Veliki preokret

Davis Cup: Hrvatska je u Portlandu napravila čudo

Zlatko Horvat

Uspjeh za pamćenje – Hrvatski reprezentativci sa stožerom i navijačima / Foto NL

Uspjeh za pamćenje – Hrvatski reprezentativci sa stožerom i navijačima / Foto NL

U 25 sati Hrvatska je ostvarila tri pobjede i prvi put okrenula 0:3 u ovom natjecanju. Čilić pobijedio Johna Isnera 7:6 (9), 6:3, 6:4, a Ćorić Socka sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. Francuzi gosti Hrvatske u polufinalu



UMAG Hrvatska Davis Cup reprezentacija izborila je domaći polufinale svjetske skupine protiv Francuske od 16. do 18. rujna nakon čuda u Portlandu, preokreta protiv SAD-a. U 25 sati izabranici Željka Krajana osvojili su tri boda i pobijedili nakon zaostatka 0:2 poslije prvoga dana (uz Karlovićev naslov na drugoj strani SAD-a)! Marin Čilić izjednačio je omjer, pobijedivši Johna Isnera sa 7:6 (9), 6:3, 6:4, dok je konačnih 3:2 postavio Borna Ćorić, koji je sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 svladao Jacka Socka uz klupko radosti na terenu i na tribinama, u malom društvu u kockastim dresovima. Hrvatska ostaje tabu za Amerikance, međusobni omjer sada je 4-0 uz dvije pobjede u gostima. Prva je ostvarena 2005. godine na putu prema povijesnoj »salatari«…


– Najavljivali smo da bi ovo mogla biti velika godina u Davis Cupu i to se ostvarilo. Pokazala se ta kvaliteta, spremni smo otići do kraja – kaže izbornik Željko Krajan. – Napravili smo veliki preokret, a prava vrijednost ovoga uspjeha pokazat će se tek kad u polufinalu budemo u prilici konačno igrati pred našom publikom. Dohvatiti polufinale Davis Cupa kroz ovakav ždrijeb… Petu sam godinu izbornik i u tom razdoblju samo smo jednom igrali doma.


Širina i kvaliteta


Hrvatska je napravila preokret jer je vjerovala, možda u petak atmosfera nije bila bajna, ali nije bilo očajavanja. Nije gotovo dok ne osvojiš treći bod…





S obzirom na pravila Davis Cupa i minimalnog kapaciteta za polufinale, što bi se trebalo igrati u dvorani, mogući domaćini su Zagreb, Split i Zadar. Ostaje i dvojba na kojoj podlogi dočekati Francuze, koji ovoga trenutka imaju 12 igrača među prvih sto, trojicu u prvih 20 (Tsonga 10., Gasquet 14. i Monfils 17.) te prvu dvojicu na ljestvici parova (Mahut i Herbert)!


– Posljednjih godinu i pol najbolje sam igrao na zemlji. Moramo vidjeti tko će igrati za Francuze, imaju širok spektar igrača – kaže Ćorić.



– Šanse nam nisu bile velike. Nema puno težih situacija od te, 0:2 poslije prvoga dana, a moraš igrati protiv braće Bryan… Presudili su naša širina i kvaliteta. Nadam se da ćemo u polufinalu imati veliku podršku, da će svi oni koji vole tenis željeti vidjeti na djelu naše igrače. Podloga? Još je prerano o tome govoriti, igrači moraju reći svoje mišljenje – dodaje Krajan.


Borna Ćorić je treći put zaredom donio odlučujući treći bod (Brazil i Belgija), 19-godišnji Zagrepčanin je strpljivo krotio napade Johna Socka i ostvario pobjedu vrijednu trećega polufinala Davis Cupa, prvom poslije 2009. godine.



Lawrence Frankopan, direktor »Konzum Croatia Opena«, ujedno je i menadžer Borne Ćorića.


– Gledao sam meč do kraja. Nikad nisam bio ponosniji na Bornu, jer od tog istog Socka je lani glatko izgubio u trećem kolu Roland Garrosa, osvojivši sedam gemova u tri seta. U ovom slučaju radi se o nevjerojatnom momčadskom uspjehu. Učinila je hrvatska reprezentacija nešto povijesno, nešto što se učini jednom ili dvaput u karijeri. Jer ući u drugi dan s 0:2, u gostima, u Portlandu, gdje je rođen »Nike«, pa dobiti Bryane i na kraju pobijediti s 3:2, to je za film – kaže Frankopan, koji s Bornom surađuje sedam godina. Počeli su u IMG-ju, a suradnja se nastavila prije četiri godine u Frankopanovoj agenciji »StarWing Sports«.


– Vidio sam nešto u Borni, veliko srce, velikog borca. Svi imaju forhend i bekend, ali on ima odlučnost, nevjerojatnu mentalnu snagu i nevjerojatnu glad za uspjehom. Međutim, još je mlad, još uči. Treba i njemu vremena. U svakom slučaju, mislim da u karijeri može napraviti sve, postati i pobjednik Grand Slam turnira – ocjenjuje Frankopan.



– Nije bilo lako nakon petka, ja nisam odigrao dobro, a gubili smo 2:0. No, ostali smo živi poslije nevjerojatnog nastupa Marina i Ivana u paru, divote za gledati. Kada su se već oni potrudili, morao sam i ja dati sve od sebe. Mislim da sam odigrao stvarno sjajno, vjerovao sam u sebe. Moram biti iskren, volim takve situacije, veliki ulog, pritisak, pune tribine… – kaže Borna Ćorić, koji nije iskoristio čak 11 »break« lopti u izgubljenom drugom setu, ali to ga nije izbacilo iz plana igre.


Iskupljenje


Ako je protekloga petka razočarao drugim uzastopnim porazom nakon vodstva 2:0 u setovima, Čilić se iskupio dvjema velikim pobjedama. Međugorac sada ima omjer 6-0 protiv 208 centimetara visokog Amerikanca, koji je u prvom setu lako osvajao gemove na servisu, izgubio je samo jedan poen do »tie breaka«, kod 5:4 i 6:5 imao je 0:30, u 13. igri imao je i set loptu, ali »tie break« je pripao Čiliću, što je sve odredilo.


– Nisam nikada vidio Isnera u tako dobrom izdanju kao u prvom setu. Bio sam stvarno u velikim problemima na servisu, ali sam se uspio dovući do »tie breaka« i odigrati ga dobro. Znao sam koliko je bitan taj set i od tog trenutka stvari su krenule meni u korist. Zadnja dva seta sam odigrao fenomenalno. Zahvalan sam navijačima koji su me nosili. Bili su fenomenalna podrška. Osjetili smo u subotu koliko su nam dali vjetar u leđa. Ja sam igrač koji uživa u takvoj atmosferi, iako možda na meču ne pokazujem toliko emocija. Uz takvo navijanje bila je to pomoć i na igralištu. Upravo takva podrška bit će nužna u polufinalu, jer će francusku reprezentaciju pratiti najmanje tisuću navijača – poručio je Čilić.