Hrvatski rukometaši

Babić uoči četvrtfinalne utakmice s Poljskom: Poljaci će htjeti osvetu, ali naša forma se diže

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters



RIO DE JANEIRO Hrvatski rukometaši u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru igrat će u četvrtak od 1.30 sati protiv Poljske. U posljednjoj utakmici u skupini izabranici Željka Babića pobijedili su Tunis 41:26 primakavši se sasvim blizu rekordnog »plusa« na Olimpijskim igrama, pobjede od 19 razlike iz Pekinga 2008. godine nad Brazilom (33:14). Već sam početak i odličan ulazak u utakmicu je najavljivao što će se dogoditi Tunižanima. U petoj minuti je bilo 6:1, a pet minuta potom 11:3. Već sredinom prvog dijela kapetan Marko Kopljar i suigrači su imali »plus 10«, 15:5.


Pravi pristup


Kako je sve već bilo odlučeno, normalno da su evidentni pobjednici malo zastali. Tunižani su ukupno u nastavku dali 16 golova te se, igrajući u revijalnom tonu, sve okončalo sa zvučnih 41:26.


S prvog mjesta u skupini Hrvatska gleda na Poljsku, koja nije očaravala na dosadašnjim utakmicama, što na dugotrajnom turniru uoči nokaut utakmice s velikim ulogom može značiti puno i ne mora značiti ništa. Činjenica je tek da su izabranici Talanta Dušebajeva u B skupini izgubili od Brazila, Njemačke i Slovenije, dok su svladali Egipat i Švedsku.




– Tamo smo gdje smo htjeli biti, u četvrtfinalu i igrat ćemo protiv Poljske. Nadam se da ćemo biti na vrhunskoj razini. Ovo je bila utakmica koju smo morali jako otvoriti i ne dopustiti neki izjednačeni rezultat poslije kojeg bi se ušlo u neku tučnjavu s Tunižanima. Odmarali smo neke igrače, a i pokušali smo varijantu s Karačićem na krilu, u slučaju da ne možemo računati na Manuela Štrleka – komentirao je izbornik hrvatskih rukometaša Željko Babić.


Babić i njegovi igrači pamte zimsku bajku s Europskog prvenstva, kada su uoči duela s Poljacima u Krakowu bili u situaciji kao miš u mišolovci. Izvukli su se čudesnom igrom i pobjedom od čak 37:23, koja je ušla u anale hrvatskog sporta. No, izbornik poziva na oprez iako njegova momčad ostavlja dojam favorita uoči najvažnijeg duela u dosadašnjem dijelu natjecanja. Pritom nije štedio komplimente suparnicima i njihovom treneru Talantu Dušebajevu, koji je proljetos s poljskim »Kielcem« bio prvak Europe.


Zaboraviti prošlost


– Naravno da to neće biti repriza one povijesne utakmice s EP-a jer se ona događa jednom u stotinu godina. Poljaci su iznimno dobra momčad i sada na klupi imaju najboljeg trenera na svijetu. Oni će se sigurno htjeti osvetiti za onaj domaći poraz. Svi četvrtfinalni parovi su vrlo neizvjesni i pokazalo se da uopće nema favorita. Mi smo dobili dostojnog suparnika u olimpijskom četvrtfinalu i sada je na nama da spremimo taktiku i budemo na onoj razini koja će biti dovoljna za pobjedu. Dižemo se u formi i to je dobro.


Dosta brige izborniku zadaje ozljeda Manuela Štrleka, jedinog lijevog krila u momčadi.


– Dobro je da nisam trebao igrati previše protiv Tunisa – rekao je Štrlek. – Poljska će nam biti izuzetno težak suparnik, s novim trenerom igraju kao »Kielce«. Znam da će mnogi suditi po onom čudu iz Krakova, ali to je samo jedna utakmica. Oni su sada odmarali Jureckog i sigurno će se spremati za našu igru sa sedam igrača.