Proslavljeni bek "Primorja"

Damir Burić: Budućnost je blizu, ali ne znamo što će biti sutra

Igor Duvnjak

NEKA TREĆA BUDE SREĆA – Damir Burić / Foto: V. KARUZA

NEKA TREĆA BUDE SREĆA – Damir Burić / Foto: V. KARUZA

Gledajući objektivno, koliko nas je igralo, koliko su nas pogađale bolesti i ozljede, ove sezone smo ostvarili fantastičan rezultat. Žao mi je tek zbog Lige prvaka jer sam to htio osvojiti više od ičega – kaže Burić

BARCELONA » Finalna utakmica Lige prvaka ostavila je gorak okus u ustima Riječana, koji su došli nadomak velikog cilja, osvajanja titule najbolje momčadi Starog kontinenta, i na kraju na tome ostali. Riječani imaju razloga biti ponosni što su sjajnu sezonu zaključili finalom Lige prvaka, ali imaju zašto i žaliti za tim jednim, odlučujućim zaveslajem protiv »Pro Recca«.     – Učinak s igračem više nam je bio dosta loš, ali nije to odlučilo. Pobjednika su odlučila ona dva-tri gola što smo ih dobili iz kontre, a u finalu Lige prvaka nam se to nije smjelo dogoditi – smatra Damir Burić, autoritet svjetskog glasa na dva metra, koji je ove sezone za sve suparnike Riječana bio velika prepreka pred vratarom Franom Vićanom. – Imali smo pobjedu praktički u rukama i na kraju je ispustili. »Recco« se odvojio na te jeftine golove, da ih nismo primili mislim da bismo bili prvaci Europe. No, sada je kasno za plakanje.      Prvi put u finalu Lige prvaka Riječani su igrali 2012. godine u Oradei, također protiv »Pro Recca«. Tri godine čekali su priliku za uzvrat, dočekali je nakon što su u polufinalu sedmi put ove sezone (iz jedanaest utakmica) svladali »Jug Croatia osiguranje«.       

Umor




    – To je bila teška utakmica, ali znali smo da će tako biti – veli bek Riječana o uspjehu nad tradicionalnim rivalima. – Međutim, tu polufinalnu utakmicu odigrali smo nešto lošije nego u finalu, a opet nam to nije bilo dovoljno za slavlje nad »Pro Reccom«. 


    Riječka momčad bila je izložena napornom maratonu utakmica i treninga, naravno da je novi ogled s Dubrovčanima crpio rezerve snage u redovima vaterpolista hrvatskog prvaka. 


    – Ne bih se previše osvrtao na taj naš umor. Budimo realni, i »Pro Recco« je imao utakmicu s »Barcelonetom«. Jedina razlika između njih i nas je što oni možda više rotiraju igrače, imaju veću mogućnost zamjena. No, čak niti to nije presudilo. Već oni golovi iz kontranapada. To je bilo nedopustivo. No, moram reći da se nešto ipak pita i suparnika, a »Pro Recco« je odlična momčad i zasluženo su pobijedili. Ponavljam, mislim da smo propustili veliku šansu, u finalu nismo bili ništa lošiji od suparnika. 





Vaterpolisti »Primorja Erste banke« su dobili odmor nakon iscrpljujuće sezone. Ovo odmaranje je uvjetno jer se reprezentativci već od ponedjeljka trebaju staviti na raspolaganje izborniku Ivici Tucaku za ljetne reprezentativne obaveze. Koncem ljeta počinju pak nove klupske pripreme »Primorja EB«.



    Riječani su u Barcelonu došli nošeni valovima optimizma, u svlačionici se vjerovalo u mogućnost konačnog trijumfa, bez obzira koliko »Pro Recco« slovio za favorita. 


    – Istina je da se govorilo da je »Pro Recco« favorit, ali po mojim razmišljanjima, a i stavovima cijele momčadi, oni su bili samo blagi favoriti – kaže Burić o izgledima u tom velikom dvoboju. – Kada se uđe u finale izgledi su 50:50. Tu više nema favorita, igra se »sedam protiv sedam«. Veći dio utakmice smo i dokazivali da je to tako. U napadu nam nešto nije štimalo, ali Talijani ipak igraju odličnu obranu. Ne može sve ići i to je normalno. Međutim, jedino si ne mogu oprostiti što smo primili one spomenute golove. Ništa drugo nije presudilo nego to. S igračem više nisu igrali ništa bolje od nas. Kada smo se branili »šest na šest«, bili su praktički bezidejni, nisu nam davali golove s vanjskih pozicija, nisu zabijali s dva metra. Istina, dali su više golova s igračem više, ali normalno je da se svako toliko mora zabiti gol. Odlično smo se branili i onda primimo onakve golove. A mi, s druge strane, niti jednom nismo poentirali iz kontre.    

 


Budućnost


  Činjenica da se »Primorje« odlično nosilo s najboljom momčadi u Europi budi optimizam za sutrašnjicu. 


  – Budućnost je blizu, ali i daleko jer ne znamo što će biti sutra – poručuje Burić. – Budućnost može biti svijetla, a može i nečemu doći kraj. Međutim, to treba pitati nekog drugog, a ne mene. Zna se tko odlučuje o budućnosti ovog kluba. 


  Burić i društvo mogu na kraju svega sa zadovoljstvom podvlačiti crtu pod ostvareno. 


  – Sve u svemu, sezona nam je bila fantastična. Svi su govorili da je »Primorje EB« puno lošije u odnosu na prošlu sezonu, a mi smo postigli puno bolje rezultate nego lani. Igrali smo super veći dio sezone, sve bitne utakmice smo igrali odlično. Niti jednu utakmicu nitko ne može reći da nas je nadigrao. Izgubili smo ovaj finale, žao mi je što nismo osvojili Ligu prvaka. Nema se svaki dan prilika za ostvariti takav rezultat. Gledajući objektivno, koliko nas je igralo, koliko su nas pogađale bolesti i ozljede, ovo je fantastičan rezultat. Žao mi je tek zbog ove Lige prvaka jer sam to htio osvojiti više od ičega. I lani sam s »Radničkim« izgubio finale Lige prvaka, sada sam s »Primorjem« bio još bliže ovom trofeju. Nadajmo se da će treća biti sreća.