30. jubilarno izdanje

Plitvički maraton: Otvorena Lička kuća, sudjeluje oko 2000 natjecatelja

Hina

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Prije samog starta Plitvičkog maratona, ministar Zmajlović je poručio da je ta utrka odličan primjer razvoja turizma i promicanja zdravlja, te je uručio priznanje zaslužnim osobama za njegovo održavanje. Među nagrađenima je i Milka Babović, jedna od naših najpoznatijih atletičarki i sportskih novinarki



Tradicionalni, ove godine 30. plitvički maraton, privukao je u nedjelju dvije tisuće ljudi, a otvorili su ga ministar zaštite okoliša i prirode Mihail Zmajlović i ravnateljica Nacionalnog parka “Plitvička jezera” Natalija Božičević, koji su tim povodom pustili u rad temeljito obnovljenu Ličku kuću.


“U zaštićena područja ulažemo više nego desetljećima prije. U tri i pol godine pokrenuli smo projekte vrijedne više od 300 milijuna kuna, a u pripremi su projekti od 550 milijuna koji se planiraju sufinancirati iz EU fondova. Samo ulaganja jamče razvoj, i to održivi razvoj. Važno je da ulažemo u zaštićena područja jer time potičemo održivi razvoj širih regija. Za lokalno stanovništvo to znači nove poslovne prilike za razvoj usluga u turizmu i poljoprivredi”, izjavio je novinarima ispred Ličke kuće ministar Zmajlović.


Parkove prirode, naime, svake godine posjećuje sve više gostiju. Samo lani bilo ih je više od 2,7 milijuna. Zbog toga je važno ulagati u infrastrukturu parkova, tako se posjetiteljima nude novi sadržaji, ali i rasterećuju se najposjećeniji dijelovi zaštićenih područja.




Ravnateljica Božičević rekla je da je Lička kuća s kapacitetom od 270 sjedećih mjesta, tijekom protekle gotovo tri godine, koliko je prošlo od kako je izgorjela u požaru, veoma nedostajala ponudi Nacionalnog parka i njegovom ukupnom prihodu, budući da je ostvarivala oko 9 milijuna kuna prihoda godišnje. U obnovu u požaru uništene Ličke kuće uloženo je 7,1 milijuna kuna (s PDV-om), ali je unatoč novoj opremi zadržan tradicionalni izgled, kao i ponuda.


“Tehnički gledano, poštivali smo sve standarde da se požar nikada više ne ponovi, a ponuda će ostati ista, tradicionalna: teletina, janjetina, lički krumpir i pole, basa i pršut, rekla je Božičević. Istaknula je da se rezervacije termina za Ličku kuću popunjavaju već i za 2018. godinu, što najbolje pokazuje da ima dobru perspektivu.


Odgovarajući novinarima na pitanje, Zmajlović je rekao da problem otpadnih voda već desetljećima opterećuje Plitvička jezera, ali da je Ministarstvo zajedno s Hrvatskim vodama pripremilo dokumentaciju za investicije i osiguralo novac, te bi već ove godine trebala početi ulaganja u rješavanje tog važnog problema.


Prije samog starta Plitvičkog maratona, ministar Zmajlović je poručio da je ta utrka odličan primjer razvoja turizma i promicanja zdravlja, te je uručio priznanje zaslužnim osobama za njegovo održavanje. Među nagrađenima je i Milka Babović, jedna od naših najpoznatijih atletičarki i sportskih novinarki.


Na Plitvički maraton je došlo dvije tisuće ljudi, od kojih neki trče cijeli maraton (42 kilometra), neki polumaraton od 21 kilometra, a svi ostali 5 kilometara.