Američki nogomet

Završio je regularni dio NFL sezone, počinje doigravanje

Marinko Krmpotić

Reggie Ragland (Kansas City Chiefs)/Foto REUTERS

Reggie Ragland (Kansas City Chiefs)/Foto REUTERS

Ekipe s najviše pobjeda (13) su Saintsi i Ramsi i mnogi vjeruju da će netko od njih osvojiti Super Bowl, ali ne odbacuju se nikako ni kanzaški Chiefsi koji igraju možda i najljepše ove sezone

RIJEKA Već po tradiciji pred sam kraj godine kraju je privedena i ligaška sezona NFL-a, jednog od najatraktivnijih svjetskih sportskih natjecanja. Od 32 momčadi pravo na nastavak natjecanja i borbu za osvajanje 53. Super Bowla steklo je 12 ekipa koje će do velikog finala koje će 3. veljače biti odigrano u Atlanti na Mercedes Benz stadionu odigrati još 11 utakmica od kojih će svaka biti biti u znaku izreke – pobjedi ili idi kući, dakle, izlučna.U najboljem položaju trenutačno su četiri ekipe koje su osvojile divizijske naslove pa su u prvom kolu doigravanja slobodne. To su New Orleans Saints koji su s omjerom od 13 pobjeda i tri poraza osvojili NFC South, Los Angeles Rams koji su istim omjerom bili najbolji u NFC West, Kanzas City Chiefs (12-4) prvaci divizije AFC West te bostonski New England Patriots (11-5) koji su osvoijili AFC East. Ove četiri ekipe predstojeći će vikend provesti gledajući četiri žestoke utakmice nakon kojih će saznati protivnike u divizijskim polufinalnim utakmicama koje će biti odigrane 12. i 13. siječnja.

Životne priče




Od za ovaj vikend najavljene četiri utakmice već sada najveću pažnju privlači okršaj Chicago Bearsa i Philadelphia Eaglesa. NFL svake godine nudi zaista neobične i atraktivne sportske i životne priče, a jedna od njih vezana je i uz sraz čikaških Medvjeda i filadelfijskih Orlova koji se, u stvari, uopće nisu trebali naći na suprotnim stranama. Naime, u posljedenjem kolu regularne sezone Chicago je gostovao u Minnesoti kod Vikingsa i ta im utakmica uopće nije bila bitna jer bi i s porazom bili sigurno prvi, a istodobno je Vikinzima bila presudna jer ih je samo pobjeda vodila u nastavak natjecanja. No, sukladno običajima NFL-a gdje popuštanja nema ni pod razno, Bearsi su uvjerljvo (24:10) nadigrali domaćine, iako su znali da bi porazom došli u priliku igrati protiv istog protivnika, ali na svom terenu u Chicagu! Dakle, imali bi još lakši zadatak. Umjesto toga Bearsi igraju na pobjedu koja im donosi Eaglese u Chicagu.


A Eaglesi su pak momčad protiv koje sad baš nitko ne želi igrati, ni doma ni u gostima! Razlog je, pogađate, opet nova posebna priča. Naime, Eaglesi su prošlogodišnji pobjednici NFL-a pri čemu su naslov osvojili na dotada nezabilježen način. U najvećem dijelu prošlogodišnje sezone igrali su odlično pod vodstvom razigravača Carsona Wentza, a kad se on ozlijedio zamijenio ga je rezervni quarterback Nick Foles pod kojim su Eaglesi igrali znatno slabije te jedva ušli u play off u kojem su zbog blijede igre u posljednjih šest susreta bili potpuni autsajderi, iliti kako to Amerikanci kažu Underdogs. A onda je Nick Foles proigrao i u svakoj od četiri utakmice, iako su Eaglesi bili autsajderi, momčad doveo do pobjeda i osvajanja Super Bowla! Ove godine stanje je opet »za roman«. Jer, veći dio sezone odigrao je ne baš uvjerljivo Carson Wentz i tri kola prije kraja regulatnog dijela Eaglesi su bili na rubu ispadanja. Struka ekipe povukla je jedini logičan potez. Vratila je na mjesto razigravača Folesa i u posljednja tri kola Orlovi su doletjeli do tri pobjede koje su im osigurale play off! I to kakve pobjede – tukli su sjane Ramse i Texanse te u posljednjem kolu vrlo uvjerljivo i Redskinse! I zato s Eaglesima nitko ne želi igrati, ali su Medvjedi baš njih odabrali za »partnera«. Koliko su bili u pravu vidjet ćemo ovog vikenda!


Neizvjesnost


I ostale će četvrtfinalne uitakmice biti žestoke. Drugi par NFC divizije su Dallas Cowboys i Seattle Seahawks koji u okršaj ulaze s istim ligaškim omjerom (10-6), a u Hrvatskoj će više navijača imati Jastrebovi jer je njihov trener Pete Caroll po majci hrvatskih korijena. U AFC diviziji u Baltimoru će Ravensi (10-6) dočekati LA Chargerse (12-4), a još će žešće biti u Hustonu gdje će Texansi (11-5) sjajnu sezonu (krenuli s tri poraza pa nanizali osam pobjeda) nastojati produžiti pobjedom nad Coltsima (10-6) koji su puni elana jer su u posljednjem kolu u praktično kvalifikacijskoj utakmici osigurali nastavak natjecanja pobjedivši u Nashvilleu s visokih 33:17 domaće Titanse.




Sve u svemu slijede tri tjedna vrhunskog američkog nogometa, a tko će u finale neizvjesnije je ove godine no, čini se, ikada ranije. Ekipe s najviše pobjeda (13) su Saintsi i Ramsi i mnogi vjeruju da će netko od njih osvojiti Super Bowl, ali ne odbacuju se nikako ni kanzaški Chiefsi koji igraju možda i najljepši američki nogomet ove sezone. Tri spomenute ekipe prepoznatljive su po atraktivnoj i napadačkoj igri pa su baš Rams i Chiefsi odigrali najbolju utakmicu prvenstva i jednu od najboljih u povijesti NFL-a pri čemu su Ramsi pobijedili s 54:51 što je u povijesti NLF-a bila prva utakmica u kojoj su obje ekipe postigle više od 50 poena. Nikako se ne smiju podcijeniti ni Chargersi i Bearsi koji također imaju 12 pobjeda i četiri poraza, a mnogi su uvjereni da Patriotsi s legendarnim trenerom Billom Belichickom (i on je podrijetlom Hrvat iz okolice Karlovca) te kultnim quaterbackom Tomom Bradyijem tek sada kreću. Samouvjereni i agresivni su i Texansi, na pobjede misle i Ravensi i Coltsi, a tu su još i, naravno – Eaglesi!