Izbornik plivačke vrste

Miloš Milošević: Vratit ćemo izgubljeno povjerenje

Sigurno da će nam sada svima biti puno lakše raditi. Još sam kao plivač bio strpljiv, strpljiv sam bio i sada, i sve se počelo polako vraćati – kaže Milošević



RIJEKA Prosinac je mjesec u kojem je dozvoljeno sanjati. Miloš Milošević, izbornik hrvatske plivačke reprezentacije, uoči odlaska u Netanyju, koja je prošloga tjedna bila domaćin Europskoga prvenstva u kratkim bazenima, nije sanjao o medalji, ali se potajno nadao da bi njegovi plivači nakon godina rezultatske suše napokon mogli napraviti iskorak. I napravili su ga.


Netanya će tako, zahvaljujući bronci Sanje Jovanović na 50 leđno (26.45), sedmome mjestu Ane Radić na 200 prsno (2:22.51 u kvalifikacijama kada je izjednačila svoj državni rekord) i osmome mjestu Marija Todorovića na 50 delfin, nakon Charthresa 2012. godine, ostati upamćena kao najuspješnije natjecanje hrvatskih plivača u eri tekstilnih kostima.


– Uoči puta sam rekao da očekujem dva-tri finala i nekoliko polufinala. To je bilo realno za očekivati, ali se nažalost nije ostvarilo. Pustimo sad Sanjinu medalju i ostala finala, ali nisu svi dobro plivali. Istina, napravili smo iskorak u odnosu na ostala velika natjecanja. Ali, imali smo i malo sreće, a što će biti dalje, vidjet ćemo. Sada je red na mlađima da na zimskim natjecanjima plivaju u polufinalima i finalima. Jer danas je dosta teško osvojiti medalju – kaže Miloš Milošević, izbornik hrvatske reprezentacije. – Ma, natjecanje je bilo super, svi smo jako zadovoljni. Iako, kako nam je krenulo prvi dan..


Psiholog Kuric




A on je donio sve samo ne dobre vijesti. Pogotovo kada su u pitanju bile glavne hrvatske uzdanice, Mario Todorović (19. na 100 delfin) i Sanja Jovanović (27. na 100 leđno).


– Prvi dan je bio katastrofalan, ali su se iskupili svaki na svojih 50 metara. Očito je nervoza učinila svoje. Jer kako se prvenstvo primicalo svome kraju, mi smo bili sve bolji. Bilo je tu puno psihologije, razgovora… Dosta energije smo izgubili na vraćanje samopouzdanja.


Ali, očito je urodilo plodom. Sanja Jovanović je u finalu na 50 leđno doplivala do bronce (26.45) isplivavši svoju najbolju utrku od 2009. godine i ere, sada već pet godina zabranjenih, poliuretanskih kostima, Mario Todorović plivao je na 50 delfin također svoj najbolji rezultat nakon 2009. godine (23.16).


– Velika hvala treneru Igoru Berislaviću i našem dugogodišnjem fizioterapeutu Stevi Kuricu, koji je nekada i mene masirao, što znači da itekako dobro poznaje Sanju, kao da je njegovo dijete. Puno je s njom razgovarao nakon »stotke«, zna kako doprijeti do nje, što joj treba reći da opet stekne samopouzdanje i pokaže koliko vrijedi. Toliko je dobar psiholog da je nakon lošega prvoga dana digao i mene – nastavio je Milošević, koji u Netanyji nije bio samo izbornik, već i trener Sanje Jovanović i Marija Todorovića s kojima surađuje od rujna ove godine.


Plivači u godinama


– Dosta smo se namučili u ova tri mjeseca, nije nam bilo lako. Pogotovo jer im je nakon Svjetskoga prvenstva u Kazanu bilo dosta poljuljano samopouzdanje. Napravili smo dobar posao, imamo dva finala i medalju. Ona je nagrada za sve što smo radili tijekom proteklih mjeseci. Uporan rad uvijek dovodi do dobrih rezultata.


Miloš Milošević u Netanyji je još jednom dokazao da je trener specijaliziran za »plivače u godinama«. Posljednji s kojim je radio prije 29-godišnje Sanje i 27-godišnjeg Marija je Saša Gerbec, koji je u studenom 2013. godine sa 27 godina isplivao svoj prvi državni rekord (50 prsno), a koji je u kvalifikacijama na 100 prsno (59.63, 21. mjesto) isplivao svoj najbolji rezultat nakon 2012. godine i EP-a u Chartresu kada je u isplivao najbolji hrvatski rezultat nakon ere poliuretanskih kostima (59.23 polufinale, 59.33 kvalifikacije).


– Moja je prednost što sam i sam bio plivač pa znam što plivači osjećaju na treningu, kroz što prolaze i u kakvom su stanju. Toga nema niti u jednoj knjizi. To je ono što naučiš kroz sportski život i to ti ostane. Kod mlađih to ide drugačije.


Ovoga vikenda u Rijeci će se održati Ekipno prvenstvo Hrvatske, čime se sezona u kratkim bazenima polako privodi kraju. Najvažnije pitanje je: Što dalje?


– Sigurno da će nam nakon Netanyje svima biti puno lakše raditi, vratit ćemo povjerenje koje smo izgubili u ovih nekoliko godina. A tijekom kojih sam stekao puno »obožavatelja« koji su jedva čekali neko natjecanje da nas mogu kritizirati. Još sam kao plivač bio strpljiv, strpljiv sam bio i sada, i sve se počelo polako vraćati. Tu su još i plivači koji se nalaze na studiju u SAD-u. Rio? Možemo očekivati tri do četiri norme ili tri do četiri putnika na Olimpijske igre.