Kraj sezone

Asić nakon predavanja titule: Ovo je kraj jednog ciklusa

Igor Duvnjak

Svi snosimo svoj dio odgovornosti, ja kao trener po svojoj dužnosti, ali i igrači.  Nitko od toga nije aboliran. Kako je bilo u dobru, tako je i sada – kaže Asić



RIJEKA U taboru vaterpolista »Primorja Erste banke« je sve u  skladu s riječima iz poznate pjesme  »kiši i malo je hladno«, igre i rezultati su iznenađujuće »oblačni«, poput ovih svibanjskih dana. Dosljednji do kraja, Riječani su deklasirani u Gružu, gdje su praktički bez borbe predali »Jugu« naslov državnog prvaka. Primorjaši su igrali samo prvu četvrtinu, ostalo nije bilo na razini finala kojeg su »gospari« dobili s čistih 3:0 u pobjedama.


– Dobro smo ušli u utakmicu, pogotovo u napadačkom dijelu. Međutuim, poslije je počelo curiti – rekao Ivan Asić, trener »primorjaša«. – Dobili smo par golova izvana u zonskoj igri, što je suparniku otvorilo utakmicu. Loše smo blokirali u obrani, a Dubrovčani su to iskoristili. Povrh toga, imali su nekoliko raspoloženih poijedinaca, prije svega Jokovića i Obradovića. Zasluženo su pobijedili, bili su bolji i sada i u čitavoj seriji i treba im čestitati na tituli.


U posljednje tri četvrtine Riječani su prijetili »pištoljem na vodu«.




–  Kada kola krenu nizbrdo, teško ih je zaustaviti.  Pokušavali smo na sve načine, rotirali smo igrače, tražili najoptimalniju postavu. Došli smo na 10:7 i onda totalno ispali iz igre.


Ostalo je otvorenim  pitanje koliko je za ponižavajući poraz zaslužna pobjednička, a koliko poražena momčad.


–  Kada se bliži kraj i u glavu uđe činjenica da se ne može preokrtenuti rezultat, jednostavno se teško održati.  Pokušavali smo svim silama smanjiti razliku i brojne pogreške, ali zonska obrana i blokovi su bili slabi.  Sada više nema smisla o tome razgovarati.


Riječanima se u Dubrovniku dogodilo ono što im se ove sezone često događalo. Na otvaranju utakmice ravnopravno su se nosili sa suparnikom, a onda su potonuli. No, traženje uzroka tih padova tijekom čitave sezone nije dalo rezultata.


– Možemo pričati o svemu. Prvenstveno tu je riječ o padu koncentracije, koji može biti povezan s padom snage. Činimo greške u napadu pa nas suparnik iskontrira, a u zonskoj obrani nam blokovi ne stoje dobro. Ovo nam se događalo više puta. Prijašnjih godina smo se vraćali, kao i nedavno u Egeru, ali sada u Dubrovniku nismo uspjeli. Prijašnjih godina nam je bila karakteristika da počinjemo loše, a onda stižemo rezultat.  Ove sezone je to druga priča, ali nam je i profil igrača bio drugačiji nego prijašnjih sezona.


Ostaje činjenica o neslavnom oproštaju od sezone u kojoj nije izboren plasman na završni turnir Lige prvaka i u kojem su izgubljena sva tri trofeja.


– Ovo je kraj jednog jako uspješnog ciklusa. Naravno da ja kao trener snosim svoj dio odgovornosti, neću bježati od toga, ali bilo je dosta stvari koje su nas poremetile. I to nije alibi, već činjenica. Svi snosimo svoj dio odgovornosti, ja kao trener po svojoj dužnosti, ali i igrači.  Nitko od toga nije aboliran. Kako je bilo u dobru, tako je i sada. Žao mi je što ovu sezonu nismo okrunili barem jednim trofejom.  Sada je stvar kluba kako će i što će dalje.