Kalkulacije

Evo kako rukometaši Zameta u posljednja tri kola mogu do Lige za prvaka…

Igor Duvnjak

Patrik Martinović (Zamet)/Foto Arhiva NL

Patrik Martinović (Zamet)/Foto Arhiva NL

Momčad trenera Valtera Matoševića bi vjerojatno u slučaju domaćih pobjeda s liderom Goricom i drugoplasiranom Dubravom izborila plasman u elitni razred, no riječ je tek o u sportu uvijek nezahvalnim kalkulacijama



RIJEKA  Ulazak u ciljnu ravninu utrke za Ligu za prvaka iz Paket 24 Premijerlige rukometaša je izuzetno zanimljiv, niz je pretendenata koji će s proljeća ili igrati u u elitnom razredu ili se boriti u Ligi za ostanak. U biti ispada da se uoči posljednja tri kola redovnog tijeka natjecanja u tom loncu neizvjesnosti, nervoze i uzbuđenja kuha više od pola lige, izuzeti su lider Gorica sa 24 boda, koja je matematički u Ligi za prvaka, to se može skoro pa reći za drugoplasiranu Dubravu, koja ima 21 bod, pet više od četvrtoplasiranog Zameta i teško je za pretpostaviti da može u samo tri kola prosuti tako bogati kapital stvaran kroz skoro pa cijelo prvenstvo. osim dva spomenuta kluba na vrhu, na drugoj strani je Dubrovnik »izvan konkurencije« utaboren na dnu sa samo sedam bodova, tako se može okarakterizirati i Bjelovarčane, koji imaju tek četiri boda više od »gospara«.



Šest kandidata


Šest klubova pak lovi tu treću i četvrtu poziciju, sirenski je zov Lige za prvaka i sada je samo pitanje tko će mu i kako odgovoriti i uspjeti, a tko će ostati nasukan nakon plovidbe na valovima raznoraznih kombinacija kojih je bilo i prije dva kola. Međutim, prošlo kolo nekome je donijelo hladne tuševe, a za neke je to bio kao nalet bure koji donosi razvedravanje i bistar pogled na Učku. Na sreću navijača Zameta, oni su među ovim drugima, a recimo Umag spada u ove druge, kao da je na autoputu krivo skrenuo i sada luta labirintom tražeći izlaz na pravi put. U tom delikatnom plesu po žici, gdje svaki krivi korak može biti koban, kada je o Umažanima riječ pale su odjednom u samo dva nastupa teorije po kojima je domaći teren neosvojiva tvrđava i računice po kojima se na domaćim utakmicama bodove može skoro pa unaprijed upisati. Oni su naime u 14. kolu prvo u istarskom derbiju kod kuće remizirali s Porečom, a nakon tog prvog znaka za uzbunu samo su »povećali dozu« kada im je Zamet na njihovom terenu napunio mrežu i svladao ih neočekivano visokom razlikom.


Umaške dionice


Zamet, naravno, stoji »obrnuto proporcionalno« u toj mini priči s njima. Nakon što je kod kuće očekivano svladao davljenika Dubrovnika vratio se kući pjevajući sa susjedskog derbija iz Umaga i na ovoj neobjavljenoj burzi premijerligaša dionice momčadi trenera Valtera Matoševića su naglo dobile na vrijednosti no ovaj najtrofejniji riječki rukometaš se nimalo ne zanosi time svjestan da nakon svake utakmice vrijednost tih istih dionica raste ili pada, jasno, ovisno o rezultatu. Samo je utakmica pravi lakmus papir koji odgovara na pitanje da li je riječ o željenoj kiselini ili o krivom spoju, sve su ostalo priče.




Matošević je stoga odmah nakon iznenađujuće visoke umaške pobjede stišavao svaki nagovještaj euforije poručujući da njegovu momčad čekaju nova velika iskušenja, pri čemu je cilj »tako blizu, a tako daleko«. Nužne su domaće pobjede, a pri tom ne treba zaboraviti da na Zamet dole ni manje ni više nego uvjerljivi lider prvenstva, u biti druga momčad »zagrebaša« Gorica i to ove subote, te u posljednjem kolu drugoplasirana Dubrava. Između ta dva duela Riječane čeka i gostovanje Bjelovaru koji čeka grčevitu borbu za ostanak. Riječani su istina skočili na četvrto mjesto, šanse za plasman u Ligu za prvaka su im svakako realne, ali pred njima je još dug put, gledajući na dolazak do željenog cilja koji je tako blizu, a tako daleko…


Tko s kim do kraja


3. POREČ 17


Spačva, VARAŽDIN, Dubrovnik


4. ZAMET 16


GORICA, Bjelovar, DUBRAVA


5. SPAČVA 15


POREČ, Umag, BJELOVAR


6. VARAŽDIN 13


SESVETE, Poreč, UMAG


7. SESVETE 13


Varaždin, DUBROVNIK, Gorica


8. UMAG 13


Bjelovar, SPAČVA, Varaždin


*Verzalom su označene domaće utakmice