Konsolidiranje redova

Egzodus u “Zametu”: Uzelac i Hrvatin završavaju karijeru, Đurica i Lučin odlaze

Igor Duvnjak

Marin Đurica očekuje odlazak u Maribor / Foto Damir ŠKOMRLJ

Marin Đurica očekuje odlazak u Maribor / Foto Damir ŠKOMRLJ

Senatori Milan Uzelac i Mateo Hrvatin najavili su kraj karijere, Marin Đurica odlazi u Maribor, a otići žele Filip Glavaš, Jadranko Stojanović i Ivan Majić



RIJEKA – Tek što su rukometaši »Zameta« definitivno izborili ostanak u Premijer ligi pred vodstvom kluba je veliki problem, jer kako stvari stoje slijedi egzodus Zamećana koji bi lako mogli ostati bez prve postave, a sve dok momčad strpljivo čeka isplatu triju zaostalih plaća. Gruda koja je pokrenula lavinu odlazaka iz Rijeke bio je nedavni dogovor Tina Lučina s prvakom »PPD Zagrebom«, potvrda da velika bekovska nada riječkog rukometa nije odoljela zovu »zagrebaša«, mogućnosti igranja u Ligi prvaka i samim time približavanja seniorskoj reprezentaciji.


Drugi bitan odlazak je onaj istaknutog vratara Marina Đurice, koji je ove sezone bio možda i najistaknutije ime u redovima riječkog premijerligaša. Popularni Đuro je u klubu čak 17 godina, još od drugog razreda osnovne škole, jedini je s tolikim neprekidnim stažem u »Zametu«.



Hrvatski rukometni izbornik Lino Červar na okupljanje reprezentativaca u lipnju naknadno je pozvao i Riječanina Halila Jaganjca, igrača PSG-a. Nekadašnji visoki bek-šuter riječke »Kozale« pozvan je nakon što je iz obiteljskih razloga dolazak na pripreme otkazao Sandro Obranović iz »Pick Szegeda«, priopćeno je u ponedjeljak iz HRS-a. Trofejni povratnik za kormilo reprezentacije Červar će tako i dalje na pripremama u Poreču od 13. do 22. lipnja na raspolaganju imati 26 igrača. Nakon priprema u Poreču reprezentacija se vraća u Zagreb te će 23. lipnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski sudjelovati na završnom izvlačenju skupina za Europsko prvenstvo 2018. kojem je domaćin Hrvatska. (Hina)





Nakon odličnih nastupa u Premijer ligi i u jesenskim kvalifikacijama za Kup EHF, u kojima su Riječani eliminirali ugledna imena »Creteil« i »Bukurešt«, da bi ispali tek s bundesligašem »Melsungenom«, iskusni vratar očekuje odlazak u Maribor i definitivni dogovor s tamošnjim istoimenim prvoligašem dres kojega je svojevremeno nosio i Ivan Pešić.


I laiku je jasno da će njegovim odlaskom nastati velika praznina među vratnicama Riječana, pitanje je mogu li je popuniti mladi Marin Sorić i Fran Lučin, koji do sada i nisu branili previše. Sigurnija varijanta je u svakom slučaju skorašnji odlazak u potragu za golmanskim pojačanjem.


Inače, već je duže vrijeme najavljen oproštaj sa »Zametom« dvojice »senatora«, dugogodišnjeg kapetana Milana Uzelca, »ministra obrane« u klubu, i njegovog prijatelja s lijevog krila, Matea Hrvatina, koji u bogatoj karijeri posutoj i ružama i trnjem pamti i nastup u finalu Svjetskog prvenstva 2009. godine. O odlasku razmišlja i desno krilo Filip Glavaš, koji još nema neku konkretnu povoljnu ponudu. Uskoro će na pripreme juniorske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo i nada se da će nakon toga pronaći novi klub. Prema izlaznim vratima iz »Zameta« je i crikvenički pivot Jadranko Stojanović, doveden svojevremeno iz »Buzeta«.



Agilni direktor »Zameta« Vedran Babić je dosta suzdržan oko odlaska tolikih spominjanih igrača, a još ne spominje konkretno i željena pojačanja.


– Naravno da se kao i svake sezone priča o potencijalnim dolascima i odlascima. Za sada jedino imamo službeno potvrđeno da nakon Tina Lučina odlazi i Marin Đurica. No, nakon tolikih godina u »Zametu« i zaslužio je pokušati potražiti i pronaći sreću i na stepenici više od ove naše. Od ostalih nemamo službenu potvrdu da definitivno odlaze. Osim toga, opraštaju se iskusnici Milan Uzelac i Mateo Hrvatin. Inače razgovarama o potencijalnom dolasku s trojicom, četvoricom igrača. Za desetak dana ćemo znati nešto konkretnije, za sada ne bismo o imenima, mogu reći tek da je riječ o iskusnijim igračima na poziciji beka i krila – reći će Babić.



Osim njega, želi otići i njegova alternacija Ivan Majić, a ako se to ostvari, uz činjenicu da je Uzelac silom prilika igrao na mjestu pivota, u »Zametu« bi vrlo lako mogao nastati »propuh na crti«. Sve u svemu, puno je izazova za vodstvo »Zameta«, koje u smiraju sezone, dok priprema svečano obilježavanje lijepog jubileja, 60. godišnjice »Zameta«, mora razmišljati o adekvatnom ekipiranju sastava. Riječki premijerligaš, istina, raspolaže kvalitetnim »novim valom«, ima čitav niz mladih nadarenih igrača, ali je upitno koliko bi oni bez nužne podrške iskusnika mogli odgovoriti na sve izazove koji u novoj sezoni očekuju momčad trenera Igora Marijanovića.