Svjetski kup skijaša

Hirscheru veliki, Ligetyju mali globus

Hina



LENZERHEIDE Austrijanac Marcel Hirscher (25) treću godinu zaredom osvojio je naslov ukupnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa, on je četvrtim mjestom u veleslalomskoj utrci na završnici u Lenzerheideu pretekao Norvežanina Aksela Lunda Svindala, koji nije završio prvu vožnju, te uoči posljenje utrke sezone, nedjeljnog slaloma ima 31 bod prednosti.


S obzirom da Svindal ne vozi slalom, Hirscher je nedostižan na vrhu.


Trećom pobjedom u Svjetskom kupu Hirscher se izjednačio s Amerikancem Philom Mahreom i Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom, koji su po tri puta osvajali veliki kristalni globus. Najviše naslova, pet, ima Luksemburžanin Marc Girardelli, po četiri su osvojili Austrijanac Hermann Maier, Talijan Gustavo Thoeni i Švicarac Pirmin Zurbriggen.




Pobjednik subotnjeg veleslaloma je Amerikanac Ted Ligety koji je svojom petom ovosezonskom pobjedom u ovoj disciplini stigao i do malog kristalnog globusa iako je osvojio jednak broj bodova kao i Hirscher, 560. No, Ligety je imao više pobjeda i stoga mu je pripao mali globus.


Veleslalomska završnica bila je vrlo dramatična, jer je Ligety, drugi nakon prve vožnje, do pobjede stigao sa samo tri stotinke prednosti ispred drugog Francuza Alexisa Pinturaulta, a potom je Amerikancu bilo potrebno da se Nijemac Felix Neureuther, vodeći nakon prve vožnje, ubaci između njega i Hirschera, koji je u tom trenutku bio treći sa 27 stotinki zaostatka. Neureuther je učinio upravo to, ciljem je prošao sa 26 stotinki zaostatka za Ligetyjem, zauzeo treće mjesto i tako za samo jednu stotinku pogurnuo Hirschera na četvrto mjesto “otevši” mu tako veleslalomski globus.


Uoči nedjeljnog slaloma Hirscher ima 1122 boda, drugi Svindal je na 1091, a treći Pinturault ima 999.