Izborio polufinale ATP Dohe

Fantastičan uspjeh našeg tenisača: Karlović izbacio Đokovića

Hina

Reuters

Reuters

»Bio sam opušten. Znao sam da ne smijem ni u čemu pretjerivati. Samo se koncentrirao na svoju igru. Na kraju sam imao i malo sreće.«



DOHA – Hrvatski tenisač Ivo Karlović plasirao se po prvi put u karijeri u polufinale ATP turnira u Dohi pobjedivši u četvrtfinalu najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića sa 6-7 (2), 7-6 (6), 6-4 nakon dva sata i 16 minuta igre.


Po drugi put u karijeri Ivo Karlović pobijedio je najboljeg tenisača svijeta. Prije sedam godina označio je kraj vladavine Rogera Federera na svjetskom tronu, pobjedivši ga na turniru u Cincinnatiju, a za otvaranje 2015. nije mogao zamisliti bolji scenarij od četvrtfinalne pobjede nad svjetskim brojem 1 Novakom Đokovićem.


Karlović je jednog od najboljih reternera svijeta ostavio bez ijedne prilike za break u tri seta i nije se dao smesti kad je izgubio tie-break prvog seta ne osvojivši nijedan poen na početnom udarcu. Hrvatski tenisač, koji će u veljači proslaviti 36. rođendan i najstariji je član kluba Top 50, dvoboj je završio s 21 asom i 73 % pogođenih prvih servisa.




»Dobro sam se osjećao, iako je bilo vjetrovito. Njemu to nije odgovaralo. Jako sretan zbog ove pobjede«, rekao je Karlović neposredno po završetku meča, a potom otkrio recept za pobjedu:


»Bio sam opušten. Znao sam da ne smijem ni u čemu pretjerivati. Samo se koncentrirao na svoju igru. Na kraju sam imao i malo sreće.«


Sreća, zapravo, nije pravi izraz. Sve što je osvojio u ovoj velikoj pobjedi, Karlović je zaslužio. Do trećeg seta Đoković je držao korak s Karlovićem u svim segmentima, a onda ga je u odlučujućoj dionici najviši tenisač svijeta potpuno nadigrao. Do trećeg seta Đoković je zaostajao samo jedan as za Karlovićem (11-12), a onda je u posljednjoj dionici ostao na nuli, dok ih je najbolji server svijeta zabio devet. No, najvažnija je bila četvrta break-prilika izborena u sedmom gemu, koju je hrvatski tenisač pretvorio u odlučujući break.


Karloviću je ovo bila druga pobjeda nad Đokovićem u njihovom trećem međusobnom dvoboju. Nisu se sastajali od madridkog Mastersa 2008., gdje je Karlović slavio u dva tie-breaka.


Karlović nema vremena za slavlje, jer ga već u petak čeka obračun sa Španjolcem Davidom Ferrerom za mjesto u finalu Qatar Opena. U četiri dosadašnja dvoboja Španjolac je slavio triput, a Karlović samo jednom, 2011. u Indian Wellsu. U posljednjem dvoboju odigranom prije tri mjeseca u Beču, slavio je Ferrer u dva seta.


No, bude li nastavio servirati i igrati kao što je to činio u prva tri meča, Karlović će zasigurno imati priliku svladati i Španjolca te izboriti svoje 13. finale na ATP turnirima.


Hrvatski tenis mogao bi imati još jednog predstavnika u polufinalu Dohe, jer će Ivan Dodig u posljednjem četvrtfinalnom dvoboju igrati protiv Talijana Andreasa Seppija.ATP Doha – četvrtfinale: IVO KARLOVIĆ (HRV/7) – Novak Đoković (Srb/1) 6-7 (2), 7-6 (6), 6-4 David Ferrer (Špa/4) – Dustin Brown (Njem) 6-2, 6-2.