Rukometaši večeras sa Srbijom

Bičanić: Nije prvi put da smo otpisani

P. N.

Za sve reprezentacije važno je osigurati OI, imamo predosjećaj da možemo još i dalje. Nije prvi put da smo po mnogima »otpisani«. Puno je lakše nositi se s tim negoli s ulogom favorita – kaže Damir Bičanić



UMAG » Ono što ponajprije zanima ljubitelje rukometa i poklonike Hrvatske rukometne reprezentacije koja je gotovo dva tjedna pakleno trenirala u Umagu, moći će vidjeti danas u prvom od dvaju prijateljskih sučeljavanja s izabranom vrstom Srbije. Utakmica se s početkom u 18 sati igra u dvorani Osnovne škole Marija i Lina, dok će se drugi susret igrati sutra u Rijeci u istom terminu.


   Teško je u ovom obliku dočarati sveopće raspoloženje koje vlada u stručnom stožeru te među reprezentativcima i svim pratećim službama. Detalje atmosfere koja krasi »kockasti« tabor jednostavno treba vidjeti, osluhnuti, osjetiti. To je nadasve velika stvar, istinski i zasigurno željeni »štimung« pred jedno takvo veliko natjecanje kao što je Svjetsko prvenstvo, što očekuje »kauboje«.



  – Mislim da će nam itekako dobro doći ova dva ogledna susreta, danas u Umagu i sutra u Rijeci, s kvalitetnom reprezentacijom Srbije u kojima će se moći vidjeti naše mogućnosti. Isprobat ćemo neke novosti u našoj igri, stoga sam uvjerenja da će utakmice imati svojih čari. Nadam se da će sve naše »kockice« funkcionirati kako to od nas očekuju navijači, stručni stožer, a i mi sami. Samo da nas mimoiđu neželjene situacije, što bi umnogome narušilo svekoliki trud uložen u dvotjednom ciklusu priprema. Uzdamo se u najbolje po pitanju zdravstvenog biltena, a to znači da ćemo moći svi dati svoj doprinos na putu do cilja – kaže Bičanić.





Iznova je poraslo zanimanje za taj hrvatski trend koji ne prestaje biti u »modi«, a od sredine idućeg tjedna, kada započinje još jedna njihova misija, ponovno će zavladati svehrvatsko sportsko »ludilo«. Tko ne očekuje da će nastupi i predstave izabrane Hrvatske vrste imati obilježja uspješnosti. Prirodno je to očekivati jer kako se inače drugačije ispraćaju hrvatski velikani sporta Lijepe naše.


Lov na Rio


Zamjetno je da su igrači željni nove borbe s najljućim suparnicima za medalje. Svjesni činjenice da će biti izuzetno teško, a u takvim situacijama uz sve postojeće, hrvatski je inat dodatna snaga. Svi redom su suzdržani u izjavama, ali više od njihovih riječi govori njihov sportski duh, izrazi lica iz kojih se daju iščitati žarke želje da naciju obraduju novim ostvarenjem za kojim su u potrazi na nekoliko posljednjih velikih smotri.


   – Jednako nam je teško svako od tih prvenstava, a ovo utoliko što će se »loviti« najbolje pozicije za odlazak na Olimpijske igre izravno ili kroz dodatno doigravanje kako bi se izborilo sudjelovanje u Riju. Kroz svaku od utakmica, od one startne s Austrijom i svake iduće, tražit ćemo put k tom cilju, a to je biti među osam najuspješnijih što predstavlja »vizu« za OI – ističe trenutno prvi lijevi vanjski »kauboja«, Damir Bičanić. – Stoga je gotovo za sve reprezentacije važno ostvariti upravo to, a poslije toga se posvetiti borbi za odličja. Imamo predosjećaj da nakon ispunjenja te misije možemo još i dalje. Dokle? Treba li to argumentirati, nije prvi put da smo po mnogima »otpisani«. Puno je lakše nositi se s tim negoli s ulogom favorita. Bilo je sličnih situacija, kada se nije računalo na Hrvatsku, ali odličja, nerijetko i ona najsjajnija, stizala su u našu domovinu.


  Ne vara li nas osjećaj, u ovom momku i svima onima koji će mu stajati uz bok za intoniranja domovinske himne prije svakog od nastupa, kipti neizmjerna želja da obilježe ovogodišnje SP i s njega se vrate ponosni na ono što su učinili. Uvjetovati to nekim od odličja uistinu je nezahvalno, ali bude li se ukazao i tračak nade da to karavana »kauboja« prevođena trofejnim kapetanom Igorom Vorijem, Mirkom Alilovićem, Ivanom Čupićem, Zlatkom Horvatom, te mlađom gardom, »ugrabi«, sigurno je da neće prokockati prigodu. Uostalom, u »kockastim« je redovima plejada mladih igrača koji igraju u ponajboljim klubovima Staroga kontinenta. Oni već nekoliko sezona očaravaju Europu i rukometni svijet svojim talentom kojim se odlikuju maestralni Domagoj Duvnjak i oni koji su na tragu takvog igračkog izričaja.


Želje


Maksimalno smo se pripremali za ono što nas čeka, znajući za izazovnost ove zadaće koju želimo ispuniti u najljepšem obliku. Uostalom, to su naši planovi i ciljevi s bezbroj razloga da ih pretočimo u stvarnost. Jedna od mojih prvih želja, podjednako suigrača i stručnog stožera u ovoj godini je da ostanemo zdravi, da nas mimoiđu ozljede, a sve ostalo nam je u drugom planu i ničeg ostalog se ne plašimo. Vjerujemo u svoje mogućnosti i makar uz malo sreće, stići ćemo do tamo gdje se »vidimo« – otkriva umaško-vukovarski miljenik i uzor mladih sportaša Damir Bićanić.


Mijat Gavran