RK Zamet

Drago Žiljak: ‘Mladi igrači su kapital koji treba zadržati’

Igor Duvnjak

Drago Žiljak/Foto Arhiva NL

Drago Žiljak/Foto Arhiva NL

Uprava mora vidjeti »tko, što, kako«. Zamet uvijek mora misliti na visoke domete, uvijek se mora računati na prva četiri mjesta – kaže Žiljak



RIJEKA Drago Žiljak, znano višedesetljetno riječko rukometno ime, uspješno je okončao sezonu potvrdivši da je njegov povratak u klub u zimskoj pauzi bio pun pogodak. Zamećani su tada bili u nezavidnom položaju, pretposljednji na ljestvici, no osigurali su ostanak dva kola prije kraja.


 – Hvala  igračima i kolegama na velikom angažmanu u ova protekla četiri mjeseca. Isto tako i kolegama u stručnom stožeru, od mojeg tim menadžera Borisa Konjuha do asistenta Marina Miškovića i Valtera Matoševića, koji je radio s golmanima. Također, i upravi koja mi je ukazala povjerenje. Smatram da sam ga opravdao na najbolji mogući način – kaže iskusni i vješti kormilar Zamećana. –  Ne bi uspjeli da nije bilo igrača, da oni nisu pratili naše ideje uz sve turbulencije koje smo imali. Napravili smo impozantan rezultat. Od šest utakmica u Premijerligi izborili smo pet pobjeda. U Ligi za ostanak od mogućih 20, osvojili smo 15 bodova.



 Vodstvo rukometaša »Zameta«, čiji su predstavnici iz zagrebačke zračne luke »Dr. Franjo Tuđman« ispratili kineske reprezentativce Zhao Chena i Quan Wanga, nastoji  okončati pregovore oko potpisivanja ugovora sa svojim mladim nadama i postići dogovor s kojim bi bile zadovoljne obje strane. Prvi korak je uspješno napravljen s lijevim bekom Matijom Starčevićem, visoki šuter potpisao je ugovor s matičnim klubom. Čelništvo riječkoga premijerligaša razgovara i s drugim talentima iz svojih redova, visokim pivotom Veronom Načinovićem, ljevorukim desnim bekom Patrikom Martinovićem i vratarom Franom Lučinom.




Iz »Zameta« poručuju da je načelni dogovor s tim igračima postignut te da uskoro očekuju i da s njima budu potpisani ugovori. Očekuje se i početak razgovora s mladim senjskim srednjim bekom Tinom Tomljanovićem, koji je, kao i spomenuti, ove sezone uspješno debitirao u prvoj momčadi »Zameta«. (I. D.)



Na dobrom putu


Žiljak je iskoristio mogućnost davanja prilike najmlađima, koji su potvrdili nadarenost.


– Najviše veseli da su u tome sudjelovali svi igrači, svaki je dao obol počevši od dječaka koji imaju 16 godina, do najstarijih. To se uklopilo u lijepu priču, koja se završila ovako visokom pobjedom na kraju. Svi su veseli, radosni. Smatram da je »Zamet« na pravom putu da sve svoje ambicije gradi na ovoj mladosti.


Trener i ekipa su dobro odgovorili izazovu neugodne psihoze u borbi za ostanak.


– Uz svu dobru volju mojih prethodnika, koji su dobro radili, »Zamet« se našao u ovim teškim vodama. Probili smo psihološku barijeru pedagoškim mjerama.  Bilo je razgovora koji su dečkima dali novu energiju. Dobili su pobjednički karakter, to smo odmah nagovijesili već prvom visokom pobjedom s »Porečom«. Kapitalna je bila pobjeda u Sesvetama. Igrali smo odlično u obrani, stigli su i Kinezi, Quan Wang i Zhao Chen, prava pojačanja. Oni su medijskom pozornošću klub digli na visoku razinu.



Drago Žiljak nije siguran da će ostati i nadalje na klupi Zamećana.– Utakmicom s »Karlovcem« zaključio sam u »Zametu« ono što smo se dogovorili. Dogovor je bio da ostanem do kraja sezone. Sve drugo je u rukama predsjednika kluba, tko će voditi ekipu, o tome treba razgovarati s predsjednikom. Sve su varijante otvorene. Ne mogu kazati da ću ja voditi ekipu kada o tome nismo razgovarali – rekao je Žiljak.


Razbuditi glave


Poznat je njegov pristup, stav da uvijek gleda na momčad, a ne na pojedinca.


–  Po dolasku je najvažnije bilo razbuditi »glave i glavice« igrača, koji su bili na putu ka depresivnom stanju. Trgnuli su se na vrijeme, vidjeli su da mogu. Uvjeravao sam svakoga da vrijedi. Nisu me zanimali pojedinci, nego cijeli kolektiv, njih 16 do 18 koji su igrali. Bez prave konkurencije u ekipi nema niti rezultata.  Kada ima više igrača za jedno mjesto i još nekog univerzalca, onda je to prava stvar.


S obzirom na nadarenost mladih igrača poput Verona Načinovića, Patrika Martinovića, Matije Starčevića, Tina Tomljanovića i brojnih drugih, »Zametova« se budućnost doima vedrom.


– Mladi igrači su kapital, koji treba zadržati. Njih šest do osam su bili kontinuirano u prvom planu. U ovoj posljednjoj utakmici smo postavili i neke mlade, koji nikada nisu bili u sastavu. Što se Kineza tiče, ne znam hoće li se vratiti, a bude li prilike trebalo bi dovesti i neke mlade igrače. Međutim, ne bih o tome, uprava mora vidjeti »tko, što, kako«. »Zamet« uvijek mora misliti na visoke domete, bez obzira tko bio u stožeru, uvijek se mora računati na prva četiri mjesta. Sjetimo se popunjene dvorane kada su Marin Mišković i Valter Matošević vodili ekipu u europskim utakmicama. Rijeka po tradiciji rukometa zaslužuje SEHA ligu.  Znamo koliko je lani otišlo igrača, tako nešto treba spriječiti – rekao je Žiljak.