Zaključene pripreme za Katar

Duvnjak: Favoriti smo, ali to moramo dokazati na terenu

P. N.

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Uvijek kada igramo očekuje se medalja. No, moramo biti čvrsto na nogama, jedini pravi pristup je ići od utakmice do utakmice. Prvo Austrija, nakon toga Tunis. Neće biti jednostavno – kaže Domagoj Duvnjak



RIJEKA » Hrvatska muška rukometna reprezentacija u petak protiv Austrije (17 sati) igra prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Točno sedam dana prije katarskog otvaranja izabranici Slavka Goluže u Rijeci su odigrali drugu uzastopnu i ujedno posljednju utakmicu u pripremnom ciklusu. Iako to nisu bile predstava za pamćenje, ostat će upisano da su hrvatski rukometaši put Katara krenuli nakon dviju prilično uvjerljivih pobjeda nad Srbijom. U Umagu su slavili 35:28 u utakmici kojom su dominirali praktičkih svih 60 minuta, u Rijeci pak 34:30 u utakmici koju su u svoju korist riješili tek u posljednjim dvjema minutama. Jasno je da rezultat niti u jednoj od ovih dviju utakmica nije bio u prvome planu, ali je isto tako jasno da je hrvatskim rukometašima itekako stalo oba puta pobijediti i steći dodatnu dozu samopouzdanja uoči otvaranja svjetske smotre.


  – Ove su pobjede itekako bitne za samopouzdanje – potvrdit će nakon Srbije Marko Kopljar, jedan od istaknutijih pojedinaca u redovima hrvatske reprezentacije. – Možda smo u drugoj utakmici bili malo slabiji u obrani nego inače, ali za ovu obranu 5-1 još uvijek nam nedostaje malo svježine da bismo nogama pokrili ono što inače možemo. No, sve u svemu, imamo pravo biti zadovoljni. Ostaje nam sada ponešto vremena da se malo odmorimo, da se pripremimo za Austriju i nadam se da će se do prve utakmice sve to posložiti.


Dovoljno utakmica


Izbornik Slavko Goluža nekoliko je puta ustvrdio da su dvije utakmice sasvim dovoljne za ovakve pripreme. Identično razmišljaju i njegovi izabranici.




  – Prvo, pripreme su kratke, nije bilo puno vremena da bi se igralo više utakmica. Imali smo petnaestak dana i zbog toga su dvije utakmice sasvim dovoljne da malo pohvatamo konce. Zbog toga smo i zahvalni Srbiji koja je uskočila i došla odigrati jer ne možeš na prvenstvo otići baš bez ijedne provjere, praktički na suho. No, definitivno za više od dvije utakmice ne bi bilo vremena.


  Kopljar je vjerojatno u pravu. Uostalom, da nije tako ne bi se utakmice protiv Srbije igrale dan za danom. No, i to s druge strane ima svojih razloga. U Kataru će ih također očekivati žestok ritam utakmica. Barem u prvoj fazi natjecanja.


  – To što smo u dva dana igrali dvije utakmice sa Srbijom ono je što će nas čekati na prvenstvu. I tamo ćemo igrati ili dan za danom ili s jednim danom pauze. No, razlika je utoliko što smo sada umorni od svakodnevnih jakih treninga i dizanja utega. Noge su naprosto teške. To se najviše vidi u obrani. Nije problem trčati naprijed-nazad, treba se i bočno kretati. A to će doći za nekoliko dana.


  Bez obzira na sve, utakmice protiv Srbije, svi će se složiti, došle su u pravo vrijeme. I sigurno su bile mjerodavan pokazatelj Goluži i njegovim suradnicima i igračima.


  – Definitivno ima stvari koje moramo i možemo popraviti i mi ćemo to učiniti – kategoričan je Kopljar, koji je u Dohi već imao prilike stati na pobjedničko postolje. Prije devet godina u Kataru je osvojio svjetsku juniorsku broncu. Od njegovih današnjih suigrača u juniorskoj reprezentaciji tada su još igrali Ivan Čupić i – Domagoj Duvnjak. Ne čudi da Kopljar i Duvnjak razmišljaju na isti način. Barem kada su posljednje dvije pripremne utakmice u pitanju.


Teške noge


– Definitivno smo primili previše golova – kratko i jasno poručuje Domagoj Duvnjak, trenutačno prvo ime hrvatske rukometne reprezentacije. – Naravno da je umor jedan od razloga za nešto lošiju igru u obrani, istina je da su nam noge još teške. No, uvjeren sam da ćemo na tom planu izgledati mnogo bolje kada malo ubrzamo noge, kada se malo osvježimo.


  Ono što utakmica protiv Srbije nije mogla pokazati jest u kakvoj su zaista formi hrvatski reprezentativci. No, Duvnjaka i suigrače to očito trenutačno i ne zamara previše.


  – Na kojoj smo razini forme, to ćemo tek vidjeti u Kataru kada počnu prave utakmice. Siguran sam da nismo na maksimumu – dodao je jedan od stožernih igrača Kiela, koji je svjestan da hrvatska sportska javnost od rukometaša uvijek ima velika očekivanja. Nije to ništa novo, rukometaši su se za zvjezdani status među navijačima izborili kontinuitetom odličnih rezultata.


  – Uvijek kada igra hrvatska muška rukometna reprezentacija očekuje se medalja. No, moramo biti čvrsto na nogama, jedini pravi pristup je ići od utakmice do utakmice. Prvo Austrija, nakon toga Tunis. Neće biti jednostavno, svjesni smo da smo favoriti, ali to moramo dokazati našim igrama na parketu – zaključit će Duvnjak.