INGRA

EP u rukometu ipak će se, unatoč sporovima, igrati u Areni Zagreb

Hina



Europsko rukometno prvenstvo održat će se u Areni Zagreb bez obzira na neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH, izvijestili su u srijedu iz Ingre d.d.


Iz Ingre d.d. su priopćili i da je nakon održanog Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. u Areni Zagreb ostao nepodmiren dug prema Laništu d.o.o, tvrtki članici Ingra Grupe koja je izgradila Arenu Zagreb, od oko 1,5 milijuna kuna što nije želio podmiriti ni Hrvatski rukometni savez, Grad Zagreb niti Vlada RH (organizatori prvenstva), pa su prije održavanja Europskog rukometnog prvenstva zatražili od Hrvatskog rukometnog saveza da se unaprijed osiguraju ukupna potrebna sredstva za što su i dobili odgovarajuća uvjeravanja od HRS-a, kako se ne bi ponovio slučaj iz siječnja 2009.


Sve potrebne tehničke pripreme za održavanje prvenstva tvrtka »Lanište« obavila je na vrijeme, tako da ne postoje nikakve prepreke za održavanja prvenstva, naglasili su iz »Ingre«.




Europsko prvenstvo u rukometu počinje u petak, 12. siječnja, a u Areni Zagreb igrat će se i završnica tog sportskog natjecanja.


»Ingra« je u priopćenju podsjetila kako su Vlada RH i Grad Zagreb 13. lipnja 2007. sklopili Sporazum o zajedničkom financiranju zakupnine Arene Zagreb te preuzeli proračunsku obvezu da idućih 28 godina osiguraju sredstva za plaćanje godišnje zakupnine prema Ugovoru o zakupu između Laništa d.o.o. i Zagrebačkog holdinga od 14. lipnja, svaki u polovici iznosa.


Tim sporazumom jasno su definirane obveze javnog partnera, a Ugovorom o zakupu kojeg su sklopili Zagrebački holding i Lanište (u ime Vlade RH i Grada Zagreba) definirane su obveze privatnog partnera (Laništa) koje su u potpunosti ispunjene.


Ugovoreno je da će do dana konačnog dovršenja građevine (15. prosinca 2008.), zakupnik (Zagrebački holding) uplatiti zakupodavcu (Laništu) depozit u iznosu koji odgovara 12 mjesečnih zakupnina uvećano za iznos pripadajućeg PDV-a.


Usprkos činjenici da depozit nije uplaćen u roku, Lanište je omogućilo održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju 2009. Depozit je naknadno uplaćen u lipnju 2009. i na njega nije obračunata kamata premda je ugovorena u iznosu od 15 posto na sve dospjele, a neplaćene obveze, napominju iz »Ingre«.


Dodaju i da se za potrebe izgradnje Arene Zagreb »Ingra« odnosno »Lanište« zadužilo kod inozemne banke za kredit u iznosu od 50 milijuna eura uz promjenjivu kamatnu stopu, a da ukupni trošak izgradnje Arene Zagreb uključivo komunalne naknade, naknade za vode, šume i sva ostala davanja iznosi više od 115 milijuna eura.Depozit je, kako su izvijestili, platio Zagrebački holding iz vlastitih sredstava, a ne ugovorni javni partner (Vlada RH i Grad Zagreb).

»Budući da smo bili u obvezi redovnog podmirenja obveza prema inozemnoj banci, a nismo na vrijeme primali ratu zakupnine, to smo isplatili iz depozita«, istaknuli su te dodali da iznos od 17,5 milijuna kuna do danas nije vraćen na depozitni račun protivno odredbama Ugovora o zakupu koje predviđaju nadopunu u roku od 15 dana od dana korištenja depozitnih sredstava.


Podsjećaju i da je temeljem Ugovora o zakupu, zakupoprimac (Zagrebački holding u ime Vlade RH i Grada Zagreba) imao mogućnost jednokratnog otkupa »Arene Zagreb« u osmoj godini korištenja za iznos od 80,5 milijuna eura jednokratnom uplatom, što nije iskoristio.


»Nastavno na tu činjenicu, a sukladno dodatku Ugovora o zakupu, zakupodavac (Lanište) je primijenio indeksaciju za prethodnih sedam godina kada indeksacija nije bila primijenjena i došlo je do iznosa temeljem nalaza financijskog vještaka, a koji je na zahtjev Zagrebačkog holdinga plaćen u šest jednakih kvartalnih rata bez kamata u razdoblju od 15. lipnja 2016. do 15. rujna 2017.,a ne jednokratno kao što je bilo predviđeno Ugovorom o zakupu.Iz svega gore navedenog vidljivo je da je Lanište – Ingra uložilo znatna sredstva u izgradnju, opremanje i održavanje Arene Zagreb i da je sukladno Ugovoru o zakupu ispunilo sve svoje ugovorne obveze, a, s druge strane, u nizu slučajeva, Vlada RH i Grad Zagreb nisu ispunili svoje obveze sukladno Zajedničkom sporazumu i Ugovoru o zakupu iz 2007.«, stoji u priopćenju. Iz Ingre napominju kako je Vlada RH pokrenula postupak utvrđivanja ispravnosti priloženog Nalaza financijskog vještaka nakon proteka više od godinu dana od dospijeća navedene obveze koja je dospjela u siječnju 2017. Također dodaju da je suglasnost Vlade RH i Grada Zagreba s Nalazom financijskog vještačenja jedan od važnijih dokumenata za sastavljanje financijskih izvještaja za 2017. za Lanište d.o.o. i zahtjev je revizora koji provodi reviziju financijskih izvještaja Laništa za 2017.U priopćenju naglašavaju da Zagrebački holding posljednjih nekoliko godina u potpunosti ispunjava sve svoje obveze pravovremeno, i da je zajednička suradnja Holdinga i Laništa zaslužna za sve spektakularne događaje koji su se događali, koji se događaju i koji će se događati u Areni.

Izražavaju i žaljenje što je Zagrebački holding »u poziciji usamljenog javnog partnera» i što, kako dodaju, Vlada RH i Grad Zagreb nisu ispunjavali preuzete obveze.