Riječani svladali Centrometal

Mala trsatska fešta: Riječki odbojkaši ubilježili prvo slavlje u elitnom društvu

Kristian Sirotich

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Rijeka – Centrometal 3:1 (25:19, 28:26, 19:25, 25:14).  Riječani su imali problema s prijemom servisa i povremenim oscilacijama, ali su sve nadoknadili odličnim blokom i silnom požrtvovnošću u polju



RIJEKA Utakmica 2. kola Prve lige odbojkaša, prva jakosna skupina: Rijeka – Centrometal 3:1 (25:19, 28:26, 19:25, 25:14). Dvorana mladosti. Gledatelja: 100. Suci: Vedriš i Pihler (oba Zagreb). Delegat: Medač (Rijeka).


RIJEKA: Pavlović, Ličina 1, Jurišić 13, Lešić, Osojnak 10, Čule 16, Đorđević 9, L. Lasić 7, D. Lasić 5, Sušanj 1, Smiljanić (L), Jurčević (L).


CENTROMETAL: Marciuš, Kurteš 9, Gotal 4, Juras, Vuk, Palinkaš 5, Posavec, Stanković, Bogdanović 9, Novak, Kopačević, Vincek 21.




Napad poeni: Rijeka 39, Centrometal 39. Blok poeni:  Rijeka 13, Centrometal 3. Servis poeni: Rijeka 10, Centrometal 5. Servis greške: Rijeka 15, Centrometal 19. Neforsirane greške: Rijeka 19, Centrometal 14.


Čvrsti blok


Odbojkaši Rijeke osvojili su sinoć na Trsatu prve bodove u svojoj povratničkoj godini u društvo najboljih klubova. Riječani su dobro otvorili utakmicu, servisima  Jurišića i čvrstim blokom do prvog predaha stekli šest poena prednosti (12:6), ali jedan pad koncentracije u primačkoj liniji domaćina i serija Gotalovih servisa (tri poena u nizu) prvi set su odveli u neizvjesnost.


Novim servis-poenom Vinceka gosti su i poveli (18:19), a onda je uslijedila sjajna dionica domaćih igrača, koji su sa sedam poena u nizu uhvatili prvi set. Kurteš je dvije lopte izbacio izvan granica igrališta, jednom je Čule blokirao Palinkaša, jednom je poentirao Osojnak,  a velik je posao servisom napravio Drago Lasić, koji je u završnici odmjenio Ivana Đorđevića.


U drugoj dionici nastavile su se riječke muke s prijemom  pa su se gosti nakon Palinkaševog zakucavanja odvojili na četiri poena prednosti (14:18).


Peta sreća


I kada se činilo da je poravnanje neizbježno, Riječani su odigrali najbolju dionicu jučerašnje utakmice. Prvo je Osojnak blokom zaustavio Kurteša, potom i Luka Lasić Stankovića i Vinceka  (20:19), a nakon što su gosti opet poveli (20:21), Čule, Đorđević i Osojnak donijeli su dvije set lopte. Nije bilo dovoljno, kao niti još dvije. No, zato je iz petog pokušaja sve sjelo na svoje mjesto. Vincekov smeč primirio je sinoć odlični domaći blok, Drago Lasić požrtvovno je spasio da lopta ne ode izvan granica igrališta, a Danijel Jurišić akciju zaključio zakucavanjem u polje.


Umjesto da u istom ritmu dovrše utakmicu, Riječani su novim padom koncentracije pružili suparniku priliku da se vrati u utakmicu, ali raspoloženi domaćini ipak nisu sinoć imali namjeru prokockati niti jedan bod pa su četvrtim setom dominirali od prvog prolaza Osojnaka do posljednjeg bloka Đorđevića. Za itekako vrijedne bodove.


Riječani su momčad iz Črečana kvalitetno napadali servisom, ali su imali prilično problema na prijemu. No, te povremene nesigurnosti uspjeli su nadoknaditi odličnim blokom (čak 13 blok poena) i  požrtvovnošću u polju. Napad je bio prilično učinkovit, naročito je razigran bio Marko Čule, koji je odigrao jednu od najboljih partija u riječkom dresu.