Pao na testu

Suspenzija legende srpskog vaterpola: Rađen pozitivan na kokain!

Hina



Antidopinška agencija Srbije (ADAS) objavila je u ponedjeljak navečer da je Svjetska federacija za vodene sportove (FINA) suspendirala srpskog vaterpolistu Nikolu Rađena zbog pozitivnog testa na kokain.


Kako se navodi na službenoj internetskoj stranici ADAS-a, FINA je suspendirala Nikolu Rađena, sada igrača grčkog Olympiakosa, zbog »pozitivnog doping rezultata na metabolite kokaina, nespecifičnog stimulansa iz grupe S.6 Liste zabranjenih sredstava«.


Rađen je testiran 17. veljače ove godine na utakmici FINA Svjetske vaterpolo lige između Španjolske i Srbije u Madridu.




»Predviđena kazna za uporabu nespecifičnih supstanci je četiri godine zabrane natjecanja, a za procesuiranje ovog slučaja u prvom stupnju odgovorna je FINA«, navodi se na internetskoj stranici srbijanske antidopinške agencije.


Beogradski mediji još su prošlog tjedna počeli spekulirati da je Rađen bio pozitivan na kokain, a on je potvrdio da je FINA poslala u Vaterpolo savez Srbije preliminarne rezultate doping testa te najavio da do okončanja postupka neće davati izjave za medije.


Prema tumačenjima sportskih stručnjaka, nedavno prihvaćena pravila za prekršaje poput Rađenovog predviđaju četvorogodišnju zabranu igranja, ali se to ograničenje odnosi i na sve druge sportske aktivnosti. Zakon je rigorozan i u slučaju da se dokaže da je srpski vaterpolist bio pozitivan, mogao bi biti suspendiran na četiri godine, što bi praktično označilo i kraj njegove bogate karijere.


Nekadašnji vaterpolist Vojvodine, Partizana i Crvene zvezde, osvajač je velikog broja naslova i medalja u klupskim natjecanjima i s državnom reprezentacijom. Karijeru je započeo u Vojvodini, odakle je otišao Partizan, s kojim je osvojio pet naslova državnog prvaka, a poslije toga i jedan s Crvenom zvezdom, dok s oba kluba ima i po jedan naslov prvaka Europe.


S reprezentacijom je osvojio ukupno osam medalja na europskim i svjetskim prvenstvima te Olimpijskim igrama. Prošlog ljeta je prešao u Olympiakos s kojim je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 120.000 eura, koji mu službeno vrijedi do početka srpnja.