Zeleno svjetlo

Hrvatska vaterpolska reprezentacija dobila željeno pojačanje za Olimpijske igre: Javier Garcia ide u Rio!

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKAKako stvari stoje, Javier Garcia, Španjolac s hrvatskim državljanstvom, gotovo sigurno igrat će za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama, što će se od 5. do 21. kolovoza održati u Rio de Janeiru. Poručio je to jučer Perica Bukić, dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, nakon posljednjih kontakata s Međunarodnim olimpijskim odborom. Ljevoruki majstor se sve vrijeme priprema s ostalim izabranicima izbornika Ivice Tucka, a u međuvremenu je dočekao toliko čekanu suglasnost Španjolskog olimpijskog odbora, Španjolskog vaterpolskog saveza te FINA-e, svjetske krovne organizacije vodenih sportova.


– Uz veliki trud predsjednika HVS-a Predraga Slobode i čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše prvo smo dobili suglasnost za Garciju od strane španjolskog Saveza i tamošnjeg Olimpijskog odbora, sada smo na putu konačne potvrde od strane MOO-a, što već smatramo za gotovu stvar – zadovoljno je prokomentirao Perica Buikić nastavak priče oko igranja popularnog Xavija za Hrvatsku. – Međunarodni olimpijski odbor nam je poručio da Garciju možemo prijaviti za Igre u Riju, to ćemo i učiniti te će on od ponedjeljka biti na listi naših putnika na olimpijski turnir. Izvršni odbor MOO-a se, naime, sastaje za dva tjedna kada bi i službeno trebao dati »zeleno svjetlo« za Garciju, ali s obzirom na ono što nam je s njihove strane poručeno, smijemo kazati da će to biti samo formalnost te da je njegov nastup za hrvatsku reprezentaciju u Brazilu već sada gotova stvar. Naravno da smo jako zadovoljni budući da smo za iznimno teški turnir na Olimpijskim igrama dobili odličnog igrača.


Ljubitelji vaterpola u Hrvatskoj godinama su se mogli uvjeravati u igračke kvalitete Javiera Garcije, brzog ljevorukog napadača, istaknutog također u organizaciji igre i u obrambenim zadaćama. S »Primorje Erste bankom« je osvojio dvije titule hrvatskoga prvaka i tri Kupa te drugo mjesto u Europi, dok je protekle sezone po dolasku u »Jug Croatia osiguranje« uz domaći Kup i prvenstvo postao klupski prvak Europe. Za Španjolsku je igrao od 1999. do 2013. godine, sada bi trebao započeti svoju reprezentativnu priču s Hrvatskom.