Kvalifikacije za SP

Pogodak Kalinića za pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije

Hina

snimio Denis LOVROVIĆ

snimio Denis LOVROVIĆ

Na polovici kvalifikacija Hrvatska je vodeća u skupini sa 13 bodova, dok je Ukrajina treća s osam. Drugo mjesto zauzima Island sa 10 bodova, četvrta Turska ima osam, dok su na dnu Finska i Kosovo sa po jednim bodom



Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijskoj utakmici skupine I za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine svladala je u Zagrebu Ukrajinu sa 1-0 (1-0).


Strijelac jedinog gola bio je Nikola Kalinić u 38. minuti odlično se okrenuvši u kaznenom prostoru gostiju nakon lijepe kombinacije Modrića i Rakitića.


Hrvatska je pobijedila Ukrajinu zahvaljujući jednoj genijalnoj akciji Luke Modrića i Ivana Rakitića, koju je efektnim pogotkom okončao Nikola Kalinić. Igra protiv Ukrajine zasigurno se neće pamtiti, bilo je puno pogrešaka, pogotovu u drugom dijelu i hrvatska reprezentacija sigurno može igrati bolje, no trijumf protiv Ukrajinaca vodi “vatrene” na korak do SP-a. Pobijeđena je reprezentacija koja nam je najveći konkurent i koja, otkad je vodi Ševčenko, nije izgubila utakmicu.  




Bila je to i prva domaća utakmica nakon dvije godine suspenzija s gledateljima na stadionu, a došlo ih je 27.500, koji su napravili lijepo ozračje, bez ijednog izgreda.  


Ukrajinski izbornik Andrij Ševčenko utakmicu je započeo s očekivanim sastavom, a Ante Čačić, kome je nekoliko sati ranije produžen ugovor za još dvije godine, ipak se nije usudio izaći s ofenzivnijim sastavom, pa je tako Pjaca ostao na klupi. 


Prvu i to veliku šansu na utakmici propustio je u 15. minuti Mandžukić koji je oduzeo loptu, sjurio se u šesnaesterac i pogodio lijevu vratnicu. U 18. minuti je zaprijetila Ukrajina, a udarac Jarmolenka je Subašić uspio obraniti, da bi u 23. minuti nakon udarca s kuta hrvatski vratar ispustio loptu, a Kučer sa zemlje loptu nije uspio ugurati u nečuvanu mrežu.  U 34. minuti Rakitić je iz blizine poslao loptu daleko iznad grede, a u 38. minuti Hrvatska je povela. Modrić je uputio prizemnu loptu u šesnaesterac, Rakitić je petom produžio do Kalinića, koji se okrenuo i silovitim udarcem pogodio sami lijevi gornji kut.


U drugom dijelu se ništa bitnoga nije događalao sve do 60. minute kada je udarac Kalinića s deset metara glavom bio preslab za Pjatova. Ukrajinci su sve više prijetili hrvatskim vratima, pa je u 78. minuti slobodni udarac Konopljanke Subašić jedva obranio, a Jarmolenko je u nastavku pucao neprecizno, iako je bio u dobroj poziciji.  Vida je u 82. minuti uspio u zadnji trenutak očistiti loptu u našem petercu, a u 88. minuti Modrić je iz solo-prodora uputio opasan šut koji je Pjatov obranio. 


U preostale dvije utakmice u našoj skupini Turska je u Antalyji svladala Finsku sa 2-0 dok je Island kao gost u Skadru svladao Kosovo sa 2-1.Na polovici kvalifikacija Hrvatska je vodeća u skupini sa 13 bodova, dok je Ukrajina treća s osam. Drugo mjesto zauzima Island sa 10 bodova, četvrta Turska ima osam, dok su na dnu Finska i Kosovo sa po jednim bodom.


Hrvatska će sljedeću kvalifikacijsku igrati 11. lipnja na gostovanju kod Islanda u Reykjaviku.


HRVATSKA – UKRAJINA 1-0


Strijelci: 1-0 Kalinić (38)


Pred 27.500 gledatelja na stadionu Maksimir sudio je Antonio Lahoz iz Španjolske. 


HRVATSKA: Subašić – Jedvaj, Mitrović, Vida, Pivarić – Badelj, Modrić – Brozović (Rog, 90+2), Rakitić (Kovačić, 79)- Mandžukić, Kalinić (Kramarić, 87)


UKRAJINA: Pjatov – Butko, Kučer, Ordec, Matvijenko – Stepanenko – Jarmolenko, Kovalenko (Besjedin, 85), Rotan (Sidorčuk, 77), Konopljanka – Kravec (Seleznjov, 59)


snimio D. KOVAČEVIĆ


snimio D. KOVAČEVIĆ



Tijekom intoniranja Lijepe naše duž istočne tribine razvijen je transparent Domovini vjerni, a na posvuda je bilo postavljno na desetine hrvatskih zastava s imenima različitih gradova iz Hrvatske i inozemstva, ali bez ikakvih političkih ili diskriminirajućih poruka.


Navijači su tijekom svih 90 minuta bodrili hrvatske nogometaše uobičajenim povicima među kojima su dominirali “U boj, u boj” i “Zovi samo, zovi”, ali bez uvredljivih povika.


Sve do 88. minute nije bilo ni uporabe pirotehinčkih sredstava, kako od hrvatskih, tako ni od ukrajinskih navijača koji su bili smješteni na južnoj tribini, a tada je puknula jedna petarda ispod sjeverne tribine.


Čini se kako je temeljita priprema sigurnosnih službi, angažman više od 550 zaštitara i više od 500 policajaca dao rezultat te bi Hrvatski nogometni savez nakon dugo vremena mogao proći bez ikakvih sankcija zbog ponašanja navijača.


Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić nakon minimalne je (1-0) pobjede protiv Ukrajine u kvalifikacijskom susretu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine izjavio kako je momčadi mnogo pomogla podrška s tribina stadiona u Maksimiru.


“Veliko hvala našim ljudima koji su u velikom broju došli bodriti reprezentaciju. Hvala na poticajnom navijanju, nisu nas izbacili iz konceptna u niti jednom trenutku”, rekao je Čačić, a zatim je analizirao utakmicu:


“Napravili smo veliki posao, Ukrajina je pokazala da je s pravom bila neporažena dosada. U prvom poluvremenu smo imali puno više prilika i mogli smo povesti i s više razlike. U drugom poluvremenu smo pali energetski i gosti su imali dvije prilike. Svjesno smo stali u zonu, ali morali smo možda biti bliže protivničkom igraču”.


Hrvatska je do pobjede protiv najvećeg konkurenta za prvo mjesto i izravni plasman na SP stigla bez trojice standardnih igrača, Ivana Perišića, Šime Vrsaljka i Vedrana Ćorluke.


“Bili smo lišeni trojice igrača koji bi sigurno bili u prvih 11. Mandžukić je bio agilan i odgovoran u obje faze igre. Obrana je prvi puta nastupila u ovoj postavi, ali igrači su se vrlo brzo akomodirali. Skijaški, dobro smo odradili prvu vožnju i u dobroj smo situaciji prije druge. Sada moramo paziti da se ne ‘poskliznemo'”.


Ranije u petak Čačić je i produžio ugovor s HNS-om na još dvije godine.


“Hvala čelnicima saveza na produljenju ugovora. To je satisfakcija za dosadašnji rad, ali najvažnije je da me igrači prate”.