Atletski miting u Zagrebu

Započeo 64. Hanžekovićev memorijal: Sandra Perković glavna zvijezda

Hina



ZAGREB  Po kišnom vremenu na zagrebačkom stadionu Mladosti započeo je 64. Hanžekovićev memorijal, atletski miting na kojem nastupaju brojne svjetske zvijezde.


Prvo ime ovogodišnjeg mitinga je najbolja diskašica svijeta, olimpijska, svjetska i europska prvakinja Sandra Perković, koja će, unatoč lošem vremenu, pokušati baciti rekord mitinga (66.29) koji drži Amerikanka Lewis-Smalwood.


Na mitingu nastupaju još dvije hrvatske zvijezde – Blanka Vlašić i Ana Šimić, koje će u izravnom okršaju odlučiti tko je najbolja hrvatska visašica. Brončana s EP-a Šimić po na Hanžeku pokušati postati druga Hrvatica koja je preskočila dva metra.




Najveća svjketska zvijezda je bivši svjetski rekorder na 100 metara Jamajčanin Asafa Powell, velika konkurencija je u ženskom skoku udalj gdje nastupaju najbolje – Amerikanka Britney Reese i Srpkinja Ivana Španović. Na memorijalnoj utrci »Boris Hanžeković« na 110 metara prepone nastupit će olimpijski prvak i svjetski rekorder Amerikanac Aries Merritt, kojemu će za pobjedu konkurirati europski prvak Sergej Šubenkov i Kubanac Orlando Ortega.


Miting u Zagrebu svečano je otvorio gradonačelnik Milan Bandić u društvu direktorice mitinga Ivane Brkljačić, a na stadionu Mladosti se unatoč kiši okupilo 1000 gledatelja.


Inače, prva disciplina mitinga održana je još u ponedjeljak kada su bacači kugle svoje natjecanje održali pored gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Bilo je to prvi put u povijesti Hanžekovićevog memorijala da se jedna disciplina odražava dan prije mitinga i to izvan stadiona.