EP rukometašica

Bez bijele zastave: Hrvatske rukometašice večeras protiv Norveške

Igor Duvnjak

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL



Hrvatske rukometašice, koje su u D skupini EP-a u Švedskoj u »sendviču« između Ruskinja, aktualnih olimpijskih pobjednica i Norvežanki, vladarica Europe i svijeta, večeras (20.45 sati) izlaze na parket sa Skandinavkama. U uvertiri s Rusijom kvalitetnije suparnice su sigurno pobijedile, kontrolirale igru, ali je bilo i hrvatskih bljeskova kao nagovještaja da se golgeterica Andrea Penezić i suigračice mogu nositi i s najboljima. Druga je stvar koliko će to na vagi biti ikakav značajan uteg za priželjkivanu rukometnu senzaciju, osvajanje boda ili čak dva…


Suhoparne činjenice govore da su Skandinavke čiji dres nosi i cura riječkih korijena Marta Tomac rukometna velesila. Aktualne su svjetske i europske prvakinje, od dosadašnjih jedanaest EP-a trijumfirale su na šest, od toga na pet od posljednjih šest natjecanja. Samo im je Crna Gora 2012. u Srbiji prekinula taj niz. Uz to su i na protekla tri SP-a uzele dvije titule, a imaju i olimpijska zlata iz Pekinga i Londona.


Vjera u čudo


Nezaobilazna Nora Mork, prva zvijezda ekipe, desna vanjska, najefikasnija na prošlim Olimpijskim igrama sa 62 gola te na prošlom EP-u s 41 golom te golgeterica prošle Lige prvakinja s 92 gola, u pobjedi nad Rumunjkama dala je sedam golova. No, ona, Camilla Herrem i ostale iz trofejnog društva izbornika Thorira Hergeirssona nisu djelovale kao kaznena ekspedicija. Dobile su poluvrijeme s dva razlike, na koncu slavile 23:21. 




Izbornik Mrđen je na čelu ekipe koja u Švedskoj ne želi prestati vjerovati u čuda.


– I u najavi prvenstva smo rekli da smo došli u »skupinu smrti«, ali da se nećemo predati. To smo pokazali s Ruskinjama i mislim da nismo rekli sve na ovom turniru – poručio je izbornik.


Koncentracija


Hrvatska će protiv Norvežanki biti silno motivirana kao i s Ruskinjama, ali pritom valja izbjeći naivne propuste, brojne tehničke pogreške kao na startu, na što je upozorila i Vesna Milanović-Litre. 


– Imamo mladu ekipu, za mnoge djevojke ovo je bilo prvo iskušenje na ovakvoj razini. Napravile smo puno glupih pogrešaka, ali što je tu je. Borile smo se do kraja, imale smo ogromnu želju pobijediti, ali u tome nismo uspjele – rekla je hrvatska kružna igračica, članica »Krima«, autorica šest golova sa stopostotnim učinkom. – U nekim situacijama moramo biti više koncentrirane. Kada izgubimo fokus, izgubimo i loptu. U jednoj prigodi Ruskinje su imale dvije igračice manje, ali mi ni tada u igri šest protiv četiri nismo bile u stanju napraviti višak. Moramo to popraviti, ako mislimo upisati pokoji dobar rezultat.