Za filmski scenarij

Krapić: Prije dvije godine nisam znao hoću li uopće igrati vaterpolo, a danas slavim olimpijsko srebro

Igor Duvnjak

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Velika stvar je osvojiti medalju bilo kojeg sjaja na Olimpijskim igrama. Uvijek sam gledao sve te dečke koji su dolazili u »Primorje« s tako velikim uspjesima, koji su to osvajali. Evo, sada sam i ja jedan od njih. Stvarno sam presretan – kaže Ivan Krapić



RIJEKA  Vrijeme leti, kao da je bilo jučer kada je svojevremeno Ivanu Krapiću priređen skromni doček na plivalištu Kantride nakon povratka s Europskog prvenstva za mlađe kategorije sa zlatnom  medaljom. Sada je to bilo nešto sasvim drugo, njega i doajena »primorjaških« slavljenika u Rio de Janeiru dočekao je čitav niz obožavateljica i obožavatelja, svita novinara i brojni sportski uglednici, srdačni pljesak se dugo nije stišavao.


– Bilo je to davno, još 2009. godine – prisjeća se Ivan Krapić dana nakon kojih  se probio među prvotimce, postao višegodišnji kapetan riječke momčadi i sve to zaključio olimpijskim finalom. – Tada smo osvojili europsko juniorsko zlato u konkurenciji do 20 godina.


Za Ivana se i prije tog prvenstva u  vaterpolskim krugovima govorilo da je talentiran, pitanje je bilo što može ostvariti kao senior. On sam je ugodno iznenađen ovakvim scenarijem, kao da ga je sam pisao.


– Nisam očekivao ovako nešto, nisam nikada gledao toliko unaprijed. Ali, ostvarilo se i presretan sam zbog toga. Što više odmičemo od Igara to sam više svjestan da je ovo srebro veliki uspjeh i da ga treba proslaviti. Zlato je bilo na dohvat ruke, no Srbija je bila bolja, to treba priznati. Zadovoljni smo ovim uspjehom, sigurno ćemo ga znati dobro proslaviti. Krapić je u Rio de Janeiru uz Burića uplivao u klupsku aleju velikana, u koju su kao prvi ušli nezaboravni Ivica Jobo Kurtini i Zdravko Ćiro Kovačić, potom su se radala ostala imena iz  vrela  riječkih talenata, Zoran Roje, Igor Hinić, Damir Glavan, Samir Barać… Vrelo nije presušilo do danas.

Odricanja


– Nisam uopće još toga svjestan.  Velika stvar je osvojiti medalju bilo kojeg sjaja na Olimpijskim igrama. Uvijek sam gledao sve te dečke koji su dolazili u »Primorje« s tako velikim uspjesima, koji su to osvajali. Evo, sada sam i ja jedan od njih. Stvarno sam presretan.Riječki centar je poznat po odanosti treningu, zna se dobro da rano ujutro na bazenu čeka trening, sada je potvrdio da »tko rano rani, dvije sreće grabi«. Samo on zna koliko je truda uložio u vaterpolo. Bio je jači od problema, ozljeda, ništa ga nije zaustavljalo. –  Naradio sam se, prošao priprema, ispadao u posljednji trenutak pred odlazak na veliko natjecanje. Bio sam i operiran, morao sam u bolnicu. Sjećam se toga, prije dvije godine nisam znao hoću li više igrati vaterpolo poslije operacije ruke.  Međutim, došlo je do toga da igram finale Olimpijskih igara, nemam riječi za to.Pregrmio je te krizne dane, za što je trebala itekakva mentalna čvrstina.

– Trebalo je tada imati  volje, ali nisam bio sam.  Kada mi je bilo najteže i kada mi je karijera visila o koncu, klub je stao iza mene. Oni su me podržali, takve stvari se ne zaboravljaju. Nakon toga sam došao u priliku boriti se za najsjajniju olimpijsku medalju. Na žalost, u tom finalu nismo uspjeli, ali ne treba previše žaliti. Srbija je bila bolja, bili su kompaktniji, spremniji za sve ovo. Duže igraju zajedno.  Kada se sjetim u kakvoj smo rupi bili ove zime u Beogradu na Europskom prvenstvu i poslije njega, nemamo što drugo nego čestitati sami sebi za ovo što smo napravili u Riju i u ova tri-četiri mjeseca priprema. Izbornik ivica Tucak i njegovi pomoćnici su to ostvarili. Uključili su i psihologinju Renatu Barić, radila je s nama i napravila veliki posao, a da ne pričam o Peri Kuterovcu, koji nas je spremio fizički. Nikada se fizički nisam tako moćno osjećao.  Svi oni su utkali jedan veliki dio u osvajanje medalje,  nije ovo samo odličje nas trinaest igrača, nego i cjelokupnog stožera i onih  koji su cijelo ljeto trenirali, a na kraju su ispali s popisa putnika. I njihove zasluge su velike.


Krapić je dobro iskusio ispadanje s popisa putnika na veliko natjecanje, sada je probijanje leda proslavio olimpijskim finalom.


Korak po korak


– Debitirao sam i odmah je bio finale. Sjećam se, ispadao sam toliko puta, ali nisam bio impresioniran time da mi je ovo prvo natjecanje. Bio sam koncentriran kao i cijela momčad.  Išli smo utakmicu po utakmicu. Razmišljao sam prvo o SAD-u pa o Crnoj Gori pa Španjolskoj i tako dalje. Nismo uopće gledali daleko i pitali se što će biti, s kim ćemo igrati finale i polufinale. Išli smo  stepenicu po stepenicu i to nam se na koncu isplatilo. U najvažnijim  trenucima turnira smo bili najbolji.  Finale smo odigrali odlično, u polufinalu smo možda bili i najbolji u ove protekle četiri godine. Praktički smo razmontirali Crnu Goru, koja je prije nekoliko mjeseci igrala finale Europskog prvenstva u Beogradu i Srbiju u toj utakmici držala u šaci. Mi smo ih nadigrali u svim segmentima igre i ušli u finale u kojem smo na početku imali svoje šanse. Nismo ih iskoristili, Srbi svoje jesu. Treba im čestitati.


Sada pada u zaborav loša partija protiv Španjolske, koja je dovela pod sumnju hrvatske mogućnosti.


– Jako loše smo odigrali tu utakmicu, gubili 0:3, promašili peterac, kontru »jedan na nula«, a na drugoj strani primali golove. To je jednostavno bio dan kada je sve krenulo nizbrdo. Nismo imali načina to zaustaviti. Gonzalo Echenique, koji je s  nama igrao u »Primorju EB«, nam je dao četiri gola, ubio nas je. Bio je rasplivan, za njega nismo imali rješenja. Ali, pribrali smo se odmah nakon toga. Imali smo na drugoj strani velikog suparnika Italiju i dominirali smo, posebno u drugom poluvremenu te smo zasluženo pobijedili.


To je bio uvod za put do finala.


Novi izazovi


 – Odveslali smo do kraja.  Igrali smo s Brazilom, a u bilo kojem sportu je teško igrati nokaut utakmicu s domaćinom, u ovom slučaju u četvrtfinalu.  Pokazali smo da smo bolji od Brazila koji je u onoj drugoj grupi igrao strahovito dobro. Tu smo definitivno pokazali svoju moć.



U ovim danima zadovoljstva Ivan se sjetio  najbližeg okruženja, onoga u klubu i kod kuće.– Stvarno sam presretan. Drago mi je zbog kluba, ali i zbog moje obitelji. Svi su oni  vjerovali u mene. Mislim na suprugu Eneu, sinove Niku i Mateja,  roditelje, mamu Biserku i tatu Petra, brata Luku,  svi su  oni sve ove godine podnosili žrtvu za ovaj uspeh. Žrtvovali su se da bih ja ovo ostvario. Zahvaljujem im i javno na tome, iako  im i ne treba posebno zahvaljivati, oni znaju da ja tako mislim. No, u svemu ovome je i njihov udio.    


Uoči Igara hrvatske centre spominjalo se kao potencijalno slabiju točku u momčadi, međutim Krapić i Luka Lončar su pokazali svoje kvalitete.


– Potvrdili smo se. Dobro, nije lako doći nakon što je Hrvatska od svoga osamostaljenja imala dvadeset godina takvu kvalitetu na centru, igrače poput Igora Hinića, Renata Vrbičića, Milu Smodlaku, Nikšu Dobuda… Sve od reda centre  vrhunske klase. Hrvatska je bila navikla da na centarskoj poziciji ima dva od tri najbolja igrača na svijetu. Sada nije tome slučaj, ali Lončar i ja smo pokazali da imamo kvalitetu i da možemo biti jako korisni za momčad.  Kao takvi smo svi zajedno dogurali do finala.


Krapić je zaključio blistavu »primorjašku« eru, ide u Napulj putem svojih slavnih prethodnika Joba Kurtinija i Zorana Roja. Skorašnji igrač »Acquachiare« se nada i budućim reprezentativnim ulogama.


  –  Imam tri tjedna odmora, u Napulju moram biti 12. rujna. Veselim se novom izazovu.  Reprezentacija kreće u novi četverogodišnji ciklus, vidjet ćemo što će biti, ali ja sam uvijek na raspolaganju – zaključio je Krapić.