Astma ipak bila pretežak uteg

Ana Jelušić prekinula skijašku karijeru

Hina

Ana Jelušić ostat će usko povezana uz skijanje i sport jer će tijekom ljeta nastaviti raditi u MOO-u u Lausanni u odjelu za skrb o sportašima, a u iduće dvije sezone u FIS-u će obnašati dužnost medijskog koordinatora za alpsko skijanje



Ana Jelušić (25) objavila je u subotu na konferenciji za novinare da zbog zdravstvenih problema završava skijašku karijeru.


“Skijanje je moja najveća ljubav, ali zdravlje je ipak važnije. Uz sve napore u godinu dana, u kojoj nisam skijala, moje zdravstveno stanje nije se popravilo i zato sam donijela ovu odluku. Gotovo 20 godina sam vezana uz skijanje, a posljednjih deset sam bila u vrhunskom skijanju i kada već ne mogu nastaviti tim putem sretna sam što mogu i dalje svoju energiju usmjeravati u nešto meni blisko”, kazala je Ana Jelušić i najavila da će svoju karijeru nastaviti radom u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) i Medunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS).


“Ana se već 10-ak godina bori s astmom i često je proživljavala teške trenutke, prvenstveno na natjecanjima kada su napori i stres najveći, i teško ju je bilo gledati kako se muči s bolešću, a možete zamisliti kako je tek bilo teško njoj koja je sve to proživljavala”, rekao je direktor hrvatske skijaške reprezentacije Vedran Pavlek. Po njegovim riječima Ana zbog bolesti nije postigla bolje rezultate, ali je bila prva od naših skijaša koja se uz Janicu i Ivicu Kostelića popela na pobjedničko postolje u utrkama Svjetskog kupa.




Ana Jelušić ostat će usko povezana uz skijanje i sport jer će tijekom ljeta nastaviti raditi u MOO-u u Lausanni u odjelu za skrb o sportašima, a u iduće dvije sezone u FIS-u će obnašati dužnost medijskog koordinatora za alpsko skijanje, koju je već sjajno obavljala tijekom prošle sezone.


Od značajnijih uspjeha Ane Jelušić treba istaknuti nastup na trima olimpijskim igrama – u Salt Lake Cityju 2002. je osvojila 23. mjesto u slalomu, 2006. u Torinu 15. mjesto u slalomu i 2010. u Vancouveru 12 u slalomu. Na svjetskom prvenstvu 2005. u Bormiu bila je 9. u slalomu, 2007. u švedskom Areu 4. u slalomu i 2009. u Val d’Iseri 7. u slalomu. Prvi nastup u utrkama svjetskog kupa Ana Jelušić imala je 2002. godine u austrijskom Soeldenu kada je sa startnim brojem 71 osvojila 23. mjesto i postala najmlađa skijašica koja je uspjela osvojiti svjetske bodove u prvom nastupu. Najveće slalomske uspjehe u karijeri ostvarila je na “Snježnoj kraljici” 2007. kada se popela na drugo mjesto pobjedničkog postolja, te godinu dana kasnije kada je u kanadskoj Panorami osvojila treće mjesto.