Priprema za SP

Croatia Cup: Hrvatski rukometaši u Umagu pobijedili Tunis

Igor Duvnjak

Foto M. Mijošek

Foto M. Mijošek



UMAGHrvatski rukometaši su nagradili gledatelje na nakrcanim umaškim tribinama visokom pobjedom (35:30) nad Tunisom u svom prvom nastupu na HEP Croatia cupu. Momčad u kojoj nije bilo Domagoja Duvnjaka, koji je sačuvan radi tegoba s koljenom, čitavu je utakmicu kontrolirala igru i rezultat u prvom nastupu tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.


Izabranici Željka Babića su od prvog zvuka sirene u praksi počeli potvrđivati staru rukometnu teoriju kako je »obrana najbolji napad«. Najavljivano i očekivano opredjeljenje za zonu »5-1« od prvih sudačkih zvižduka ispalo je dobitnom kombinacijom. Tunižani su, naime, često nemoćno lutali hrvatskim obrambenim labirintima, uzalud tražeći prolaz do »streljačke linije« pred Filipom Ivićem, natjerani na pogreške agresivnošću i pravovremenošću čvrste domaće obrane. Naravno, pogreške su kažnjavane brzo i ekspeditivno, izgubljene lopte Tunižana su bile redovito mamac za jurnjavu u strelovite protunapade i akumuliranje sve veće prednosti uz redoviti ritam golova, postizanih na vrlo lak i jednostavan način.


Manuel Štrlek s lijevog krila uspješno je započeo svoju večer trčanja u kontranapad i poentiranja kraj nemoćnih suparnika. Poslije početna dva izjednačanja, jezičac na vagi je sve više odlazio na hrvatsku stranu dok se rezultat na semaforu vrlo brzo mijenjao. Štrlek je uskoro povećao na 4:2, a uskoro je svojim već petim golom povisio na 8:5. Značajke igre se nisu mijenjale protekom minuta, približavanjem sredine poluvremena je bilo 14:10 pri čemu se među strijelce uvrstio i bivši Zamećanin Lovro Jotić. Lepeza hrvatskih strijelaca je postajala sve šira, Tin Kontrec je pogodio za 18:12, uskoro i Lovro Mihić za 19:13, da bi Tunižani otišli na odmor prekrcane mreže, poslije 30 minuta bilo 20:14 za rastrčanu, razigranu i efikasnu hrvatsku momčad.




I u drugom dijelu Babićevi izabranici nisu dizali nogu s papučice gasa bez obzira na to što je polako dolazilo do promjena u sedmorki i što se prešlo na zonu »6-0«. Poslije samo nekoliko minuta već je bilo 23:16 pogotkom Marka Mamića. U 40. minuti razlika je povećana na osam golova. Luka Stepančić je pogodio sa 27:19 u trenutku kada je njegova ekipa imala jednog isključenog igrača. Uskoro je među hrvatske vratnice umjesto Filipa Ivića stao nekadašnji igrač Zameta, Senjanin Ivan Pešić. Približavanjem kraja utakmice viđeno je sve više promjena u postavi, što je sasvim razumljivo za ovakva pripremna nadigravanja.


Sredinom nastavka je došlo do »stvaralačke pauze« u hrvatskom napadu, Tunis je smanjio na 30:25, ali stigla je reakcija. Bivši Zamećanin Krešimir Kozina je u 54. minuti pogodio za 33:27. Pobjeda domaćina ionako odavno nije dolazila u pitanje, na koncu je Luka Cindrić stavio točku na »i« golom za konačnih 35:30. Hrvatska u svom drugom umaškom nastupu u ponedjeljak od 18 sati igra s Crnom Gorom.