ivan Čupić, Luka Stepančić i Marino Marić postigli su po tri gola. Kod Norvežana  najbolji je bio Sander Sagosen sa osam pogodaka, dok je Torbjorn Bergerud imao osam obrana (26 %).


U prvom susretu subotnjeg programa u zagrebačkoj Areni francuski rukometaši pobijedili su Švedsku sa 23-17 (12-10). Francuzi su u okršaju dviju momčadi s maksimalnim učinkom nanijeli težak poraz Šveđanima, a svjetski prvaci su ovom pobjeodm na pragu plasmana u polufinale.


Francuska je vodila od početka do kraja, a Šveđani su samo početkom drugog dijela uspjeli doći do izjednačenja (12-12). No, potom su Francuzi zaigrali punom snagom i ubilježili uvjerljivu pobjedu.


Junak dvoboja bio je francuski vratar Vincet Gerard s čak 19 obrana. Susret je otvorio s fenomenalnih devet od deset zaustavljenih šuteva Šveđana u prvih deset minuta utakmice. U napadu je najviše dao Cedric Sorhaindo sa 5 pogodaka, Kentin Mahe je zabio 4, a Nicolas Claire, Michael Giuogou i Valentin Porte po tri gola. Nikola Karabatić je ostao na dva gola, a njegov brat Luka je dobio crveni karton sredinom prvog dijela zbog grubog starta.


Kod Šveđana je Simon Jepsson dao 4 gola, a Albin Lagregreen 3, dok je solidan bio vratar Mikael Apelgreen s 10 obrana. 


Na ljestvici vode Francuska i Hrvatska sa po 6 bodova. Norveška i Švedska imaju po četiri, a Bjelorusija i Srbija su bez bodova. 


U idućem kolu u ponedjeljak, 22. siječnja, igraju Bjelorusija – Švedska te Srbija – Francuska.