Visoke ambicije

Izazov u vrtlogu Kazana: Hrvatski vaterpolisti danas otvaraju svoje deseto SP

Igor Duvnjak

Nadam se odličnom rezultatu. Završili smo sve planirano, počevši od onih teških bazičnih priprema do nekih sparing utakmica. Svaka medalja je uvijek uspjeh. To je ono što nas zadovoljava, bilo koje odličje bio bi odličan rezultat – tvrdi izbornik Ivica Tucak. Danas (8.30) po hrvatskom vremenu matineja s Kanadom 



RIJEKA  Hrvatska vaterpolska reprezentacija je »na licu mjesta«, izbornik Ivica Tucak i njegovi izabranici doputovali su u ruski Kazan na Svjetsko prvenstvo, gdje ih već danas čeka prva utakmica, matineja u skupini s Kanadom, koja je na rasporedu u 8.30 sati po hrvatskom vremenu.


Put je bio dug, letovi su kasnili, no na poprištu SP-a dočekali su ih  odlični uvjeti. Oduševljeni kompleksom, smještajem i svim dosad viđenim, hrvatski su reprezentativci odradili uobičajene treninge čekajući svoj prvi nastup.


– Put je bio naporan, kao što smo i očekivali. Nažalost, imali smo problem s kašnjenjem i to nas je malo poremetilo. Nema puno vremena do prve utakmice, ali što je, tu je – kaže izbornik Ivica Tucak. – Ovdje su zaista fantastični uvjeti, od smještaja do bazena, sve izgleda impresivno. Odradit ćemo još nekoliko treninga, analizirati protivnika, pripremiti se i već protiv Kanade moramo pokazati sve što možemo.




Kormilar reprezentacije emitira optimizam uoči početka natjecanja.


– Nadam se odličnom rezultatu. Završili smo sve planirano, počevši od onih teških bazičnih priprema do nekih sparing utakmica. I ovi zadnji treninzi u Zagrebu, kao i kontrolna utakmica s Rumunjskom, sve je odrađeno po planu i programu. Mogu izraziti zadovoljstvo sa stanjem u reprezentaciji i ono što je najbitinije da je sve proteklo bez ozjeda i bolesti. Igrači su zdravi i spremni, čeka nas  teško natjecanje.


Hrvatska je bez dileme favorit u svojoj A skupini, što treba potvrđivati  u bazenu.


– Kanada i Brazil su reprezentacije koje mogu biti teški suparnici. To su momčadi s kojima, ako se imalo opustimo, može biti problema. Kina je pak autsajder. Znači, čekaju nas dvije teške utakmice u skupini. Kvalitetnija smo i bolja ekipa i od Kanade i od Brazila. Smatram da su nam to odlične utakmice kao uvod u sve ono što nas potom čeka na ovom SP-u.


Obrana adut


Od kapetana Josipa Pavića i društva se očekuje prvo mjesto u skupini što izravno vodi među osam najboljih, drugoplasirani i trećeplasirani idu u »predsoblje«, u krnju osminu finala.


– Budemo li prvi u skupini igrat ćemo izravno u četvrtfinalu, ne bude li tako idemo u osminu finala. Prema tome, sve se zna. Inače, četvrtfinalne utakmice su uvijek nešto posebno, to je susret koji nam najviše znači, koji najviše nosi. Tko će nam biti suparnik u ovim dvobojima, to se u ovom trenutku ne zna. Sve je otvoreno, a mi idemo za našim težnjama. Napredovat ćemo korak po korak prema krajnjem cilju.


Dobro raspoloženi Tuckovi igrači jedva čekaju start prvenstva.


– Raspoloženje je dobro, stanje u reprezentaciji uoči početka natjecanja je također dobro. Napravili smo sve ono što je trebalo. Imali smo pritom ove nenormalne vremenske uvjete koji su nas pratili u pripremama tijekom protekla dva tjedna, To nas je dodatno iscrpilo, ali bez obzira na sve, radili smo po planu te potpuno spremni čekamo SP. Adut nam treba biti obrana.


Prebacivanje igrača s klupskih obveza na reprezentativni kolosjek je tradicionalni ljetni problem svih izbornika.


– To je uvijek tako tijekom priprema za ova ljetna natjecanja, ovo nije nikakva novost. Igrači su početkom ljeta potrošeni nakon cijele sezone u klubu. Međutim, kako je nama, tako je i drugim reprezentacijama te se na ove teškoće ne treba vaditi.


Lepeza favorita na velikim vaterpolskim natjecanjima je praktički ista već cijeli niz godina, što potvrđuje i hrvatski izbornik.


– Među kandidatima za medalje su tradicionalno iste reprezentacije. Tu su Srbija, Mađarska, naravno i Hrvatska te Crna Gora i Italija. Tih pet reprezentacija kvalitetom odskače od ostalih. Tu je još red reprezentacija koje svojom kvalitetom mogu dobiti svakoga. Mislim na Australiju, SAD, Kanadu i Grčku. Sada se među njima pojavio i Brazil. Očekujem jedno neizvjesno prvenstvo.


Težak izbor


Spominjanje Brazila vraća sjećanja na završnicu Svjetske lige, kada su »carioce« iznenadile Hrvatsku u Bergamu.


– Sigurno je da smo se tada opekli s Brazilom, svakako da nam se sada neće ponoviti onakva utakmica.  


U Rusiju su pod vodstvom izbornika Ivice Tucka otputovali kapetan Josip Pavić, Damir Burić, Antonio Petković, Luka Lončar, Maro Joković, Luka Bukić, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Fran Paškvalin, Anđelo Šetka, Paulo Obradović i Marko Bijač, dvojica su bila prekobrojna. Misli se na »primorjaše« Ivana Buljubašića i Antu Vukičevića.


– Itekako sam dvojio oko konačnog izbora igrača, kad od petnaestorice treba odrediti konačni sastav čovjek uvijek ima nekakve dileme. Nažalost, ispala su ova dvojica reprezentativaca, koji su, naravno i dalje sastavni dio reprezentacije. Teško mi je bilo odlučiti se za ovu konačnu jedanaestoricu…


Centarski par čine Lončar i Paškvalin, Hrvatska nakon dugo vremena na velikom natjecanju nema kažnjenog Nikšu Dobuda.


– Apsolutno da nam je to otežavajuća okolnost. Riječ je o jednom od najboljih svjetskih centara. Ovo je sigurno jedan veliki hendikep za našu reprezentaciju, ali što je tu je. Nema kukanja ni plakanja. Njega nema i bez njega se mora.


Od Hrvatske se na velikim natjecanjima očekuje odličje, tako je i sa ovim Svjetskim prvenstvom.


– Svaka medalja je uvijek uspjeh. To je ono što nas zadovoljava, bilo koje odličje bio bi odličan rezultat.