Memorijal Ivana Ivančića

Žunić: Pobjeda u Zagrebu bila bi kao naslov svjetskog prvaka

Hina

Stipe Žunić, Foto: REUTERS

Stipe Žunić, Foto: REUTERS



Osvajač brončane medalje u bacanju kugle sa Svjetskog atletskog prvenstva u Londonu, 26-godišnji Zadranin Stipe Žunić u ponedjeljak je na bacalištu kraj zagrebačkih fontana najavio 3. Memorijal Ivana Ivančića, na kojem će se 28. kolovoza nadmetati s najboljim svjetskim bacačima, te rekao da bi zbog takve konkurencije pobjeda u Zagrebu značila kao naslov svjetskog prvaka.


Naime, u hrvatskoj će se metropoli natjecati svi osvajači odličja iz Londona, a prošlogodišnje natjecanje na kojem su prošle godine i u kišnim uvjetima Amerikanac Ryan Crouser (22,28 m) te novi svjetski prvak Novozelanđanin Tom Walsh (22,21 m) prebacili granicu od 22 metra. Uz Walsha i Žunića, glavne zvijezde 3. Memorijala Ivana Ivančića bit će Amerikanac Joe Kovacs, srebrni iz Londona, četvrtoplasirani Čeh Tomaš Stanek i Amerikanac Darrell Hill koji je u londonskom finalu bio 11., a prošle godine u Zagrebu osvojio treće mjesto s hicem 21,44 m.


»Konkurencija će biti kao na svjetskom prvenstvu, tako da bi mi pobjeda ovdje značila kao da sam postao svjetski prvak«, izjavio je hrvatski rekorder Stipe Žunić u krugu iz kojeg će 28. kolovoza (19.30 sati) pokušati izvesti hitac preko granice od 22 metra.




»Stvarno se treba puno stvari poklopiti za takav, savršeno daleki hitac. Ja stvarno želim da se to dogodi ovdje, pred domaćom publikom, a vjerujem da bi mi to onda donijelo i pobjedu.«


Prije nastupa na bacalištu kod zagrebačkih fontana Stipu čeka i miting u Biriminghamu 20. kolovoza, gdje će loviti plasman na finale Dijamantne lige koje je na rasporedu 1. rujna u Bruxellesu.


»Moram biti među prvom četvoricom da bih se plasirao na finale, što mi je velika želja. A ako pobijedim, mogu i osvojiti Dijamantnu ligu«, rekao je hrvatski rekorder sa 21,48 m, koji se već dan nakon dočeka u rodnom Zadru počeo pripremati za završne ovosezonske nastupe.


Stipu Žunića je u ponedjeljak došao pozdraviti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mu je još jednom čestitao na osvojenoj brončanoj medalji u Londonu.


»Sretan sam i ponosan što pored ovakvog momka, ovakog domoljuba i sportaša, uzora mnogima. I pred Sandrom i pred svima njima. Oni su više napravili za promociju Hrvatske nego sve generacija hrvatskih političara na čelu sa prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. I to moramo cijeniti, to moramo znati i poštivati, i pomoći im da naprave te rezultate«, izjavio je zagrebački gradonačelnik te zaključio:


»Najvažnije je zdravlje. Stipe ima glavu, samo da ga mišići posluže. A kad su glava i mišići zajedno – nema granica.«


Natjecanja bacača kugle na 3. Memorijalu Ivana Ivančića na rasporedu je 28. kolovoza s početkom u 19.30 sati, a dan poslije na atletskom stadionu na Mladosti, ljubitelji atletike će moći uživati u nastupima Sandre Perković, Sare Kolak, Ivana Horvata i mnogih svjetskih zvijezda.