Na raskrižju financijskih dvojbi

Za seniore riječkog boksačkog kluba nema novca

Igor Duvnjak



RIJEKA Boksački klub  »Rijeka« je nastavljajući organizaciju međunarodnih  mečeva na Kozali od »Novog  Sada« izgubio čak 5:17, u  mješavini juniorskih i seniorskih mečeva jedini domaći pun pogodak u najstarijem uzrastu ostvario je Andrej Gudac.


Sam rezultat i  nije toliko bitan jer se je  boksalo za prestiž, ali rezultati ipak na nešto skreću  pažnju. Ukazuju na potencijal u glavnom riječkom  klubu, na međunarodne mogućnosti, koje u odnosu na  vojvođanske goste, uglavnom nisu niti blizu.


– Očekivao sam da će biti  ovako jer su njihovi boksači  puno iskusniji, imaju od  dvadeset do pedeset  mečeva, a kod nas ih najviše  ima Gudac, kojemu je ovo  bio deveti meč – kaže Ive  Živković, dugogodišnji trener »Rijeke«, o nastupu svojih pulena.


Već je mnogo  puta počinjao od početka.  Sada je okupio dosta mladih, problem je nedostatak  starijih, iskusnijih natjecatelja. – Mnogima je ovo bio  prvi meč i  mene su zadovoljili svi osim Ileša. On je jako  talentiran.


Nije trenirao, nije  se pripremio, ali mislim da  svojim talentom i znanjem  može i bez treninga. On je,  međutim, svjestan toga da  nije spreman, tražio odmor.  To ne može dobro završiti  jer je koncentriran kako posložiti vrijeme, a ne kako  boksati. Svi ostali su dali  maksimum. Gudac također  nije bio spreman, ali on je  već iskusniji. Sa svojim talentom on nema nikakvih  problema. On boksa rutinski. Nije bio baš spreman.  


Poklopila mu se takva situacija. Priprema se za vozački  ispit, a tu je i škola koja se  odvija u različitim smjenama, jedan tjedan ujutro,  drugi tjedan poslijepodne.Koga biste još istaknuli?– Najljepša borba je bila u  lakoj kategoriji između Dominiquea Krizmanića i njegova gosta. Dominiqueu je  ovo bio četvrti meč, a njegov  ih suparnik ima 40,  međutim, naš borac je boksao neriješeno. Čak je, da je  bio malo odvažniji, mogao i  pobijediti, ali nedostaje mu  malo iskustva.


U sjeni svih ovih događanja je stalni problem riječkog boksa, a on je vezan  uz neriješeni problem financiranja, što se najočitije  odražava na situaciji sa seniorskom momčadi, koje  nakon odlaska Marija Šivolije i njegove generacije, praktički i nema.


Nova uprava je  agilna u  organizaciji  mečeva, stalno se  nešto događa, ali nalaženje nekog izdašnijeg izvora financiranja  u ovoj gospodarskoj krizi,  očito je prekrupan zalogaj.


 Nekoliko seniora nisu ni blizu onome što je »Rijeka« nekada imala, a razlozi su banalne novčane prirode.


Mladići treniraju, još nekako   boksaju dok ne završe školovanje, a budući da ih klub  ne može dalje dotirati, prisiljeni su tražiti posao. Slijedom toga preopterećeni su  obavezama na radnom  mjestu i  ne mogu redovno  trenirati kako bi postizali  neke značajnije domete.  Dok se ne nađe neko  rješenje ove novčane jednadžbe, »Rijeka« će se bezuspješno vrtiti u krugu.