Liga prvaka

Vićan: Ako kod “Barcelonete” pristanemo na jurnjavu, nemamo izgleda

Igor Duvnjak

Moramo neutralizirati  njihove kontre i pokušati odigrati što je moguće mirniju utakmicu, »šest protiv šest«. Ako pristanemo na jurnjavu nemamo izgleda, a ako nametnemo pozicijsku igru, šanse idu na našu stranu – kaže vratar Frano Vićan



RIJEKA Vaterpolisti  »Primorja Erste banke« su si zakomplicirali život u A skupini Lige prvaka. Hrvatski prvaci i viceprvaci Europe večeras u Barceloni imaju neugodnu i delikatnu zadaću ispravljanja propusta s prošlotjedne utakmice u Rijeci. Naime, minule srijede Riječani su izglednu pobjedu protiv »Barcelonete«  pretvorili u »mršavi« remi s kojim su na kraju mnogo zadovoljniji bili njihovi katalonski gosti, što i ne čudi budući su se u finišu spasili naizgled neizbježnog poraza.  U riječkim redovima nije bilo mnogo vremena za sređivanje dojmova, momčad je do večerašnjeg  sudara u Barceloni provela »radom u komisijama«. Veći dio ekipe je bio tri dana na beogradskom gostovanju, gdje se nije igrala utakmica s »Crvenom zvezdom« i gdje je potom  sigurno potopljen »Partizan« na Banjici. Kod kuće su ostala slavna imena, vrtar Frano Vićan i bek Damir Burić, koji su dobili zasluženi predah, te Španjolac Gonzalo Echenique i Anđelo Šetka, zbog ozljede, odnosno bolesti.  Sva četvorica su u postavi za važni večerašnji duel u kojem riječka momčad traži uspjeh protiv bivšeg  europskog prvaka.


– Beograd smo prošli uspješno bez četvorice igrača iz prve momčadi  – kaže Frano Vićan, kojega je s »Partizanom« uspješno zamijenila njegova alternacija, mladi Duje Jelovina. – Mislim da nam je dobro došlo što  utakmica sa »Crvenom zvezdom« nije odigrana, jer bez obzira na razliku u kvaliteti, utakmica bi iscrpila našu momčad nakon cjelodnevnog puta. Na kraju krajeva, trebalo se igrati u nezgodnom terminu od 22 sata.


Nikad dosta pouka


»Primorje EB« i »Barceloneta« su se dobro upoznali minulih godina. No, sagleda li se kao primjer posljednja međusobna utakmica, pouka nikad dosta. Nepotrebno srljanje u finišu riječke utakmice protiv Barcelonete možda i ne treba računati, jer igra Riječana je i prije umalo kobne završnice imala podosta propusta,  koje bi trebalo izbjeći večeras u Barceloni. Pojednostavljeno rečeno, obrana Vićanove mreže  trebala bi započeti već u posljednjim sekundama riječkog napada, kada bi se osim centra i ponekog najisturenijeg igrača ostali već trebali polako vraćati u obranu. 




–  Prije svega, trebamo popraviti naše plivanje prema natrag. ‘Ajmo reći da smo cijelim tijekom utakmice imali problema sa zatvaranjem njihovih kontri. Znamo da su već godinama u tome  najbolja ekipa u Europi. Mi smo, međutim, tijekom cijele utakmice imali teškoća s time i na kraju smo i bili kažnjeni. Mislim da ćemo na to trebati obratiti najveću pozornost. Što se plivačkog dijela tiče, sigurno da nam je Šetka  nedostajao jer se zna da je to iznimno pokretljiv igrač. Nadam se da ćemo njegovim povratkom dobiti dosta toga.


»Primorje EB« je momčad koja je kvalitetno pokrivena na svim pozicijama i svakako ima svoje adute u ovom duelu, pitanje je samo kako će ih moći  iskoristiti. Riječ je o umirivanju ritma i nametanju pozicijske igre.


Neutralizirati kontre


– Moramo neutralizirati  njihove kontre i pokušati odigrati što je moguće mirniju utakmicu, »šest protiv šest« i onda ćemo imati šanse.  Sigurno da nije lako tamo igrati,  ako pristanemo na jurnjavu onda nemamo izgleda, a ako nametnemo pozicijsku igru, onda šanse ipak idu na našu stranu.


Večerašnja utakmica je itekako značajna za obje momčadi, koje kroz uski prolaz nastoje proći na Final Six. Vodeći »Olympiacos« im odmiče za bod nakon pet kola, a na završni turnir iz ove A skupine idu samo dvije momčadi, jer Eger kao domaćin turnira već ima osiguran nastup.


–  Situacija je komplicirana,  ali time se ne treba zamarati. Stanje je takvo kakvo je. Do kraja ima još dovoljno utakmica, a ono  čime se moramo zamarati je to da popravimo našu  momčadsku igru i pojedinačnu formu.  To je jedino na što se trebamo koncentrirati. Ništa još nije izgubljeno, međutim jednostavno trebamo početi igrati kvalitetnije. Mislim da to možemo – poručio je Frano Vićan.


Utakmica u Barceloni počinje u 19.15 sati uz izravni prijenos na Arena Sportu.