Krčki jubilej

Krčki jedriličarski klub “Plav” proslavio 140 godina

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



KRK Članovi krčkog Jedriličarskog kluba »Plav«, najstarijeg jedriličarskog kluba na obje strane Jadrana proslavili su ovog vikenda vrijedan jubilej – 140. obljetnicu postojanja tog sportskog kolektiva koji je, kako stoji u do danas sačuvanom osnivačkom aktu, svoj dug i plodonosan put započeo baš na današnji dan – 29. svibnja 1876. godine. Vodstvo tog i danas članstvom iznimno brojnog, ali i natjecateljski uspješnog kluba, jednoga od najtrofejnijih sportskih društava na području Grada, pa i otoka Krka, tim je povodom pripremilo iznimno bogat i sadržajan slavljenički program, cijeli niz prigodnih manifestacija kojima je, na način kakav tako važna godišnjica zaslužuje, iznova pokazano u kolikoj se mjeri JK »Plav« utkao u tkivo krčke svakodnevice.


Centralna svečanost započela je na glavnom gradskom trgu, Veloj Placi, gdje su najmlađi jedrličarski asovi krčkog kluba slavljenika dobili čast podići klupsku zastavu na jarbol kojeg inače krasi službeni stijeg Grada Krka.


Podsjećanje na početke


Već na Placi okupljeno mnoštvo potom se zaputilo prema galeriji Decumanus, gdje je održana svečana sjednica Skupštine JK-a »Plav«. Iako je taj prostor bio pretijesan da bi primio sve Krčane koji su svojim sudjelovanjem u velikoj jedriličarskoj fešti htjeli dati obol tom iznimno vrijednom jubileju, svečani skup kojim je ravnao klupski predsjednik Danko Milohnić ipak je omogućio da se na jednom mjestu i u razmjerno kratkom vremenu na različite načine »pregleda« i javnosti podastre 14 desetljeća duga povijest organiziranog sportskog jedrenja u Krčana, i to kroz priču, pisanu riječ i fotografiju. Nakon prigodnog podsjećanja na same početke sportskog jedrenja koje se, kako je okupljenima u nadahnutom govoru predstavio krčki gradonačelnik (ujedno i bivši predsjednik Plava) Darijo Vasilić, oslanja na stoljetnu pomorsku tradiciju Krčana, okupljanje sviju koji su proteklih desteljeća činili natjecateljsko-logistički pogon Plava, iskorišteno je i za dodjelu prigodinih priznanja i nagrada najuspješnijim mladim jedriličarima i brojnim dugogodišnjim članovima te podupirateljima kluba.


Prigodna monografija




Vrlo bitan i zanimljiv dio velike jedriličarske svečanosti bilo je i predstavljanje prigodne klupske monografije koju su povodom proslave 140. godišnjice priredili autori Katarina Prebeg i Nedeljko Dunato, kao i prateća izložba fotografija iz klupske povijesti postavljenih u spomenutom galerijskom prostoru. Velikom slavlju koje je, kao rijetko koje slično događanje, okupilo uistinu širok i generacijski šaren krug Krčana, uz pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Valerija Jurešića te brojne druge uzvanike, nazočio je i predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza Marin Milardović koji je podsjetio da u statutu tog nacionalnog saveza stoji zapisano kako se hrvatsko jedrličarstvo oslanja na temelje postavljene pred 140 godina upravo u gradu Krku. Inače, program kojim će se tijekom cijele ove godine nastaviti obilježavati 140. obljetnica »Plava« nastavlja se već sredinom lipnja kad će pred Krkom biti upriličena regata Optimista »Team race Krk«, a potom početkom srpnja i tradicionalna »Krčka regata« za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial. Uz niz drugih regatnih manifestacija, završnica velikog slavlja krčkih ljubitelja jedrenja bit će Izborna sjednica Skupštine Hrvatskog jedriličarskog saveza koja će u prosincu biti upriličena upravo u tom otočnom gradu.