Finali play offa

Anđelo Šetka prije današnje utakmice u Gružu: ‘Bit će teško, ali vjerujem u nas’

Igor Duvnjak

Anđelo Šetka / Snimio Roni Brmalj

Anđelo Šetka / Snimio Roni Brmalj

Trebamo odigrati savršenu utakmicu. Znam da će svatko od nas dati sve od sebe da pobijedimo. Budu li oni nakon toga bolji, stisnut ćemo im ruku i čestitati – kaže Šetka



Bogata riječka vaterpolska knjiga spala je na jedno slovo, »Primorje EB« je ostalo jedino u konkurenciji za naslov državnoga prvaka. Niti tu, međutim, akcije ne kotiraju nimalo sjajno na hrvatskoj vaterpolskoj burzi, naprotiv. Finale se igra na tri pobjede, a poslije dvije utakmice »Jug CO« vodi s više nego prijetećih 2:0 po riječki sastav.


Momčad »jugaša« Vjekoslava Kobešćaka prvo je ispunila očekivanja sigurno pobijedivši na svom bazenu, a potom je u Rijeci poslije dugotrajnog »povuci-potegni« u posljednjoj četvrtini povukla matni potez dostatan pobjede s dva gola razlike. Ovi ishodi nadvili su se nad riječki tabor prijeteći kao oblaci pred kišu, u današnjem, trećem susretu (18 sati) u Dubrovniku potrebna je itekakva iznenadna »bura s Kvarnera« kako bi ih rastjerala.


Riječka družina se nekoliko dana prije puta u Dubrovnik u Egeru oprostila od Lige prvaka. Viceprvak Europe je razočaran, ali je za njega ohrabrujuća činjenica poslije remija ravnog porazu da se uvjerio da se i s najjačima, poput mađarskog »Egera«, može ravnopravno nositi.


Traženje igre




– Naravno da smo tamo išli s mišlju da pobijedimo te da produžimo nadu, iako smo znali što nas čeka u Mađarskoj. Mislim da smo napokon uspjeli prikazati napadački dobru igru i nametnuti se – kaže Anđelo Šetka, reprezentativni napadač »Primorja EB«.



Vaterpolisti »Juga CO« stigli su na zaveslaj do titule hrvatskoga prvaka, koju je u dva prethodna prvenstva osvajalo »Primorje EB«. U taboru Dubrovčana traje puna mobilizacija, a očekuju se dobro popunjene tribine.


– Imamo problema s ozljedama. Riječ je o Markoviću i pričuvnom vrataru Popadiću. Nisu igrali nedavno u Ligi prvaka s »Galatasarayem«, odlučit ćemo na dan utakmice – kaže trener Vjeko Kobešćak.


Dubrovačka momčad je bez dvojbe favorit, pogotovo što se igra u Gružu.


– Apsolutno, prednost je na našoj strani jer vodimo 2:0 i igramo doma, od toga ne bježimo. Ali, vjerujte mi da uvažavamo momčad »Primorja EB« u svakom pogledu. Oni su još uvijek aktualni prvaci, pobjednička momčad koja je i dalje vrhunska. Dižu se u formi i definitivno imaju svoje šanse. Ne smijemo igrati u euforiji, nego se pripremiti u skladu s kvalitetom suparnika kao što je »Primorje«. Ono je vrhunska momčad te na taj način moramo pristupiti utakmici – zaključuje Kobešćak.



– Dali smo dvanaest golova, to pokazuje snagu kakvu nismo dosad pokazivali u napadu. Sigurno da nam je svima lakše kada krene, ovo pomaže samopouzdanju. Ali, isto tako na kraju svega stoji da nismo uspjeli ostvariti ono po što smo došli te da nam nije lako reći da smo ispali iz Lige prvaka. Nećemo se lagati, kada smo vidjeli skupine svi smo mislili da ćemo doći do Final Sixa.


Mađarska predigra se uklopila u ovosezonske prezentacije hrvatskoga prvaka, pri čemu je skoro u svim važnim utakmicama nedostajalo nešto bitno. Kada bi riječki sastav proradio u napadu, curilo bi u obrani, s druge strane, ako bi obrana bila na visini zadaće, golovi su teško postizani. Prošli su mjeseci u uzaludnom traženju prave igre.


Nema tajni


– Nikako na zelenu granu. Ne treba bježati od toga. U nekim situacijama nije bilo sportske sreće koja te nekad mazi, a nekad ne.


»Primorjaši« su »stjerani do zida«, u današnjem finalu više nemaju uzmaka. Uz spomenutu sportsku sreću, nužna je vrhunska izvedba u obrani i napadu, izvanserijska igra ekipe s Kantride, kako bi momčad Ivana Asića bila, u najmanju ruku, ravnopravan suparnik domaćinu.


– Trebamo odigrati savršenu utakmicu, pogotovo na njihovom terenu, gdje je stvarno teško pobjeđivati. Pred nama je još jedna utakmica koja može biti presudna i ne da vjerujem, nego znam da će svatko od nas dati sve od sebe da pobijedimo. Budu li oni nakon toga bolji, stisnut ćemo im ruku i reći »Bili ste bolji«. Nisu nepobjedivi. Ni u ovim prošlim utakmicama, izuzev jedne, nisu pokazali da je ogromna razlika između nas. Moram priznati da će u Dubrovniku biti izuzetno teško pobijediti. Ali, vjerujem u nas, vjerujem da ćemo pružiti dobru igru u napadu i obrani.


Finalisti, čije su momčadi protkane brojnim asovima, dobro se poznaju poslije niza međusobnih duela. Nema puno tajni kada je riječ o famoznoj »formuli za pobjedu«.


– Prvenstveno moramo obranu dignuti na visoku razinu. Ne smije biti puno pogodaka, teško ćemo dobiti utakmkicu u igri s puno golova. »Jugaši« su pokazali da igraju dobru obranu, da dobijaju utakmice na malo golova, s tom igrom zaista dolaze do dobrih rezultata. U obrani bi trebao biti ključ našeg uspjeha.