Komentar

Osvrt Orlanda Rivettija: Mosor i Gulin su Rijekina povijest Splita

Orlando Rivetti

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



Crveni su se radnici vratili. Na Kantridi je Radnički nogometni klub Split odigrao prije šest godina (24. srpnja), svoju prvu utakmicu novije prvoligaške povijesti. Nenad Gračan protiv Ivana Katalinića 1:0, autogolom Vidića. Krštenje nije moglo bez stvarnog oca crvenih, Milorada Bibića Mosora. Novinara genijalca čiji je život bio po onoj »na zemlji smo da se zajebavamo, ne dajte da vam itko tvrdi drugačije«. Otišao je prije četiri godine. Pobjegao od – zajebancije. Svaki susret sa Splitom je sjećanje na Mosora. Bio je veći Splitovac od braće Žužul… Zaštitni znak.


Prije šest godina Rijeka je pobijedila u prvom kolu, Mosor je obećao – Bit ćemo ispred Rijeke! Izborili su crveni Europu: Dinamo 72, Hajduk 55, Split 53 boda… Rijeka 9. sa 39. Bez obzira na to što je i u drugoj utakmici, u Parku mladeži, bila bolja (3:2).


RNK Split je asocijacija na – Mosora! Dan kada srce suzu pusti. Takva ČOVJEKA nije bilo i nikada neće biti…




Split je izgubio od Dinama, minimalno (0:1), na svom stadionu. Nije zabio gol Zagrebu, Interu, Osijeku i – Hajduku. Carstvo za strijelca. U dresu Rijeke igrao je šezdesetih godina jedan vrsni gol igrač, Splitovac, Tonči Gulin! Jednom je Dinamu u Maksimiru zabio tri komada za pobjedu Rijeke 3:2.


Jednu od onih pobjeda u ukletoj šumi, koje se mogu nabrojiti na prste jedne ruke…


Rijekin su problem Slaven i Inter (sedam remija), manje Dinamo (4-4), Hajduk (10-1), Lokomotiva (12-0), Split (9-0). Sve je tanja vatra nade, Dinamo je na korak od naslova, četiri su boda pravo bogatstvo 270 minuta prije spuštanja zastora na HNL-u. Rijeka ima samo jednu obvezu – pobjeđivati. Nastaviti u proljetnom ritmu (10 pobjeda, 2 remija, 1 poraz), u nedjelju upisati tri nova boda. Split teško zabija golove, ali tvrda su momčad koja pod vodstvom nekadašnjeg stopera Gorana Sablića igra organizirano i odgovorno.


Rijeka na Rujevici nije još izgubila u dosadašnjih 15 nastupa (četiri remija), uz gol razliku 30-6. Suhe brojke govore u prilog Kekovom sastavu, ali ponekad znaju biti sklizak teren…


U sastavu Rijeke neće biti požutjelog Balaja. Aduktor muči Tomasova, isti problem ima Gavranović. Obojica bi, međutim, ipak mogla igrati. Gavranović od početka, Tomasov u nastavku. Nakon što Vešović, drugi tip igrača, nametne visok ritam u razdoblju do odmora. Tomasov je gladan igre i golova.


Maleš i Bradarić, ili možda i treći vezni. Močinić? Nije isključeno, ali sigurno jedna od opcija za buduća vremena. U pripremi nove sezone HNL-a, ali i onog najvažnijeg, kvalifikacija Europa League.