Svjetski skijaški kup

Žanu Kranjecu veleslalom u Saalbachu, Filip Zubčić 20.

Hina

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Filip Zubčić/Foto REUTERS



SAALBACH-HINTERGLEMM Hrvatski skijaš Filip Zubčić zauzeo je 20. mjesto u veleslalomu za Svjetski kup voženom u srijedu u austrijskom Saalbach-Hinterglemmu, on je za pobjednikom Slovencem Žanom Kranjecom zaostao 4.19 sekundi. Zubčić je ovim rezultatom po drugi put ove sezone osvojio bodove u Svjetskom kupu, početkom ovog mjeseca bio je 13. u veleslalomu u Val d’Isereu.


Kranjec (26) je ostvario svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri zahvaljujući odličnoj drugoj vožnji kada se s četvrtog mjesta probio na sam vrh sa 19 stotinki ispred drugoplasiranog Švicarca Loica Meillarda, koji je bio treći nakon prve vožnje, odnosno 50 stotinki ispred trećeg Francuza Mathieua Favrea.


Kranjecu je dosada najbolji rezultat u Svjetskom kupu bilo treće mjesto iz veleslaloma u Alta Badiji u prosincu prošle godine.


Kranjec je okoristio i pogreškama vodeće dvojice nakon prve vožnje, Šveđanina Mattsa Olssona i Austrijanca Manuela Fellera, koji nisu uspjeli završiti drug vožnju te tako ostali bez plasmana.Koliko je ovo veliki rezultat za slovensko skijanje pokazuje podatak kako je ovo tek druga veleslalomska pobjeda u muškoj konkurenciji za naše zapadne susjede u povijesti. Dosada je u veleslalomu slavio samo Boris Strel i to prije točno 36 godina u Cortini d’Ampezzo.

Austrijanac Marcel Hirscher, koji je u nedjelju dominirao veleslalomskom utrkom u Alta Badiji i slavio s više od dvije i pol sekunde ispred drugoga, podlegao je pritisku očekivanja domaćih navijača te je zauzeo tek šesto mjesto sa 77 stotinki zaostatka za Kranjecom.


U redoslijedu veleslalomaša vodi Hirscher sa 420 bodova, drugi Francuz Alexis Pinturault ima 224, a treći Norvežanin Henrik Kristoffersen 212, dok u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa vodeći Hirscher ima 520 bodova, drugi je još jedan Austrijanac Max Franz sa 341, dok je treći Norvežanin Aksel Lund Svindal sa 333.


Zubčić je sa 31 bodom 26. u redoslijedu veleslalomaša, a 60. u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.