Kompletirao ''grand slam''

Đoković po prvi put u karijeri osvojio Roland Garros

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Prvi tenisač svijeta, Srbin Novak Đoković po prvi je put u karijeri osvojio Roland Garros svladavši u finalu Britanca Andyja Murraya sa 3-6, 6-1, 6-2, 6-4 i tako postao osmi igrač u povijesti s naslov pobjednika na svakom od četiri »grand slam« turnira.


Đoković je do svog 12. »grand slam« naslova u karijeri, a prvoga u Parizu stigao u svom četvrtom finalu u Roland Garrosu, a trećem zaredom. Nakon poraza od Rafalea Nadala (2012 i 2014) i Stana Wawrinke, u nedjelju je protiv Murraya napokon izašao kao pobjednik i to nakon više od tri sata igre, te se priključio izabranom društvu teniskih besmrtnika.


Trijumfom u Roland Garrosu Đoković je postao tek treći igrač u povijesti koji drži istodobno naslov pobjednika na sva četiri »grand slama«, osvojio je Wimbledon i US Open prošle godine, te Australian Open i Roland Garros ove, to je dosada uspjelo samo Amerikancu Donaldu Budgeu (1938) i Australcu Rodu Laveru (1969).Murray je odlično odigrao prvi set, nakon gubitka servisa u prvoj igri, preokrenuo je situaciju u svoju korist s četiri uzastopna gema i dobio tu dionicu igre sa 6-3. No, nakon što Britanac nije iskoristio »break-loptu« u prvoj igri drugog seta, situacija na tertenu se u potpunosti okrenula u korist srpskog igrača. Đoković je osvojio 17 od 22 gemova i za 6-1 u drugom, 6-2 u trećem i 5-2 u četvrtom setu uz servis za meč. No, tada se i u njega uvukla nervoza, pa je izgubio jedan od dva »breaka« prednosti, no kada je po drugi put servirao za turnir uspio je završiti posao. Bio je ovo 34. međusobni ogled Đokovića i Murraya i 24. pobjeda srpskog igrača. U finalima »grand slamova« igrali su sedam puta, a sada je omjer 5-2 za Đokovića.FINALE:,

Novak Đoković (Srb/1) – Andy Murray (VB/2) 3-6, 6-1, 6-2, 6-4