Odbojka

Riječanima pljesak, Zagrepčanima polufinale: “Rijeka” i drugi put poražena od “Mladosti”

Kristian Sirotich

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Rijeka – Mladost (Z) 0:3 (20:25, 23:25, 22:25). Odbojkaši Rijeke ravnopravno su parirali kvalitetnijim gostima

RIJEKA Uzvratna utakmica četvrtfinala doigravanja odbojkaša: Rijeka – Mladost (Z) 0:3 (20:25, 23:25, 22:25). Dvorana mladosti. Gledatelja: 600. Suci: Kranjc (Karlovac), Ramić (Sisak). Delegat: Maksimovski (Križišće).RIJEKA: Kuhar, Marković, Jurišić 17, Hrabrov, Osojnak 9, Čule 1, Đorđević 8, Lasić 2, Dukić 1,  Srića, Sušanj 1, Jurčević (L).MLADOST: Pribanić, Kos, Nikačević 2, Hanžić, Mrakužić, Strahija 3, Vujović, Šmitlehner 6, Peterlin 13, Marelić 9, Zelenika 2, Rendić 10.Napad poeni:  Rijeka 42, Mladost 32.  Blok poeni: Rijeka 1, Mladost 12. Servis poeni: Rijeka 6, Mladost 1. Servis greške: Rijeka 19, Mladost 7. Neforsirane greške: Rijeka 10, Mladost 10.


Sandro Dukić, srednji bloker Riječana, bio je jedan od ponajboljih igrača susreta. Dukić je sakupio 11 poena, inače vrstan bloker, jučer niti jedan poen nije uspio napraviti  blokom, ali je u napadu bio praktički nezaustavljiv.– Mladost je na terenu pokazala da je u boljoj formi, a nama je drago da se u ovako lijepoj atmosferi nismo osramotili. Nismo odigrali lošu utakmicu, ali u nekim segmentima, a naročito tu mislim na servis, jednostavno nije funkcioniralo. U svakom slučaju, hvala gledateljima koji su nas u ovakvom broju došli podržati, bilo je odlično za igrati u ovakvoj atmosferi.Porazom nije nezadovoljan bio niti trener Velimir Liverić.– Željeli smo ih pritisnuti servisom i to nam je bio plan sva tri seta, ali smo previše griješili. Mladost je kandidat za finale, mi smo bili outsideri i pobijedila je bolja momčad. Ono što mene raduje jest saznanje da smo im blizu. I treba se već sada početi pripremati za iduću sezonu – zaključio je Liverić.


Odbojkaši zagrebačke Mladosti izborili su mjesto u polufinalu doigravanja za prvaka Hrvatske. Zagrepčani su sinoć na Trsatu dohvatili i drugu pobjedu nad riječkom momčadi u utakmici posve sličnoj onoj odigranoj prije nekoliko dana u Domu odbojke. Riječani su odlično parirali, držali utakmicu u »egalu«, ali kada je trebalo odlučujuće su poteze vukli suparnici. Jednostavno, kvaliteta je u konačnici morala doći do izražaja, a »mladostaši« su u ovom trenutku ipak kvalitetnija momčadi.


Sve tri dionice odigrane su po, manje-više, sličnom obrascu. Niti bi se Zagrepčani uspjevali osjetnije rezultatski odvojiti, niti su neku značajniju prednost znali napraviti domaćini. Gosti su odlično koristili sve svoje prednosti, odličan blok (čak 12 blok poena u odnosu na samo 1 riječki), prilično kvalitetan napad i vrlo dobru obranu. U odnosu na domaćina inferiorniji su bili na prijemu servisa, ali to Riječani nisu u potpunosti uspjevali iskoristiti. Servisom jesu pritiskali, pritiskali su i na prava mjesta (Marelić), ali to nije bio njihov dan. Tome u prilog svjedoči čak 19 pogrešaka na početnom udarcu, puno previše za utakmicu u kojoj su jedna, dvije lopte mnogo toga mogle preokretnuti. Kada se greškama na servisu pribroje i tehničke ili povremene pogreške na prijemu servisa postaje jasno da su Riječani previše toga darovali gostima da oni to ne bi znali iskoristiti.




U prvom setu bilo je nekoliko potencijalno prelomnih situacija, ali je dionica odlučena u samoj završnici, kada su gosti minimalnu prednost (16:17) pretvorili u vodstvo koje se ne propušta (16:20). Prva dionica drugog seta pripala je domaćinima, nakon serije poena Danijela Jurišića na prvi tehnički predah otišlo se nasmijanih lica (12:10), ali je nekoliko vezanih pogrešaka opet anuliralo sav trud. Gotovo poen za poen igralo se do 17:17, a onda su se »mladostaši« iznova odvojili (18:21) i praktički osigurali dobitnu situaciju. Doduše, Dukić i Osojnak su držali nadu (23:24), ali ne zadugo. Gotovo identična bila je i posljednja dionica utakmice, serijom odličnih Đorđevićevih servisa Riječani su se malo odvojili (16:13) pa još malo držali prednost (18:16), ali ništa više od toga.


Sve u svemu, pobijedila je u ovom trenutku bolja momčad. Riječani nemaju pravo biti nezadovoljni, odigrali su utakmicu u granicama svojih mogućnosti i zaslužili pljesak šestotinjak gledatelja, koji su  na oproštaju od sezone momčadi što će iduće godine igrati elitni razred, napravili sasvim pristojan štimung.